«Ηφαιστίων»: Χιόνια, άνεμοι και προβλήματα σε όλη τη χώρα

«Ηφαιστίων»: Χιόνια, άνεμοι και προβλήματα σε όλη τη χώρα
Πνευματικά Δικαιώματα Copyright The Associated Press. All rights reserved.Petros Giannakouris
Από euronews
Κοινοποιήστε το άρθροΣχόλια
Κοινοποιήστε το άρθροClose Button
Αντιγραφή/Επικόλληση το λινκ του βίντεο πιο κάτω:Copy to clipboardCopied

Πού έχει δημιουργήσει προβλήματα η νέα κακοκαιρία

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Σε εξέλιξη η νέα κακοκαιρία «Ηφαιστίων», επηρεάζοντας τις περισσότερες περιοχές της χώρας και δημιουργώντας αρκετά προβλήματα. Σε ισχύ βρίσκεται απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Λαύριο, Ραφήνα, περιοχές της βόρειας και δυτικής Ελλάδας, καθώς εξακολουθούν οι έντονες χιονοπτώσεις και οι θυελλώδεις άνεμοι. Αρκετοί δρόμοι σε όλη τη χώρα παραμένουν κλειστοί, ενώ σε άλλους είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Παράλληλα, άνεμοι σε επίπεδο θύελλας επικρατούν τις πρωινές ώρες των Θεοφανίων στο Αιγαίο, με ταχύτητες που έφθασαν τα 161 χιλιόμετρα την ώρα στην Παξιμάδα Καρύστου και τα 147 χλμ/ώρα στη νότια Τήνο, με βάση τις καταγραφές των σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου / meteo.gr μέχρι τις 08:30 της Δευτέρας.

Για το υπόλοιπο της ημέρας, αναμένεται περιορισμός των χιονοπτώσεων στην Αττική, στη Βοιωτία, στην Εύβοια και στα ορεινά της Κρήτης, με τα φαινόμενα να διατηρούν πάντως τον έντονο χαρακτήρα τους. Ισχυρές βροχές αναμένονται στο Αιγαίο και κυρίως στην Κρήτη, όπου ενδεχομένως θα δημιουργηθούν προβλήματα λόγω του κορεσμού του εδάφους σε νερό και των μεγάλων ποσοτήτων υετού που αναμένονται.

Παράλληλα, στα νοτιοανατολικά ηπειρωτικά, στην Εύβοια και στο Αιγαίο θα πνέουν σήμερα βόρειοι άνεμοι με εντάσεις που θα φτάνουν και τοπικά θα ξεπερνούν τα δέκα μποφόρ.

Λόγω της χιονόπτωσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην περιφερειακή οδό Πεντέλης - Νέας Μάκρης, από το ύψος του Αγίου Πέτρου έως το Στρατιωτικό Νοσοκομείο Πεντέλης 414 και στα δύο ρεύματα της κυκλοφορίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με την αστυνομία, μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων από το 5ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών - Θήβας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάνδρα, και από το 270 χλμ. της ίδιας οδού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στην περιοχή Κάζα.

Απαγορευτικό απόπλου

Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο και φθάνουν κατα τόπους τα 11 μποφόρ.

Δεν εκτελούνται επίσης τα δρομολόγια για τον Αργοσαρωνικό.

Κλειστές είναι οι γραμμές Καβάλα-Πρίνος, Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλλονιά.

Κλειστές είναι οι γραμμές Πάχη Μεγάρων-Φανερωμένη Σαλαμίνας, Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Αρκίτσα-Αιδηψός, Βόλος-Σποράδες και Ηγουμενίτσα-Λευκίμη.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι να επικοινωνούν με τα κατα τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές οι ακυρώσεις δρομολογίων λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Βρέθηκε σώος ο κωπηλάτης

Σώος και καλά στην υγεία του εντοπίστηκε από λιμενικούς ο χειριστής όρθιας σανίδας κωπηλασίας που αγνοείτο στη θαλάσσια περιοχής της Αρτέμιδας.

Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα ο νεαρός, που φορούσε σωσίβιο, παρασύρθηκε από τους ισχυρούς ανέμους σε βραχώδης σημείο της Αρτέμιδας, ενώ για τον εντοπισμό του ήταν σε εξέλιξη έρευνες και από ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού.

Στη θαλάσσια περιοχή έπνεαν άνεμοι έντασης 9 με 10 μποφόρ.

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σε Αττική και Βοιωτία έχει προκαλέσει η κακοκαιρία.

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ τα προβλήματα στο δίκτυο εντοπίζονται από τις πρώτες πρωινές ώρες στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την κακοκαιρία και συγκεκριμένα στη Βοιωτία, στα χωριά στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας, Καπαρέλλι, Λεύκτρα και Μελισσοχώρι, Δομβραίνα, Ελλοπία και Λεοντάρι.

Στην Αττική, παρουσιάζονται μεμονωμένα προβλήματα σε γραμμές Μέσης Τάσης στην περιοχή της Παλλήνης, της Πεντέλης και του Ασπρόπυργου.

Λίγο πριν τις 4.30 μμ αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση σε Άνδρο και Τήνο, ενώ αποκαθίστανται σταδιακά και οι μεμονωμένες τοπικές βλάβες που έχουν προκληθεί στο δίκτυο των δύο νησιών από τους ισχυρούς ανέμους.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ «πριν από λίγη ώρα, με τη λειτουργία του Αυτόνομου Σταθμού Παραγωγής της ΔΕΗ στην Άνδρο, αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στο νησί αλλά και στην Τήνο.

Μεμονωμένες τοπικές βλάβες που έχουν προκληθεί στο Δίκτυο και των δύο νησιών από τους ισχυρούς ανέμους, αποκαθίστανται σταδιακά από τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ που βρίσκονται επί ποδός και εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες για την όσο το δυνατόν ταχύτερη επανηλεκτροδότηση όλων των περιοχών».

Και η ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ κλείνει επισημαίνοντας ότι «το σύνολο των εργαζομένων του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΗ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποφυγή περαιτέρω ταλαιπωρίας των καταναλωτών».

Θεσσαλονίκη: Αεροπλάνο επέστρεψε στο «Μακεδονία»

Αεροπλάνο της Olympic Air που εκτελούσε πτήση από το αεροδρόμιο "Μακεδονία" προς τη Σάμο, επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από εκπρόσωπο της Fraport το αεροπλάνο απογειώθηκε στις 11.05 το πρωί, ενώ 40 λεπτά λεπτά αργότερα ο κυβερνήτης του ζήτησε να διακοπεί η πτήση και να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη. Το αεροπλάνο επέστρεψε και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Μακεδονία. Οι επιβάτες του αεροσκάφους θα μεταβούν στη Σάμο με πτήση που θα πραγματοποιηθεί στις 13.50.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κυβερνήτης ζήτησε τη διακοπή της πτήσης λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που συνάντησε στη διαδρομή του.

Κλειστοί δρόμοι

Διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων, σύμφωνα με την αστυνομία, λόγω της χιονόπτωσης, στις εξής περιοχές:

-Στη λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος του εστιατορίου "Ζυγός", στο ρεύμα προς καζίνο.

-Στην Πεντέλη, επί της οδού Κλεισθένης και λεωφόρου Πεντέλης, από τη συμβολή με την οδό Αναπαύσεως, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πεντέλη.

Επίσης, κλειστή είναι η περιφερειακή οδός Πεντέλης - Νέας Μάκρης, από το ύψος του Αγίου Πέτρου έως το Στρατιωτικό Νοσοκομείο Πεντέλης 414 και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, ενώ παράλληλα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιοχή Καλοπούλα του Υμηττού.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Σημειώνεται ακόμη ότι, σύμφωνα με την αστυνομία, μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων από το 5ο χλμ της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών - Θήβας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάνδρα και από το 22ο χλμ της ίδιας οδού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στην περιοχή Κάζα.

Λόγω της χιονόπτωσης, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων, σύμφωνα με την αστυνομία, στην περιοχή Καλοπούλα του Υμηττού, ενώ το ίδιο συνέβη νωρίτερα και στην περιφερειακή οδό Πεντέλης - Νέας Μάκρης, από το ύψος του Αγίου Πέτρου έως το Στρατιωτικό Νοσοκομείο Πεντέλης 414 και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με την αστυνομία, μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Κατσιμιδίου προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία (από το ύψος του εστιατορίου "Θέα), καθώς και από το 5ο χλμ της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών - Θήβας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάνδρα και από το 27ο χλμ της ίδιας οδού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στην περιοχή Κάζα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 6 το πρωί μεγάλη επιχείρηση των εκχιονιστικών μηχανημάτων στην Αχαΐα, για τον αποχιονισμό του ορεινού οδικού δικτύου των Καλαβρύτων και της Αιγιαλείας και την ταυτόχρονη αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Νίκος Γυφτάκης, έχει ήδη αποκατασταθεί η κυκλοφορία των οχημάτων στο δρόμο Πούντας - Καλαβρύτων, καθώς και στους δρόμους Πατρών - Καλαβρύτων, μέσω Χαλανδρίτσας και Καλαβρύτων - Κλειτορίας, μέσω Λουσών.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Παράλληλα, όπως είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Νίκος Γυφτάκης, είναι σε εξέλιξη ο αποχιονισμός των επαρχιακών οδών Καλαβρύτων - Αιγίου, μέσω Φτέρης, Ακράτας - Ζαρούχλας και το τμήμα της εθνικής οδού Πατρών - Τρίπολης στην περιοχή της δημοτικής ενότητας Αροανίας, στα Καλάβρυτα.

Με βάση τα νεότερα στοιχεία από την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνει ότι επιτρέπεται πλέον η κυκλοφορία όλων των οχημάτων, συμπεριλαμβανόμενων και των φορτηγών, στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - Τρίπολης - Σπάρτης - Καλαμάτας.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της Πολιτικής Προστασίας, εκτιμάται ότι είναι θέμα χρόνου η αποκατάσταση της κυκλοφορίας στους προαναφερθέντες δρόμους.

Στο μεταξύ, στην Αιτωλοακαρνανία, βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση για τον αποχιονισμό τμημάτων του οδικού δικτύου της ορεινής Ναυπακτίας, ενώ μόνο με την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων γίνεται η κίνηση των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Καλλιθέας - Προυσού από το 12ο έως το 18ο χιλιόμετρο.

Επίσης, προβλήματα λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού έχουν προκληθεί και σε τμήματα του ορεινού οδικού δικτύου των νομών Αρκαδίας και Κορινθίας, όπου εξακολουθεί να παραμένει κλειστή η δασική οδός που συνδέει την Βυτίνα Αρκαδίας με το χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Στο νομό Αρκαδίας, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στα παρακάτω σημεία:

*Στην επαρχιακή οδό Καρδαρά - χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου.

*Στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης - Λεβιδίου - Νεμέας από το 34Ο έως το 42Ο χιλιόμετρο.

*Στην επαρχιακή οδό Τρίπολης - Αλωνίσταινας από το 27 έως το 37ο χιλιόμετρο.

*Στην επαρχιακή οδό Βουρβούρων - 'Αγ. Πέτρου από το 28ο έως το 37ο χιλιόμετρο.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

*Στην επαρχιακή οδό Τρίπολης - Καστρίου - 'Αγιου Πέτρου - 'Αστρους από το 52ο έως το 26ο χιλιόμετρο.

*Στην επαρχιακή οδό 'Αστρους - Καστάνιτσας από το 52ο έως το 34ο χιλιόμετρο.

*Στην επαρχιακή οδό Λεωνιδίου - Κοσμά - Γερακίου από το 20ο έως το 35ο χιλιόμετρο.

Στην Κορινθία, είναι αναγκαίες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στις εξής περιοχές:

*Στην επαρχιακή οδό Ξυλοκάστρου - Τρικάλων από το 21ο έως το 35ο χιλιόμετρο.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

*Στην επαρχιακή οδό Τρικάλων - Καρυάς από το 1ο χιλιόμετρο.

*Στην επαρχιακή οδό Γκούρας - Δερβενίου από το 1ο έως το 19ο χιλιόμετρο.

*Στην επαρχιακή οδό Γκούρας - Λυκούρια από το 1ο έως το 18ο χιλιόμετρο.

*Στην επαρχιακή οδό Γκούρας - Κιάτου από το 1ο έως το 10ο χιλιόμετρο.

Σε όλες τις παραπάνω περιοχές επιχειρούν συνεχώς εκχιονιστικά μηχανήματα, ώστε να παραμένουν ανοικτοί οι δρόμοι.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Χίος: Προβλήματα στο οδικό δίκτυο

Χιονίζει πολύ στη βόρεια Χίο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνση Αστυνομίας Χίου, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Χίου-Βολισσού από το 6ο έως το 20ό χιλιόμετρο. Η κίνηση γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες στο επαρχιακό οδικό δίκτυο που συνδέει τα χωριά της βορειοδυτικής Χίου με την επαρχιακή οδό Χίου-Βολισσού, στο ύψος του 28ου χιλιόμετρου.

Όσον αφορά τη Σάμο, δεν έχει υπάρξει κανένα πρόβλημα λόγω του κύματος κακοκαιρίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αστυνομίας.

Χιονοπτώσεις και στη στερεά Ελλάδα

Τα ξημερώματα της Δευτέρας χιονοπτώσεις σημειώθηκαν σε 5 νομούς της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Από τα μεσάνυχτα έχουν ενταθεί κυρίως στα ορεινά των νομών και σε υψόμετρο πάνω από τα 600 μέτρα.

Προς το παρόν δεν καταγράφονται σημαντικά προβλήματα.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Πυκνή και έντονη χιονόπτωση ξεκίνησε λίγο μετά τις 2 μετά τα μεσάνυχτα, στην περιοχή της Θήβας. Σε λίγα λεπτά η εθνική οδός Αθηνών - Λαμίας καλύφθηκε με χιόνι, από το 93ο χιλιόμετρο στα διόδια της Θήβας έως και το 110 χιλιόμετρο στο Κάστρο Βοιωτίας.

Αμέσως σήμανε συναγερμός και κινήθηκαν και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας εκχιονιστικά μηχανήματα ρίχνοντας αλάτι για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο.

Η χιονόπτωση σταμάτησε χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα στο εθνικό δίκτυο.

Τα φαινόμενα περιορίστηκαν στα ορεινά χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας στην περιοχή της Ευρυτανίας, στην περιοχή του Δομοκού, στο δρόμο Αμφίκλειας προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού και στα χωριά της Βοιωτίας και της Φωκίδας γύρω από το Χιονοδρομικό Κέντρο του Παρνασσού όπου και είναι απαραίτητες οι αλυσίδες.

Επίσης έντονα καιρικά φαινόμενα εντοπίζονται στην περιοχή της Αταλάντης στα χωριά Καλαπόδι, Ζέλι και Κυρτώνη όπου σε συνδυασμό με τη χιονόπτωση επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες και το χιόνι παγώνει. Πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει διακοπεί η συγκοινωνία σε κανένα σημείο της Φθιώτιδας.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Χιονοπτώσεις σημειώνονται ιδίως στην περιοχή του Δομοκού και στην περιοχή της δυτικής Φθιώτιδας και γύρω από το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας οι αλυσίδες είναι απαραίτητες για τα αυτοκίνητα στους εξής δρόμους:

Στην Εύβοια

• στην Εθνική οδό Χαλκίδας - Αιδηψού, από 25 έως 35 χ/θ,

• στην επαρχιακή οδό Γυμνού - Σέττας, από 13,5 έως 15 χ/θ,

• Στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Βουτά - Κοκκινομηλιάς και Βουτά - Ροβιών.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Στην Ευρυτανία

• στην επαρχιακή οδό Καρπενησίου - Φουρνά (Θέση «Βράχος»), από 12 έως 22 χ/θ,

• στην επαρχιακή οδό Καρπενησίου - Κρικέλλου - Δομνίστας, από 8 έως 40 χ/θ,

• στην επαρχιακή οδό Καρπενησίου - Χιονοδρομικού Κέντρου, από 5 έως 13 χ/θ,

• στην επαρχιακή οδό Φουρνάς - Καρδίτσας (θέση «Ζαχαράκη»),

• Στο Εθνικό οδικό δίκτυο Καρπενησίου - Αγρινίου, από 2 έως 12 χ/θ (θέση «Μπαγασάκι»),

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

• Στο Εθνικό οδικό δίκτυο Καρπενησίου - Λαμίας, από 5 έως 8 χ/θ (Σήραγγα Π. Μπακογιάννη - Τούνελ),

• Στην επαρχιακή οδό Καρπενησίου - Προυσού - Αγρινίου, από 30 έως 45 χ/θ (θέση «Αραποκέφαλα»),

• Στην επαρχιακή οδό Καρπενησίου - Στενώματος, από 2 έως και 17 χ/θ,

• Στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Κερασοχωρίου.

Στη Φθιώτιδα

• στην Εθνική οδό Λαμίας - Καρπενησίου, από 52 έως 64,700 χ/θ.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

• σε όλο το ορεινό επαρχιακό δίκτυο της Δυτικής Φθιώτιδας.

Στη Βοιωτία

· στην επαρχιακή οδό Αράχοβας - Επταλόφου (θέση «Σκαμνός»), από 2 έως 14,5 χ/θ.

Στη Φωκίδα

• στην Εθνική οδό Άμφισσας - Θερμοπυλών, από 44 έως 22,5 χ/θ,

• στην επαρχιακή οδό 'Ανω Πολύδροσος προς Χ.Κ. Παρνασσού,

• στην επαρχιακή οδό Επταλόφου προς Χ.Κ. Παρνασσού.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Βόρεια Ελλάδα: Χαμηλές θερμοκρασίες και ηλιοφάνεια

Με χαμηλές θερμοκρασίες, όχι όμως ασυνήθιστες για την εποχή, "ξύπνησαν" σήμερα, ανήμερα Θεοφανείων αρκετές περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα. Σε μεγάλες πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας όπως την Κοζάνη, την Καστοριά και τη Φλώρινα, το θερμόμετρο έδειχνε στις οκτώ το πρωί -2 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε χωριά που βρίσκονται στον ορεινό όγκο της Δυτικής Μακεδονίας η θερμοκρασία ήταν πιο χαμηλή κατά δύο έως τρεις βαθμούς.

Σε χωριά και πόλεις της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η μέρα ξημέρωσε με ελάχιστες θερμοκρασίες τουλάχιστον ένα βαθμό άνω του μηδενός και, σε άλλα σημεία, "άγγιξαν" τους τέσσερις έως πέντε βαθμούς. Χαρακτηριστικά, στο Παρανέστι Δράμας, μία περιοχή όπου το θερμόμετρο "συνηθίζεται" να αγγίζει αρνητικά... ρεκόρ, η θερμοκρασία στις 9 το πρωί σήμερα, ήταν στους 4 βαθμούς Κελσίου.

Στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ο ήλιος με "δόντια" έκανε την εμφάνισή του από νωρίς το πρωί, αφού η θερμοκρασία άγγιξε τους τρεις βαθμούς Κελσίου, ωστόσο, οι βόρειοι, βορειοδυτικοί άνεμοι 6 με 7 και στο Θερμαϊκό τοπικά 8 μποφόρ, κάνουν περισσότερο αισθητή την "παρουσία" τους.

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών

Με βάση τα νεότερα στοιχεία από την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνει ότι επιτρέπεται πλέον η κυκλοφορία όλων των οχημάτων, συμπεριλαμβανόμενων και των φορτηγών, στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - Τρίπολης - Σπάρτης - Καλαμάτας.

Παράλληλα, λόγω της επιστροφής των εκδρομέων, σήμερα, Δευτέρα και αύριο, Τρίτη, από 15:00 έως 21:00, ισχύει για τα προαναφερόμενα φορτηγά, μόνο για το ρεύμα εισόδου, η εξής απαγόρευση:

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Στον αυτοκινητόδρομο Α8 (Αθήνα - Πάτρα), στο ρεύμα προς Αθήνα, από τα Διόδια Ρίου (Χ.Θ. 199+660) μέχρι τα Διόδια Ελευσίνας (Χ.Θ. 26+500).

Στον αυτοκινητόδρομο Α1 (Αθήνα - Θεσσαλονίκη Εύζωνοι), στο ρεύμα προς Αθήνα, από τον κόμβο Λεπτοκαρυάς (Χ.Θ. 410+359) μέχρι τα διόδια Μακρυχωρίου (Χ.Θ. 374+291), από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας (Χ.Θ. 242+479) μέχρι τον κόμβο Ροδίτσας (Λαμία) (Χ.Θ. 212+625) και από τη διασταύρωση του Μπράλου (Χ.Θ. 203+065) μέχρι τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) (Χ.Θ. 27+960)

Στην Εθνική Οδό Ν. Μουδανιών - Θεσσαλονίκης από το 34ο χιλιόμετρο μέχρι την αερογέφυρα Θέρμης.

Στον αυτοκινητόδρομο Α11 (Σχηματάρι - Χαλκίδα), στο ρεύμα προς Σχηματάρι, από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (Χ.Θ. 12+300) μέχρι τη διασταύρωσή της με τον αυτοκινητόδρομο Α1 (Χ.Θ. 65+820).

Στην Εθνική Οδό Καβάλας - Θεσσαλονίκης από τη διασταύρωση Λέων Αμφίπολης (Χ.Θ. 97+550) μέχρι το 11ο χλμ. (Χ.Θ.11+340) αυτής.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Στον αυτοκινητόδρομο Α5 (Ιόνια Οδός), στο ρεύμα προς Αντίρριο, από το τέλος της Ιόνιας Οδού (Χ.Θ. 200+991) έως τη γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» (Χ.Θ. 0+000).

Στον αυτοκινητόδρομο Α7 (Κεντρικής Πελοποννήσου), στο ρεύμα προς Αθήνα, από τον Ισόπεδο Κυκλικό Κόμβο Σπάρτης (Χ.Θ. 240+800) (Περιμετρική Καλαμάτας) έως τον Α/Κ Κορίνθου (Χ.Θ. 85+300).

Στον Αυτοκινητόδρομο Α71 (Λεύκτρο - Σπάρτη), στο ρεύμα προς Λεύκτρο, από Α/Κ Σπάρτης (Χ.Θ. 45+000) έως τον Α/Κ Λεύκτρου (0+000).

Εξαιρούνται της απαγόρευσης κυκλοφορίας, λόγω επιστροφής των εκδρομέων:

Τα οχήματα που προσφέρουν οδική βοήθεια, σύμφωνα με ν. 3651/2008, τα φορτηγά αυτοκίνητα των ΕΛ.ΤΑ, τα φορτηγά αυτοκίνητα των εταιρειών διανομής τύπου, τα φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας (Φ.Δ.Χ.) και ιδιωτικής χρήσης (Φ.Ι.Χ.) που μεταφέρουν ζώντα ζώα, ευπαθή τρόφιμα όπως αυτά αναφέρονται στη διεθνή συμφωνία ΑΤΡ (άρθρο 3 του Κεφαλαίου ΙΙ της κοινής υπουργικής απόφασης 50786/3319/2014 (Β΄ 2418), εφόσον το ποσοστό του φορτίου των παραπάνω προϊόντων που μεταφέρονται είναι τουλάχιστον το 10% του ωφέλιμου φορτίου.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Τα βυτιοφόρα οχήματα μεταφοράς νερού (υδροφόρα) όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.

Τα φορτηγά οχήματα (ψυγεία) δημοσίας (Φ.Δ.Χ.) και ιδιωτικής χρήσης (Φ.Ι.Χ.) που μεταφέρουν νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα.

Τα φορτηγά οχήματα που μεταφέρουν υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης για αδρανοποίηση, σύμφωνα με τον κανονισμό ΕΚ 1069/2009, εφόσον διαθέτουν σχετική άδεια από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της οικείας Περιφέρειας και συνοδεύονται από το προβλεπόμενο εμπορικό έγγραφο.

Τα φορτηγά οχήματα των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε, Φυσικό Αέριο κ.λπ.) όταν κινούνται για αποκατάσταση έκτακτων βλαβών των δικτύων τους και μόνο εφόσον συνοδεύονται από έγγραφη εντολή του οικείου οργανισμού.

Τα βυτιοφόρα οχήματα που μεταφέρουν καύσιμα για τον ανεφοδιασμό μέσων πυρόσβεσης, εφόσον αυτό αποδεικνύεται από κατάλληλα έγγραφα ή παραστατικά.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Τα φορτηγά οχήματα μεταφοράς εξοπλισμού μουσικών και θεατρικών παραστάσεων και τα φορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση και μεταφορά εξοπλισμού για την κάλυψη τηλεοπτικών και κινηματογραφικών γεγονότων.

Τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν οξυγόνο για ιατρικούς σκοπούς.

Τα μηχανήματα έργου της ΔΕΣΕ και τα φορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, μετά από αίτημα της αρμόδιας Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και με σχετική απόφαση της κατά τόπου αρμόδιας Διεύθυνσης Τροχαίας.

Σε ποια σημεία είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ενημέρωση από την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες σε ορισμένα τμήματα του επαρχιακού δικτύου στους νομούς Πέλλας και Χαλκιδικής. Ειδικότερα, αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται από το 52,5ο έως το 85ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Αγίου Προδρόμου - Αρναίας και στην επαρχιακή οδό Σημάντρων - Βάβδου- Αγίου Προδρόμου στο νομό Χαλκιδικής και από το 17ο χιλιόμετρο του οδικού δικτύου Άρνισσας - Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας στο νομό Πέλλας.

Εξάλλου, σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, στο νομό Γρεβενών, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται αποκλειστικά με την χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων από το 26ο έως 53ο χλμ της Επαρχιακής οδού Γρεβενών – Χιονοδρομικού κέντρου Βασιλίτσας και από το 26ο έως 54ο χλμ της Επαρχιακής οδού Γρεβενών - Σαμαρίνας. Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό, καθώς και στο Εθνικό και υπόλοιπο επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Στο νομό Καστοριάς, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται αποκλειστικά με την χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων από το 18ο έως το 28 χλμ της Επαρχιακής οδού Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου ) και από το 30ο έως 38ο χλμ της επαρχιακής οδού Καστοριάς – Ιωαννίνων (μέσω Κοτύλης) και σε τμήματα του ορεινού επαρχιακού οδικού δικτύου. Η κυκλοφορία των οχημάτων στον κάθετο άξονα (Α-29) της Εγνατίας Οδού Σιάτιστας - Κρυσταλλοπηγής , καθώς και στο εθνικό και υπόλοιπο επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

Στο νομό Κοζάνης, η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό, στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού Κοζάνης - Πτολεμαΐδας, καθώς και σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

Στο νομό Φλώρινας η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται αποκλειστικά με την χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων από το 1ο έως 28ο χλμ της Επαρχιακής οδού Φλώρινας - Καστοριάς (μέσω Βίγλας), από το 1ο έως 30ο χλμ της Επαρχιακής οδού Φλώρινας - Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), από το 1ο έως το 18ο χλμ της Εθνικής οδού Φλώρινας - Κοζάνης, από το 1ο έως το 14ο χλμ αυτοκινητόδρομου (Α27) Φλώρινας – Νίκης, από το 1ο έως το 18ο της Εθνικής οδού Φλώρινας – Νίκης, στο Επαρχιακό οδικό δίκτυο Αετού - Νυμφαίου και στο Επαρχιακό και Δημοτικό οδικό δίκτυο του δήμου Φλώρινας.

Η πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για την Τρίτη

Στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια (πλην Θράκης) ο καιρός θα είναι βελτιωμένος. Στις υπόλοιπες περιοχές βροχές ή χιονόνερο, χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά, κατά τόπους πυκνές στην Κρήτη και τις πρωινές ώρες στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια, όπου θα χιονίσει πρόσκαιρα και σε χαμηλότερο υψόμετρο. Από το απόγευμα τα φαινόμενα στα ανατολικά ηπειρωτικά θα σταματήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στο Αιγαίο 8 με 9 και το πρωί τοπικά 10 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από αργά το απόγευμα.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια τις πρωινές και βραδινές ώρες.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία γενικά αίθριος. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με χιονόνερο και στα ορεινά - ημιορεινά κυρίως της Θράκης παροδικές χιονοπτώσεις, που από το απόγευμα θα σταματήσουν.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα ανατολικά 8 με 9 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση το βράδυ.

Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 03) έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 02 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο από τοπικά 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Καιρός: Στη Θεσσαλία γενικά αίθριος. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με χιονόνερο και στα ορεινά - ημιορεινά χιονοπτώσεις, κατά τόπους πυκνές στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια όπου τις πρωινές ώρες θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-400 μέτρα). Βαθμιαία θα περιοριστούν σε μεγαλύτερο υψόμετρο, θα εξασθενήσουν και το απόγευμα θα σταματήσουν.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8, στα ανατολικά και νότια 9 και τις πρωινές ώρες τοπικά 10 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ.

Θερμοκρασία: Από 01 έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και κυρίως στην Κρήτη (ορεινά - ημιορεινά) χιονοπτώσεις, κατά διαστήματα πυκνές μέχρι το απόγευμα.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Ανεμοι: Βόρειοι 8 με 10 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση το βράδυ.

Θερμοκρασία: Από 04 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά - ημιορεινά παροδικές χιονοπτώσεις.

Στα υπόλοιπα βροχές και στα Δωδεκάνησα καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές, με σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Ανεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 7 με 8 και στα βόρεια 9 με 10 μποφόρ. Μικρή εξασθένηση από το βράδυ.

Θερμοκρασία: Από 09 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο. Χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά, τις πρωινές ώρες στα βόρεια πρόσκαιρα πυκνές, όπου θα χιονίσει και σε χαμηλότερο υψόμετρο, που βαθμιαία θα εξασθενήσουν και το απόγευμα θα σταματήσουν.

Ανεμοι: Βόρειοι 7 με 9 και στα ανατολικά τις πρωινές ώρες έως 10 μποφόρ. Μικρή εξασθένηση από αργά το απόγευμα.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Θερμοκρασία: Από 04 έως 06 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και τις πρωινές ώρες 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 01 έως 07 βαθμούς Κελσίου.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ
Κοινοποιήστε το άρθροΣχόλια

Σχετικές ειδήσεις

Ιταλία: ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές

Σε ισχύ απαγορευτικό απόπλου - Παραμένει ακυβέρνητο το φορτηγό στο Μαλέα

Πάγωσαν οι δίδυμοι καταρράκτες στα Κεντρικά Τζουμέρκα - ΦΩΤΟ