Σερβία: O δρόμος για την ΕΕ

Σερβία: O δρόμος για την ΕΕ
Από Euronews
Κοινοποιήστε το άρθροΣχόλια
Κοινοποιήστε το άρθροClose Button
Αντιγραφή/Επικόλληση το λινκ του βίντεο πιο κάτω:Copy to clipboardCopied

Διχασμένη η χώρα

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Eκεί όπου συναντώνται οι ποταμοί Δούναβης και Σάββα, η πολιτική αντιπαράθεση για την ενδεχόμενη ευρωπαική πορεία της Σερβίας κορυφώνεται.

Το ακροδεξιό Σερβικό κόμμα επιμένει ότι η χώρα πρέπει να γυρίσει την πλάτη της στην ΕΕ.

Και για αυτό το λόγο, αυτό το υπερ - εθνικιστικό κόμμα πιστεύει ότι πρέπει να αναπτυχθούν στενότεροι δεσμοί με την Ρωσία.

Η δισπιστία για το μέλλον του Κοσόβου ως ανεξάρτητο κράτος είναι δημοφιλής ανάμεσα στα βασικά πολιτικά κόμματα. Για τηνπλειονότηατ των Σέρβων το Κόσοβο είναι η γενέτειρα του έθνους.

Έκπληξη πάντως προκάλεσε στη Σερβία η αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης για τον Σέρβο υπερεθνικιστή ηγέτη Βόισλαβ Σέσελι. Σε συνέντευξη Τύπου ο ίδιος ο Σέσελι έδειξε ότι δεν αιφνιδιάστηκε χαρακτηρίζοντας την αθώωση του ως «τη μόνη δυνατή ετυμηγορία».

Οι φιλοευρωπαικές οργανώσεις προσπαθούν από την πλευρά τους να τονίσουν τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη της πιθανής ένταξης στην ΕΕ.

Η διάχυτη άποψη είναι ότι η ένταξη στη Βορειοατλαντική συμμαχία θα είναι ο προπομπός γι ατηνένταξη στην ΕΕ. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που θυμούνται στους Νατοικούς βομβαρδισμούς.

Η κυβέρνηση ζήτησε την εξαγορά στρατιωτικού εξοπλισμού από την Ρωσία, ο οποίος κατέφθασε μέσω Ουγγαρίας μετά την άρνηση της Ρουμανίας.

Εάν δεν υπάρξει πάντως κάποια θελεμιώδης αλλαγή στο πολτικό σκηνικό, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις αναμένεται να διαρκέσουν αρκετά χρόνια.

Κοινοποιήστε το άρθροΣχόλια

Σχετικές ειδήσεις

Σερβία: Υποκρισία τα περί ρωσικής και κινεζικής επιρροής

«Μία Ζώνη - Ένας δρόμος» στη Σερβία: Πρώτος αυτοκινητόδρομος με υπογραφή Κίνας

Μαργαρίτης Σχοινάς: Στο μεταναστευτικό εργαστήκαμε σαν «πυροσβέστες» και «αρχιτέκτοντες»