Αποκαλυπτήρια μνημείου για τους 14 εκτελεσθέντες Βογατσιώτες το 1943 (φωτογραφίες)

/

Εβδομήντα πέντε χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από την εκτέλεση 14 αμάχων Βογατσιωτών από τον ιταλικό στρατό κατοχής.

Με αφορμή τη θλιβερή επέτειο, ο Δήμος Άργους Ορεστικού διοργάνωσε χθες στο Βογατσικό, εκδηλώσεις μνήμης.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την επιμνημόσυνη δέηση που εψάλλει στη θέση Προσήλιο κοντά στο οποίο στις 4 Απριλίου 1943 ο ιταλικός στρατός κατοχής εκτέλεσε τους 14 Βογατσιώτες και στη συνέχεια έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου το οποίο σχεδίασε και ανέγειρε αφιλοκερδώς, η Θεσσαλονικιά αρχιτέκτονας Χριστίνα Μαυροπαίδη.

«Αποφασίσαμε ως Δήμος Άργους Ορεστικού να κληροδοτήσουμε μέσω αυτού του μνημείου στην παρούσα γενιά αλλά και στις επόμενες, μία θύμηση και μία υπόσχεση. Τη θύμηση ότι ο ολοκληρωτισμός σκοτώνει. Και την υπόσχεση ότι δεν θα επιτρέψουμε ποτέ ξανά στο μέλλον με οποιαδήποτε κόστος, να επαναληφθεί η βαρβαρότητα του», τόνισε στην ομιλία του ο δήμαρχος Άργους Ορεστικού Πάνος Κεπαπτσόγλου και πρότεινε να θεσπιστεί την ημέρα της εκτέλεσης των 14 Βογατσιωτών, μία σιωπηρή πορεία ειρήνης και μνήμης η οποία θα ξεκινά από το Βογατσικό και θα καταλήγει στον χώρο του μνημείου.

Ακολούθησε το προσκλητήριο νεκρών και η τήρηση ενός λεπτού σιγής και αμέσως μετά ο Δήμαρχος και άλλοι επίσημοι άφησαν στο μνημείο από ένα τριαντάφυλλο στη μνήμη των πεσόντων.

Οι 14 άμαχοι Βογατσιώτες οι οποίοι βρήκαν φριχτό θάνατο από τον ιταλικό στρατό κατοχής ήταν οι: Κωνσταντίνος Χ. Αναγνώστου, Χρυσόστομος Γ. Δαρλαγιάννης, Κωνσταντίνος Δ. Ζάχος, Χρήστος Π. Κανδύλης, Γεώργιος Δ. Μήκας, Απόστολος Ι. Μπλιάγκας, ιερέας Κωνσταντίνος Μπότσαρης, Γεώργιος Τ. Μπούρντας, Δημήτριος   Ν. Παρασκευάς, Δημήτριος Γ. Σαρακατσάνης, Γεώργιος Σαρρής ( Σαρρηγιάννης), Ανδρέας Τακαντζιάς, Αθανάσιος Σ. Τσαπατώρης, Ευάγγελος Κ. Φωτίου.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου, από τη Φιλαρμονική του Δήμου Άργους Ορεστικού.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στην κεντρική πλατεία του χωριού, όπου έγινε η παρουσίαση του λευκώματος μνήμης «Με λίγα ρούχα αιματωμένα» το οποίο επιμελήθηκε ο Νώντας Τσίγκας. Το βιβλίο περιέχει βιογραφικά στοιχεία των πεσόντων, μαρτυρίες για την εκτέλεσή τους από τον ιταλικό στρατό κατοχής , φωτογραφικό υλικό και άλλα ιστορικά ντοκουμέντα.

Για το βιβλίο μίλησαν ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Άργους Ορεστικού Ανδρέας Βιτούλας, η ερευνήτρια τοπικής ιστορίας Πόλυ Μπλιάγκα, η αρχιτέκτονας Χριστίνα Μαυροπαίδη και ο νευρολόγος – συγγραφέας Νώντας Τσίγκας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο χημικός – εκπαιδευτικός Σπύρος Παρίσσης διάβασε ένα διήγημα το οποίο περιλαμβάνεται στο συγκεκριμένο λεύκωμα.

Στέργιος Ιατρού – Ελένη Ψωμαδάκη

Προηγούμενο Άρθρο

Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί σε περιοχή της Κοζάνης με 41 κιλά & 570 γρ. κάνναβης (φωτο)

Επόμενο Άρθρο

Πανελλαδικές 2018: Πότε θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες

Τελευταία από Εκδηλώσεις