Μ. Κεφαλογιάννης: «Πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία»

Petite Perle 300×250

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης πρόεδρος της Επιτροπής Σταθεροποίησης και Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αλβανίας με ερώτηση του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ζητήσει να ενημερωθεί ενόψει της επικείμενης απογραφής στην Αλβανία για τις ενέργειες της Επιτροπής για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων αυτοπροσδιορισμού της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία και της αντικειμενικής προσέγγισης της θρησκευτικής διαστρωμάτωσης της αλβανικής κοινωνίας.

Η προηγούμενη απογραφή που πραγματοποιήθηκε στην Αλβανία το 2011 είχε επικριθεί σφοδρά και από το Συμβούλιο της Ευρώπης για σοβαρές παρατυπίες και αυθαιρεσίες ενώ το Συμβούλιο είχε εκφράσει την άποψη ότι τα αποτελέσματά της θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με υψηλό βαθμό σκεπτικισμού.

Στην απάντησή του ο αρμόδιος Επίτροπος για τη Διεύρυνση  Olivér Várhelyi αναφέρει ότι η Επιτροπή αναμένει από την Αλβανία να διεξαγάγει την απογραφή του 2020 σύμφωνα με τα σχετικά διεθνή πρότυπα. Μία απογραφή που θα πρέπει να διεξαχθεί με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως της θρησκευτικής ελευθερίας και του αυτοπροσδιορισμού της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Ενώ τονίζει ότι η διαδικασία θα παρακολουθείται σε όλα τα στάδιά της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που στηρίζει την Αλβανία στην εκτέλεση της επικείμενης απογραφής με χρηματοδοτική στήριξη ύψους 4,8 εκ. ευρώ.

Αναλυτικά η απάντηση της Επιτροπής:

Απάντηση του κ. Várhelyi εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

 Η Επιτροπή παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις προετοιμασίες για την απογραφή πληθυσμού και κατοικιών του 2020 που θα πραγματοποιηθεί στην Αλβανία, συμπεριλαμβανομένου του νομοθετικού έργου που σχετίζεται με το σχέδιο νόμου για την απογραφή.

Η Επιτροπή αναμένει από την Αλβανία να διεξαγάγει την απογραφή του 2020 σύμφωνα με τα σχετικά διεθνή πρότυπα. Ειδικότερα, συνιστάται στις αλβανικές αρχές να διασφαλίσουν ότι οι συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με το σχέδιο νόμου για την απογραφή λαμβάνονται πλήρως υπόψη και να ακολουθούν τις κατευθυντήριες γραμμές της EUROSTAT και της συνδιάσκεψης των ευρωπαίων στατιστικολόγων για την εκτέλεση της απογραφής του 2020. Η διαδικασία θα πρέπει να διεξάγεται με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει την Αλβανία στην εκτέλεση της επικείμενης απογραφής με χρηματοδοτική στήριξη ύψους 4,8 εκατ. ευρώ.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ