Τρισδιάστατα εμφυτεύματα στην υπηρεσία των νευροχειρουργών

Σε συνεργασία με The European Commission
Τρισδιάστατα εμφυτεύματα στην υπηρεσία των νευροχειρουργών
Πνευματικά Δικαιώματα 
Από Euronews
Κοινοποιήστε το άρθρο
Κοινοποιήστε το άρθροClose Button
Αντιγραφή/Επικόλληση το λινκ του βίντεο πιο κάτω:Copy to clipboardCopied

Μια πολωνική εταιρία έχει δημιουργήσει τρισδιάστατα εκτυπωμένα εμφυτεύματα για ασθενείς που έχουν προβλήματα με την σπονδυλική τους στήλη

Η Καρολίνα Σβίτσικα είναι 26 ετών. Πρώην γυμνάστρια. Βρίσκεται στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Βρότσλαβ, στην Πολωνία. Μετά από μια δύσκολη επέμβαση στην σπονδυλική στήλη, λίγες μόνο ώρες μετά το χειρουργείο, οι γιατροί την ενθάρρυναν να ξεκινήσει να περπατά. Θα έχει πλέον μόνιμα ένα εμφύτευμα από τιτάνιο στους οσφυϊκούς σπονδύλους, το οποίο έχει γίνει από τρισδιάστατο εκτυπωτή.

«Το όνομά μου είναι Καρολίνα. Είχα ένα ατύχημα στην παιδική μου ηλικία. Έκανα εγχείριση την προηγούμενη Πέμπτη. Μου έβαλαν ένα εμφύτευμα ανάμεσα στον σπόνδυλο L5 και τον S1. Ελπίζω να έχω μια φυσιολογική ζωή από εδώ και πέρα και ίσως καταφέρω να κάνω και παιδί».

75.000 ασθενείς έχουν ήδη ωφεληθεί από αυτά τα τρισδιάστατα εμφυτεύματα, χάρις στο ευρωπαϊκό πρότζεκτ «The spine of the future». Ο συνολικός προϋπολογισμός του είναι 7,9 εκατομμύρια ευρώ. Σχεδόν το 60% χρηματοδοτείται από την ευρωπαϊκή πολιτική συνοχής.

Τα εμφυτεύματα κατασκευάζονται από την εταιρία LfC, κοντά στην Ζιελούνα Γκούρα. 60 άτομα απασχολούνται εδώ. Τα σχεδιάζουν, δημιουργούν τα πρωτότυπα και τα κατασκευάζουν για τον κάθε σπόνδυλο. Έχουν δημιουργηθεί εκατό πατέντες.

Η εταιρία δεν σχεδιάζει μόνο τα εμφυτεύματα, αλλά επίσης τα εργαλεία και τη μέθοδο που πρέπει να ακολουθούν οι χειρούργοι. Υπάρχει διαρκής επικοινωνία των δύο πλευρών για τη βελτίωση της διαδικασίας. Δύο είναι οι πιο ευαίσθητες περιοχές: οι αυχενικοί και οσφυϊκοί σπόνδυλοι.

«Αυτό το όργανο είναι για την οσφυϊκή μοίρα. Έχει σχεδιαστεί για να υπολογίζει τον ενδο-οσφυϊκό χώρο, στην οσφυϊκή μοίρα. Σύμφωνα με αυτό το όργανο, ο γιατρός υπολογίζει το αναγκαίο μέγεθος του εμφυτεύματος» εξηγεί ο Πάβελ Πότσοβιτς, αντιπρόεδρος, υπεύθυνος για θέματα έρευνας και τεχνολογίας της LfC.

Στο Βρότσλαβ, όλα είναι έτοιμα για την εγχείριση. Οι νευροχειρούργοι Μπόγκνταν Σαπίγκα και Μάρτα Κόζμπα εξηγούν ποιο θα είναι το επόμενο βήμα στα εμφυτεύματα:

«Το επόμενο στάδιο συνεργασίας θα είναι ο επονομαζόμενος «εξατομικευμένος ιατρικός παράγοντας». Αυτό σημαίνει ότι τα εμφυτεύματα της σπονδυλικής στήλης θα παράγονται από έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή για κάθε ασθενή ξεχωριστά, ανάλογα με την ανατομία και την μορφολογία του σώματός του» τονίζει ο Μπόγκνταν Σαπίγκα.

Έχουν περάσει πέντε εβδομάδες, από τότε που ένα από αυτά τα εμφυτεύματα τοποθετήθηκαν στο λαιμό του Μάρεκ Γκλιτσζίνκι. Η ζωή του άλλαξε, καθώς τα χέρια του απέκτησαν και πάλι τη δύναμη και την ευαισθησία τους:

«Μετά την εγχείριση, αισθάνομαι πολύ καλύτερα. Αισθάνομαι πολύ καλά τα χέρια μου. Μπορώ λοιπόν να χαιρετίσω κάποιον. Τα χέρια μου έχουν περισσότερη δύναμη. Θέλω να επιστρέψω στα ακροβατικά και να απολαύσω τη ζωή μου».

Κοινοποιήστε το άρθρο