Αυτοψία στην απαγορευμένη ζώνη των ελληνοτουρκικών συνόρων

Αυτοψία στην απαγορευμένη ζώνη των ελληνοτουρκικών συνόρων
Από Foteini Doulgkeri with Ioannis Giagkinis
Κοινοποιήστε το άρθροΣχόλια
Κοινοποιήστε το άρθροClose Button
Αντιγραφή/Επικόλληση το λινκ του βίντεο πιο κάτω:Copy to clipboardCopied

Η Φαίη Δουλγκέρη και ο Μπράιαν Κάρτερ έκαναν βαρκάδα στον ποταμό που χωρίζει την Ελλάδα από την Τουρκία και επισκέφθηκαν και κινηματογράφησαν (με άδεια των αρχών) τον περίφημο φράχτη στο χερσαίο τμήμα των συνόρων

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

To road trip του euronews ενόψει των ευρωεκλογών συνεχίζεται και μετά από 800 χιλιόμετρα από την Δυτική Ελλάδα στα ανατολικά της χώρας, ήρθε η στιγμή για τον Μπράιαν Κάρτερ και την Φαίη Δουλγκέρη να δοκιμάσουν ένα άλλο μέρος μεταφοράς στα σύνορα με την Τουρκία.

«Κάνουμε μια μίνι κρουαζιέρα κατεβαίνοντας τον ποταμό Έβρο στα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα μαζί με τον φίλο μας Θανάση, έναν ντόπιο ψαρά», μας λέει μέσα από μια βάρκα ο Μπράιαν και η Φαίη συμπληρώνει: «Και ακούσαμε τις απίστευτες ιστορίες που είχε να μας διηγηθεί καθώς έχει δει μετανάστες να προσπαθούν να περάσουν το ποτάμι κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, έχει δει οικογένειες να προσπαθούν να διασχίσουν αυτό το ποτάμι και φυσικά λαθρεμπόρους με λέμβους».

Εδώ και πολλά χρόνια σε καθημερινή βάση πρόσφυγες και μετανάστες προσπαθούν με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής να διασχίσουν αυτό το φυσικό σύνορο της Ελλάδας με την Τουρκία, με στόχο να πατήσουν το πόδι τους σε έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Θανάσης Καμηλάρης, που όχι απλά χαρεύει αλλά μένει και σε μια από τις καλύβες της περιοχής, θυμάται ένα περιστατικό που τον έχει σημαδέψει, όταν ένας άνδρας κόντεψε να πνιγεί σε μισό μέτρο νερό καθώς δεν είχε ιδέα πως να κολυμπήσει.

Από τις καλύβες του ποταμού στον περίφημο φράχτη

Ταξιδεύντας στην περιοχή, γρηγορα γίνεται αντιληπτό ότι το μεταναστευτικό είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα. Αυτό το μέρος είναι μια από τις βασικές εισόδους προσφύγων στην Ευρώπη. Για να περιοριστούν οι ροές, η ελληνική κυβέρνηση το 2012 κατασκεύασε έναν τον φράχτη. Εκτείνεται σε μήκος 10 χιλιομέτρων στο μοναδικό μέρος των συνόρων που δεν χωρίζεται από τον ποταμό Έβρο. Ωστόσο αυτή η κατασκευή δεν εμπόδισε κάποιους από το να προσπαθήσουν να τον διασχίσουν.

«Είμαστε λοιπόν ακριβώς στα σύνορα της Τουρκίας, από την άλλη πλευρά αυτού του φράχτη, με την Ελλάδα. Αυτή είναι μια πολύ αυτίσθητη περιοχή και με δυσκολία εξασφαλίσαμε άδεια για να κάνουμε γύρισμα σε αυτό το σημείο», αποκαλύπτει ο Μπράιαν Κάρτερ. Η Φαίη Δουλγκέρη συμπληρώνει: «Όπως είπες, πρόκειται για πολύ ευαίσθητη περιοχή λόγω των δύσκολων σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα, ενώ την ίδια στιγμή οι μεταναστευτικές ροές δεν σταματούν ποτέ. Φυσικά είναι μεγαλύτερες το καλοκαίρι και την άνοιξη επειδή οι πρόσφυγες και οι μετανάστες μπορούν ευκολότερα να διασχίσουν τον ποταμό».

Μαρτυρίες από το Κέντρο Υποδοχής στο Φυλάκιο

Όσοι καταφέρουν να περάσουν στην Ελλάδα, συχνά καταλήγουν στο κέντρο υποδοχής που βρίσκεται στο Φυλάκιο. Εδώ βρίσκονται σήμερα περίπου 250 άνθρωποι, οι περισσότεροι από την Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Οι μισοί είναι ανήλικοι ή έφηβοι. Ένας από αυτούς, από το Ιράκ, αποκαλύπτει στην κάμερα του euronews ότι ήρθε μόνος καθώς δεν υπήρχαν τα χρήματα για να ταξιδέψουν και τα άλλα μέλη της οικογένειάς τους, ενώ σκοπεύει να πάει σε οποιαδήποτε χώρα, αρκεί σε αυτήν να υπάρχει ανθρωπιά.

Πολλές οικογένειες από το Ιράκ φιλοξενούνται σε αυτήν την εγκατάσταση. Όπως και οι υπόλοιποι πρόσφυγες εδώ, περιμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης του αιτήματος ασύλου. Αυτό μπορεί να κρατήσει εβδομάδες. Οι ζωγραφιές των παιδιών, κρεμασμένες στους τοίχους των κοντέινερ στο Φυλάκιο, αποτυπώνουν το δύσκολο ταξίδι των προσφύγων, ειδικά από τότε που ο φράχτης στα σύνορα οδήγησε πολλούς στα παγωμένα νερά.

Ο Μαργαρίτης Πετριτζίκης από την Υπηρεσία Προστασίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εξηγεί: «Οι φράχτες και άλλα τέτοιου είδους μέτρα δεν θα σταματήσουν τις ροές των προσφύγων. Μπορούν ωστόσο να τους οδηγήσουν σε επικίνδυνα μονοπάτια που έχουν σοβαρές επιπτώσεις στις ζωές ή την υγεία τους».

Οι νέες θαλάσσιες ροές μέσω του Θρακικού Πελάγους

Ο ποταμός Έβρος δεν είναι ωστόσο ο μόνος τρόπος παράνομης διάσχισης των συνόρων σε αυτήν την περιοχή. Τελευταία οι διακινητές δημιούργησαν νέα διαδρομή δια... θαλάσσης, μεταφέροντας τον κόσμο απευθείας στις ακτές της Αλεξανδρούπολης μέσω του Θρακικού Πελάγους.

Ένα ζευγάρι από το Αφγανιστάν αφηγείται: «Τα καταφέραμε να έρθουμε εδώ μετά από τρεις μήνες προσπαθειών, περάσαμε τα σύνορα και φτάσαμε στην Αλεξανδρούπολη. Είμαστε ήδη τρεις μήνες εδώ. Πήραμε την βάρκα από την Τουρκία και ήρθαμε στην Αλεξανδρούπολη».

Τη νέα αυτή τάση επιβεβαιώνει ο γνωστός θρακιώτης δημοσιογράφος Θανάσης Τσολάκης, που πολλές φορές έχει γίνει ο ίδιος αυτόπτης μάρτυρας της άφιξης μεταναστών στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. «Αν γίνει βασική δίοδος αυτή η διαδρομή, θα είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή. Θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα, θα βλέπουμε κάθε μέρα ανθρώπους να πνίγονται. Θα χαθούν περισσότερες ανθρώπινες ζωές και αυτό είναι κάτι νέο που πρέπει να απασχολήσει τις αρμόδιες αρχές».

Η γεωγραφική θέση του Έβρου τον καθιστά περιοχή που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των μεταναστευτικών ροών από την Ασία και τη Μέση Ανατολή. Όσα μέτρα και αν λάβει η Ελλάδα, ο δρόμος για την Ευρώπη θα περνά από εδώ και θα συνεχίζει να πιέζει πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες να ρισκάρουν τη ζωή τους προσπαθώντας να φτάσουν εκεί.

Κοινοποιήστε το άρθροΣχόλια

Σχετικές ειδήσεις

#EuRoadtrip-45η Ημέρα: Ομοφυλόφιλος υποψήφιος στη συντηρητική Πολωνία

#EUroadtrip: 30η ημέρα - Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και την Πλατεία Αριστοτέλους

ΜΕΤΑδραση: Πρόγραμμα 18+ Στηρίζοντας τo μέλλον των ασυνόδευτων παιδιών