Σάμος - Προσφυγικό: «Αλήθεια, αυτή είναι η Ευρώπη;» αναρωτιέται η Σάρα

Σάμος - Προσφυγικό: «Αλήθεια, αυτή είναι η Ευρώπη;» αναρωτιέται η Σάρα
Από Valérie GauriatApostolos Staikos
Κοινοποιήστε το άρθροΣχόλια
Κοινοποιήστε το άρθροClose Button
Αντιγραφή/Επικόλληση το λινκ του βίντεο πιο κάτω:Copy to clipboardCopied

Το προσφυγικό κέντρο του νησιού μπορεί να φιλοξενήσει 650 πρόσφυγες, όμως τους τελευταίους μήνες περίπου 4000 άνθρωποι προσπαθούν να επιβιώσουν εντός και εκτός του κέντρου

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Οι μαγευτικές παραλίες και η πλούσια ιστορία έχουν κάνει την Σάμο διάσημη σε όλο τον κόσμο. Όμως το νησί έχει και μια πιο «σκοτεινή πλευρά». Η Σάμος βρίσκεται λίγες εκατοντάδες μέτρα από τις τουρκικές ακτές και τα τελευταία χρόνια δέχεται μεγάλο αριθμό μεταναστών.

Το προσφυγικό κέντρο του νησιού μπορεί να φιλοξενήσει 650 πρόσφυγες, όμως τους τελευταίους μήνες περίπου 4000 άνθρωποι προσπαθούν να επιβιώσουν εντός και εκτός του κέντρου.

«Καλώς ήλθατε στον κόσμο μου. Ελάτε να περπατήσουμε και να δούμε ποια είναι η κατάσταση στη ζούγκλα της Σάμου» μας καλεί η Σάρα.

Η 38χρονη γυναίκα είναι από την Ουγκάντα. Στην πατρίδα της, δίδασκε στο πανεπιστήμιο πολιτικές επιστήμες και φιλοσοφία. Η πολιτική και κοινωνική της δράση την ανάγκασε να εγκαταλείψει την χώρα της. Όπως υποστηρίζει, απειλούνταν η ζωή της. Τους τελευταίους 8 μήνες βρίσκεται στη Σάμο. Έχει ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα και η πρώτη συνέντευξη έχει οριστεί για τα μέσα Ιουνίου.

«Έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Μένουμε εδώ για ένα, δύο, ακόμη και για τρία χρόνια» λέει ένας πρόσφυγας από την Παλαιστίνη.

«Εδώ, ο καθένας παλεύει για τον εαυτό του και ο θεός για όλους. Προσπαθούμε να επιβιώσουμε. Πρόκειται για μια πραγματική ζούγκλα» υποστηρίζει η Σάρα.

«Ζούμε ανάμεσα σε αρουραίους και φίδια. Όμως πρέπει να προχωρήσουμε, δεν μπορούμε να τα παρατήσουμε. Αυτή είναι η ζωή, αυτή είναι η πραγματικότητα. Όμως αλήθεια, αυτή είναι η Ευρώπη;» αναρωτιέται η Σάρα;

Ο Σάντει είναι από το Ιράκ. Τον αποκαλούν «αρχιτέκτονα», διότι έχει βοηθήσει πολλούς πρόσφυγες να φτιάξει μια σκηνή, χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά.

«Εγώ το έφτιαξα. Προσπαθώ να φροντίζω τον εαυτό μου. Κατεβαίνω στην πόλη και γυμνάζομαι. Προσπαθώ να ξεχαστώ. Διαφορετικά θα πεθάνω μέσα στη σιωπή. Από την στιγμή που μπαίνεις σε αυτό το μέρος, ζεις μέσα στο σκοτάδι, στο απόλυτο σκοτάδι. Καταλαβαίνεις τι εννοώ; Τα πράγματα δεν είναι καλά, δεν νιώθουμε καλά» δήλωσε ο Σάντει στην κάμερα του euronews.

Η Σάρα μένει σε μια μικρή σκηνή.

«Έχουμε πολλούς κλέφτες εδώ. Τους λέμε ''Αλί Μπαμπά''. Έχω μια μικρή κουζίνα. Είμαι πολύ τυχερή γιατί έχω το δικό μου sleeping bag. Το αγόρασα με δικά μου χρήματα. Είμαι γυναίκα. Το βράδυ δεν μπορώ να βγω. Χρησιμοποιώ έναν κουβά για τουαλέτα» μας λέει η Σάρα.

Η Σάρα είναι μητέρα τριών μικρών παιδιών. Τα άφησε στην Ουγκάντα, όπου και τα φροντίζει ο πατέρας τους. Τα παιδιά ξέρουν πως η μητέρα τους ζει στην Ελλάδα, μα δεν γνωρίζουν τίποτα για την ζωή της στη Σάμο. Η 38χρόνη γυναίκα ελπίζει πως κάποια θα ξαναδεί τα παιδιά της.

«Ναι είμαστε πρόσφυγες, όμως έχουμε έναν σκοπό, έναν όνειρο. Έχουμε ελπίδα. Δεν θα είμαστε πρόσφυγες για πάντα. Κάποια μέρα. Τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα» λέει η Σάρα.

Καθημερινά, η Σάρα περνάει αρκετό χρόνο στο «Alpha Centre». Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Samos Volunteers» έχει φτιάξει αυτό τον χώρο. Εδώ οι πρόσφυγες, παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια, μαθαίνουν Ελληνικά, Αγγλικά και Γερμανικά. Στο «Alpha Centre», η Σάρα διδάσκει Αγγλικά.

_«Για μένα αυτό που κάνω εδώ, είναι πολύ σημαντικό. Όχι μόνο για την αυτοεκτίμησή μου, αλλά και για την καριέρα μου. Με κρατάει όρθια. Είναι σημαντικό να ξέρεις πως υπάρχουν άνθρωποι που έχουν την επιθυμία να μάθουν. Να γίνουν καλύτεροι. Η ζωή στη ζούγκλα, είναι η ζωή στη ζούγκλα. Αλλά εδώ, τουλάχιστον αισθανόμαστε καλύτερα. Νιώθουμε πως είμαστε άνθρωποι. Έχουμε την αίσθηση ότι ανήκουμε σε μια κοινότητα. Θέλουμε να ζήσουμε και να γίνουμε καλύτεροι» λέει συγκινημένη η Σάρα.
_

Κοινοποιήστε το άρθροΣχόλια

Σχετικές ειδήσεις

Ελλάδα: Εγκαίνια της νέας κλειστής δομής φιλοξενίας μεταναστών στη Σάμο

Σάμος: Επεισόδιο του δημάρχου με αιτούντες άσυλο

Προσφυγικό: Ασφυκτιά το νοσοκομείο της Σάμου