Τσίπρας - Ερντογάν: Τι είπαν για τους «οκτώ», το Κυπριακό και την Χάλκη

Τσίπρας - Ερντογάν: Τι είπαν για τους «οκτώ», το Κυπριακό και την Χάλκη
Πνευματικά Δικαιώματα REUTERS/Umit Bektas
Από Euronews
Κοινοποιήστε το άρθροΣχόλια
Κοινοποιήστε το άρθροClose Button
Αντιγραφή/Επικόλληση το λινκ του βίντεο πιο κάτω:Copy to clipboardCopied

Οι δηλώσεις των δύο ηγετών

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Στο θέμα τον οκτώ Τούρκων στρατιωτικών αναφέρθηκαν Αλέξης Τσίπρας και Ταγίπ Ερντογάν στις δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση που είχαν στην Άγκυρα.

«Καταδικάζουμε κάθε μορφής πραξικοπήματα», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, προσθέτοντας όμως ότι η συγκεκριμένη υπόθεση «αποτέλεσε αγκάθι στις σχέσεις μας, όπως και η φυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία».

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου που σέβεται απολύτως τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, ενώ επανέλαβε ότι «πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ακόμα πως «πρέπει να καταργηθούν οι απειλές πολέμου».

Λίγο νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος είχε ζητήσει από την Ελλάδα «να μην περιθάλπει τρομοκράτες φυγάδες».

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ακόμα ότι «ούτε εσείς, ούτε εγώ, δεχόμαστε τη λογική της αδράνειας και της συμμόρφωσης με την πεπατημένη. Γιατί αναγνωρίζουμε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην εποχή μας και στην περιοχή μας, δεν μας επιτρέπουν να παραμένουμε εγκλωβισμένοι σε αδιέξοδα».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη συνομιλία που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν «εξαιρετικά αποτελεσματική και ειλικρινή», γνωστοποιώντας ότι «συμφωνήσαμε σήμερα να επανέλθουμε σε συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Άμυνας και των υπουργείων Εξωτερικών, για αποκλιμάκωση της έντασης και προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Για το Κυπριακό ανέφερε πως «συζητήσαμε για την ανάγκη να υπάρξει δίκαιη & βιώσιμη λύση στο Κυπριακό στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Λύση προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων & Τουρκοκυπρίων, που θα καθιστά την επανενωμένη, ομοσπονδιακή Κύπρο μια κανονική χώρα της περιοχής και της ΕΕ».

Και πρόσθεσε: «Μπορούμε, πιστεύω, στη συνέχεια να έχουμε πρόοδο και να επαναλάβουμε και τις διερευνητικές συνομιλίες για τη διαφορά που έχουμε στο θέμα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε πως «το θέτουν πάντα οι Έλληνες πρωθυπουργοί, και τους απαντώ, ελάτε να συζητήσουμε για τους μουφτήδες στην Θράκη».

REUTERS/Umit Bektas
REUTERS/Umit Bektas

Tα σημαντικά που προκύπτουν από την συνάντηση, σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές είναι:

1. Σε ό,τι αφορά στη μείωση της έντασης στο Αιγαίο η ενεργοποίηση ενός σημαντικού διαύλου των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας και η πρώτη τους συνάντηση θα γίνει στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Επίσης, η προοπτική της συνεργασίας, μέσω συναντήσεων των γενικών γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών, οι οποίοι έχουν καιρό να συναντηθούν, και έχουν να επιτελέσουν σημαντικό ρόλο στον τομέα στο θέμα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

2. Υπήρξε ένα σαφές μήνυμα από τον πρόεδρο Ερντογάν και στη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό και στις δηλώσεις του υπέρ της μείωσης της έντασης στο Αιγαίο.

3. Σε σχέση με το Κυπριακό αναμένεται να αρχίσουν σύντομα οι προπαρασκευαστικές συναντήσεις των υπουργείων Εξωτερικών, κάτι που ζητάει η ελληνική πλευρά από το 2016. Στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού αναφέρθηκε και ο πρόεδρος Ερντογάν με όρους επανένωσης και μίλησε μόνο για πολιτική ισότητα και όχι για αναζήτηση λύσης σε άλλο πλαίσιο.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και υπογράμμισε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών της πηγών.

4.Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας συναντήθηκε με την υπουργό Εμπορίου της Τουρκίας και συζήτησαν θέματα συνεργασίας με πιο άμεσο να δρομολογηθεί το καλοκαίρι το πρώτο πλοίο στην ακτοπλοϊκή γραμμή Θεσσαλονίκη-Σμύρνη.

5. Υπήρξε ευρεία αναφορά στις ευρωτουρκικές σχέσεις και στο θέμα της αναθεώρησης της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, προς όφελος όλων των χωρών της περιοχής στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Κυπριακή Δημοκρατία και επομένως δεν μπορούν να υπάρχουν αποκλεισμοί.

6. Στο μεταναστευτικό θα υπάρξει και νέα συνάντηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα με τον Τούρκο ομόλογο του, καθώς έχει αναπτυχθεί μια πολύ καλή και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ τους.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές ο κ. Τσίπρας ζήτησε ενημέρωση για τα δικαιώματα της ελληνοορθόδοξης μειονότητας, έθεσε το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, όπως και άλλα, ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους Κωνσταντινουπολίτες και ενημερώθηκε.

Ο κ. Ερντογάν ζήτησε να ενημερωθεί σε σχέση με τη Θράκη και ο Έλληνας πρωθυπουργός τον ενημέρωσε.

Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στη Θράκη ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι είναι ζήτημα δεσμεύσεων έναντι Ελλήνων πολιτών και δεν έχουν να κάνουν με τις διμερείς σχέσεις, είτε συμπίπτουν με τις διακηρύξεις της Τουρκίας, είτε δεν συμπίπτουν.

Κοινοποιήστε το άρθροΣχόλια

Σχετικές ειδήσεις

Συνάντηση Κατρούγκαλου - Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες

Μιναρέ στην Αθήνα ζήτησε ο Ερντογάν

Ερντογάν: Επείγουσα η ανάγκη για αμυντική βιομηχανία