NewsletterΕνημερωτικό δελτίοEventsEvents
Loader

Find Us

FlipboardInstagramLinkedin
Apple storeGoogle Play store
ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Κλίμα έντασης στήνει η Άγκυρα στην Αν.Μεσόγειο - Η Λευκωσία παρακολουθεί την κατάσταση

H φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς»
H φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς»
Πνευματικά Δικαιώματα 
Από Ιωάννης Καράγιωργας with ΚΥΠΕ
Κοινοποιήστε το άρθροΣχόλια
Κοινοποιήστε το άρθροClose Button

Ανεβάζει τους τόνους η Τουρκία - «Οι δυνάμεις μας έδωσαν την αναγκαία απάντηση» λέει ο Ομέρ Τσελίκ

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Το ελληνικό ΓΕΕΘΑ διαψεύδει «επεισόδιο» της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς» με το τουρκικό Barbaros, το οποίο αναπαρήγαγαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Η τουρκική πλευρά έκανε λόγο για «παρενόχληση» του Barbaros από την ελληνική φρεγάτα σε διεθνή ύδατα, κάτι που το ελληνικό επιτελείο αποδίδει σε προσπάθεια να στηθεί σκηνικό έντασης.

Η Τουρκία προσπάθησε να ανεβάσει τους τόνους αρχικά με ανακοίνωση του υπουργείο Εξωτερικών, ως απάντηση στο διάβημα του ελληνικού ΥΠΕΞ.

«Το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ χθες (σ.σ. Τετάρτη) είναι απολύτως ανυπόστατο βάσει του διεθνούς νόμου. Η επιμονή της Ελλάδας σε μη ρεαλιστικές κατηγορίες δεν θα καταλήξει σε κανένα άλλο κακό από το να ζημιώσει τις διμερείς σχέσεις και τη σταθερότητα της περιοχής. Η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και τις εξουσίες της ηπειρωτικής μας υφαλοκρηπίδας με βάση το διεθνές δίκαιο. Σας συμβουλεύουμε να παραμείνετε μακριά από τις συμπεριφορές που μπορεί να προκαλέσουν κλιμάκωση στην περιοχή».

Επικοινωνιακά παιχνίδια βλέπει και η Λευκωσία

Δεν υπάρχει κρίση ή κάτι που ξεφεύγει από τις συνήθεις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η Λευκωσία συνεχίζει να παρακολουθεί την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή όπου διεξάγονται έρευνες για υδρογονάνθρακες, σύμφωνα με αρμόδια πηγή που μίλησε στο ΚΥΠΕ.

Σε ερώτηση για την εικόνα που έχει η Λευκωσία σε σχέση με τουρκικά δημοσιεύματα, στα οποία γίνεται λόγος για επεισόδιο μεταξύ ελληνικής φρεγάτας και του τουρκικού πολεμικού ναυτικού για το Μπαρμπαρός, η ίδια πηγή ανέφερε ότι «δεν έχει διαπιστωθεί κάποιο επεισόδιο» και έκανε λόγο για σκοπιμότητες από τουρκικής πλευράς.

«Δεν υπάρχει κρίση. Είναι οι συνήθεις προκλήσεις των Τούρκων. Δεν υπάρχει κάτι που ξεφεύγει από τις συνήθεις προκλήσεις» είπε.

Ανέφερε εξάλλου ότι η Λευκωσία είναι συνηθισμένη σε τέτοιες προκλήσεις «αλλά δεν θα μας εκτρέψουν από το πρόγραμμά μας» για την έρευνα των φυσικών πόρων στην κυπριακή ΑΟΖ. Απέδωσε παράλληλα τα δημοσιεύματα στην προσπάθεια της τουρκικής πλευράς για δημιουργία τεχνητής έντασης όσο πλησιάζει η γεώτρηση της Exxon Mobil στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όσον αφορά τις ενέργειες της Τουρκίας, με την έκδοση navtex για έρευνες του σεισμογραφικού πλοίου Μπαρμπαρός στα όρια των τεμαχίων 4 και 5 της κυπριακής ΑΟΖ, υπενθύμισε ότι είναι σε ισχύ η αντι-navtex της Λευκωσίας για παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων και είπε ότι οι τουρκικές ενέργειες καταγγέλλονται δια της διπλωματικής οδού.

Σε ό,τι αφορά τέλος το τουρκικό γεωτρύπανο «Φατίχ», η Λευκωσία δεν έχει παρατηρήσει κάποια κίνηση, καθώς το γεωτρύπανο παραμένει αγκυροβολημένο στον κόλπο της Αττάλειας.

Το πρωί της Παρασκευής το Μπαρμπαρός βρισκόταν μεταξύ Κύπρο και Καρπάθου.

Στις πληροφορίες περί επεισοδίου της φρεγάτας του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού «Νικηφόρος Φωκάς» που βρίσκεται ανοικτά της Πάφου και εντός των ορίων της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας αρμόδιες πηγές ξεκαθάριζαν πως το πολεμικό πλοίο της Ελλάδας θα παραμείνει στην περιοχή παρά τις τουρκικές κινήσεις.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν με νόημα πως στην Αθήνα και το Ελληνικό επιτελείο υπάρχει θέληση αλλά και πολιτική βούληση να δοθεί ισχυρό μήνυμα πως το ελληνικό πλοίο κινείται εντός περιοχής με κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Για πρώτη φορά φαίνεται να γίνεται λόγος για υφαλοκρηπίδα. Οι πληροφορίες που υπάρχουν επιμένουν πως η φρεγάτα θα συνεχίσει να κινείται στην περιοχή παρακολουθώντας το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros.

Ομέρ Τσελίκ: «Οι πολεμικές δυνάμεις της Τουρκίας έδωσαν την αναγκαία απάντηση»

Λάδι στη φωτιά προσπάθησε να ρίξει και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ.

Με δήλωσή του από τον λογαριασμό του στο twitter αναφέρει ότι καταδικάζει «την παρενόχληση του Barbaros από ελληνικό σκάφος», προσθέτοντας ότι «οι πολεμικές δυνάμεις της Τουρκίας έδωσαν την αναγκαία απάντηση στο ελληνικό σκάφος».

Λέει επίσης ότι «η Ελλάδα και ιδιαίτερα ο Υπουργός Άμυνάς της ο οποίος προβαίνει σε προκλητικές ενέργειες, παραβιάζει συστηματικά το διεθνές δίκαιο. Σύμφωνα με τον Ομέρ Τσελίκ η Ελλάδα είναι η χώρα που γνωρίζει καλύτερα ότι η Τουρκία θα δώσει την απαραίτητη απάντηση σε αυτό το επεισόδιο παρενόχλησης με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Η Ελλάδα δεν είναι δυνατόν να καταλήξει πουθενά με επεισόδια παρενόχλησης που παραβιάζουν ολοφάνερα το διεθνές δίκαιο το τελευταίο διάστημα. Κάθε φορά παίρνει την κατάλληλη απάντηση», αναφέρει ο Ομέρ Τσελίκ.

Τουρκικό υπουργείο Ενέργειας: «Η Ελλάδα να αποφεύγει κινήσεις που αυξάνουν την ένταση»

Το τουρκικό Υπουργείο Ενέργειας καλεί την Ελλάδα να αποφεύγει κινήσεις οι οποίες «αυξάνουν την ένταση» προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει «τα δικαιώματά της που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο».

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας της Τουρκίας, αναφέρεται ότι «οι ελληνικές ναυτικές δυνάμεις προσπάθησαν να παρενοχλήσουν τις δραστηριότητες του Μπαρμπαρός που ξεκίνησαν στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας», όπως υποστηρίζει.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Το τουρκικό Υπουργείο προσθέτει ότι «η εν λόγω προσπάθεια παρέμβασης εμποδίστηκε με ελιγμούς από το πολεμικό ναυτικό μας το οποίο συνοδεύει το ερευνητικό πλοίο Barbaros Hayreddin Pasa» και προσθέτει ότι «η προσπάθεια παρεμπόδισης των δραστηριοτήτων που πραγματοποιεί η Τουρκία με βάση το διεθνές δίκαιο στην δική της ΑΟΖ δεν συμβαδίζει κανένα τρόπο με το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει μέχρι τέλους τα δικαιώματά της που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. Προτείνουμε στην Ελλάδα για χάρη συνέχισης των διμερών σχέσεων και των σχέσεων καλής γειτονίας να μην κάνει κινήσεις έξω εκτός των κανόνων δικαίου και να αποφεύγει κάθε είδους κινήσεις που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Κοινοποιήστε το άρθροΣχόλια

Σχετικές ειδήσεις

Μπαράζ απειλών από Άγκυρα και κατεχόμενα κατά Ελλάδας-Κύπρου

Μητσοτάκης από Μυτιλήνη: «Η πολιτική προσέγγισης με την Τουρκία έχει απτά αποτελέσματα για τα νησιά»

Ν.Δένδιας: Απαράδεκτη κάθε αξίωση επί των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων