Μετά την ESTIA: Πρόσφυγες στο δρόμο της ενσωμάτωσης

Μετά την ESTIA: Πρόσφυγες στο δρόμο της ενσωμάτωσης
Πνευματικά Δικαιώματα 
Από Apostolos Staikos
Κοινοποιήστε το άρθροΣχόλια
Κοινοποιήστε το άρθροClose Button
Αντιγραφή/Επικόλληση το λινκ του βίντεο πιο κάτω:Copy to clipboardCopied

Ορισμένες ΜΚΟ πιστεύουν ότι οι πρόσφυγες δεν είναι έτοιμοι, αλλά προς το παρόν δεν εκφράζουν δημοσίως τις επιφυλάξεις τους. Πάντως η κυβέρνηση θεωρεί πως είναι η κατάλληλη στιγμή.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Πριν από περίπου 2 χρόνια, ο Ζαν Μαρκ αναγνωρίστηκε ως πρόσφυγας από τις ελληνικές αρχές. Από τότε ζει σε ένα διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας, μαζί με τέσσερις ακόμη πρόσφυγες. Το νοίκι του πληρώνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.Όμως, ο 23χρονος άντρας από την Ακτή Ελεφαντοστού πρέπει να φύγει μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας.Κάποιος άλλος πρόσφυγας θα πάρει τη θέση του.

«Δεν αισθάνομαι πολύ καλά, διότι δεν κάνω τίποτα. Δεν έχω δουλειά. Πηγαίνω στο σχολείο για να μάθω Ελληνικά, για να μπορέσω να βρω μια οποιαδήποτε δουλειά. Όμως τίποτα μέχρι τώρα. Στην Αθήνα δεν είναι εύκολο να βρεις δουλειά. Θέλω να ζήσω τη ζωή μου εδώ, να κάνω οικογένεια. Όμως μόλις φύγω από το σπίτι, πρέπει να βρω που θα κοιμηθώ» δήλωσε ο Ζαν Μαρκ στην κάμερα του euronews.

Ο 23χρόνος Ζαν- Μαρκ αν και ανησυχεί, δεν φοβάται. Πιστεύει στον εαυτό του και θεωρεί πως θα τα καταφέρει. Ήδη, σε συνεργασία με το προσωπικό της Οργάνωσης PRAKSIS έχει ενημερωθεί για τα προγράμματα στα όποια μπορεί να συμμετέχει. Ο Ζαν Μαρκ, αγαπά πολύ το ποδόσφαιρο και ελπίζει πως σύντομα θα μια ελληνική ομάδα θα του δώσει την ευκαιρία που του αξίζει.

Το ESTIA είναι πρόγραμμα στέγασης αιτούντων άσυλο. Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υλοποιείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες σε συνεργασία με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Αυτή τη στιγμή το ESTIA υποστηρίζει περισσότερους από 22.000 πρόσφυγες. Την 31η Μαρτίου οι πρώτοι 200 πρέπει να αποχωρήσουν. Οι περισσότεροι από τους υποστηριζόμενους ζουν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ το 93% διαμένει σε διαμερίσματα.

Η Ύπατη Αρμοστεία εκτιμά πως η αποχώρηση των πρώτων προσφύγων είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα.

«Μιλάμε για 200 ανθρώπους. Δεν είναι σημαντικός αριθμός, όμως σκεφτείτε πως μπορούμε να φέρουμε 200 πρόσφυγες από την Σάμο, όπου η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Μιλάμε για οικογένειες που πρέπει να μείνουν σε διαμερίσματα. Στην Αθήνα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε διάφορες υπηρεσίες, μπορούν να δραστηριοποιηθούν και να μάθουν Ελληνικά. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη» υποστηρίζει ο Μπόρις Τσέσιρκοβ, εκπρόσωπος τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Ορισμένες ΜΚΟ πιστεύουν ότι οι πρόσφυγες δεν είναι έτοιμοι, αλλά προς το παρόν δεν εκφράζουν δημοσίως τις επιφυλάξεις τους. Πάντως η κυβέρνηση υποστηρίζει πως αυτοί οι άνθρωποι δεν θα εγκαταλειφθούν στην τύχη τους και πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα.

«Αυτοί οι πρόσφυγες, για διάστημα τριών μηνών θα συνεχίσουν να λαμβάνουν οικονομικό βοήθημα, ενώ έχουν και δικαίωμα συμμετοχής σε ειδικό πρόγραμμα εργασίας. Εφόσον ενταχθούν σε αυτό, θα λαμβάνουν ικανοποιητικές αποδοχές. Οπότε συνεχίζουμε να τους στηρίζουμε, ακόμη και τώρα που βγαίνουν από το πρόγραμμα ESTIA. Θέλουμε να νιώθουν ασφαλείς στη χώρα μας. Γι' αυτό αναπτύσσουμε ενταξιακές δράσεις» δήλωσε στην κάμερα του euronews, ο Μιλτιάδης Κλάπας, Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής.

«Πρόσφυγες και μετανάστες γνωρίζουν πως η οικονομική στήριξη της πολιτείας έχει ημερομηνία λήξης. Όμως η ένταξη στην Ελληνική κοινωνία αποτελεί ένα δύσκολο και σύνθετο εγχείρημα. Για κάποιους ίσως είναι βιαστικό, μα σίγουρα αυτό είναι το πρώτο σημαντικό βήμα» μεταδίδει από την Αθήνα, ο δημοσιογράφος του euronews, Απόστολος Στάικος

Κοινοποιήστε το άρθροΣχόλια

Σχετικές ειδήσεις

Νέο πρόγραμμα φιλοξενίας αιτούντων άσυλο «ESTIA II»

Υπ. Μετανάστευσης: Εξοικονόμηση πόρων και διαφάνεια μέσα από την επίλυση τεσσάρων μεγάλων ζητημάτων

«Θέμα της κυβέρνησης που θα πάνε οι πρόσφυγες» λέει η περιφερειάρχης Β. Αιγαίου