Μεταναστευτικό: 9,5 εκατ. ευρώ σε δήμους - Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Μεταναστευτικό: 9,5 εκατ. ευρώ σε δήμους - Συνεχίζονται οι αντιδράσεις
Πνευματικά Δικαιώματα AP
Από Παντελής Πετράκηςeuronews
Κοινοποιήστε το άρθροΣχόλια
Κοινοποιήστε το άρθροClose Button
Αντιγραφή/Επικόλληση το λινκ του βίντεο πιο κάτω:Copy to clipboardCopied

«Προχωρά η άμεση καταβολή ανταποδοτικών τελών στους Δήμους, που επιβαρύνθηκαν με την φιλοξενία μεταναστών εντός των διοικητικών ορίων τους το 2019», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Έντονες παραμένουν οι αντιδράσεις στο σχέδιο της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό, μετά και την ανακοίνωση για την επίταξη εκτάσεων και κτιρίων σε πέντε νησιά. 

Η ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την εκταμίευση περίπου 9,5 εκατομμυρίων ευρώ ως ανταποδοτικά τέλη στους δήμους που φιλοξενούν αιτούντες άσυλο δεν φαίνεται να καθησυχάζει τις κοινότητες και τους τοπικούς άρχοντες. 

Μιλώντας στο euronews, ο αντιδήμαρχος του Δήμου Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Διονυσίου, τόνισε ότι στην Σάμο η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και δεν μπορεί να υποστηριχτεί η διαβίωση περισσότερων από 1200 ατόμων.

« Η καθημερινότητα των πολιτών της Σάμου έχει δυσκολέψει πάρα πολύ, διότι έχουμε λεηλασίες, μικροκλοπές και αρκετά συμβάντα που κάνουν την κατάσταση πολύ δύσκολη. Το μήνυμα είναι ένα: Εμείς καθόμαστε στο τραπέζι για να συζητήσουμε για ένα κέντρο χωρητικότητας 1200 ατόμων, Δεν μιλάμε για 7, 8 ή 9 χιλιάδες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη αναφορά στο μεταναστευτικό έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για επίταξη εκτάσεων και κτιρίων σε πέντε νησιά.

Ο κ. Πέτσας, αναφερόμενος στις αντιδράσεις τόνισε πως "ο διάλογος δεν μπορεί να είναι το άλλοθι της αδράνειας" προσθέτοντας πως δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο, καθώς πρέπει να υπάρξει προετοιμασία για ενδεχόμενη αύξηση των ροών το καλοκαίρι.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για «πολεμική ατμόσφαιρα» στα νησιά είπε ότι: «Είναι υγιές οι τοπικοί άρχοντες να διεκδικούν το καλύτερο για τους δημότες τους. Είμαστε εδώ για να δουλέψουμε όλοι μαζί, προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα». Επίσης τόνισε πως «είμαστε ακόμη στην αρχή του νέου πλαισίου. Τα στοιχεία του Ιανουαρίου είναι ενθαρρυντικά. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει πηγή αποσυμφόρησης και οι άνθρωποι που το δικαιούνται θα φεύγουν δυτικά. Από το συνδυασμό των διαδικασιών θα κριθεί το αποτέλεσμα».

«Οι ελεγχόμενες κλειστές δομές θα γίνουν σε πέντε νησιά», επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας πως η κατασκευή τους θα ξεκινήσει άμεσα, ώστε να είναι έτοιμες στις αρχές του καλοκαιριού.

Συγκεκριμένα, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για τα κλειστά κέντρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι όλα εξαρτώνται από την έναρξη των εργασιών που τοποθετείται το πολύ μέχρι αρχές Μαρτίου. Και πρόσθεσε: «Δεν προβλέπουμε ότι θα απαιτηθούν νέες επιτάξεις». Επιπλέον ανέφερε πως γίνονται όλες οι δυνατές προσπάθειες για την αποθάρρυνση νέων ροών, στις οποίες προσπάθειες περιλαμβάνεται άλλωστε και η δημιουργία των κλειστών κέντρων. Παράλληλα, προωθείται η καλύτερη φύλαξη των συνόρων και η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου καθώς και η εγκαθίδρυση δικτύου αυξημένων επιστροφών προς την Τουρκία. «Με το συνδυασμό όλων αυτών ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξει θέμα».

Ο Στέλιος Πέτσας σημείωσε πως οι υπάρχουσες δομές θα κλείσουν λίγο μετά την έναρξη λειτουργίας των νέων ελεγχόμενων κλειστών δομών και πως η κυβέρνηση έχει καταλήξει σε ένα πλέγμα λύσεων για το μεταναστευτικό, προκειμένου το ζήτημα να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. «Μόλις βρει το βηματισμό του το νέο σύστημα θα έχουμε και το κλείσιμο των άναρχων σημερινών δομών».

9.400.00 σε δήμους που φιλοξενούν μετανάστες

Στο ως άνω πλαίσιο και σε συνέχεια της τροπολογίας που ψηφίστηκε στις 3/2, με κοινή απόφαση των Υπουργείων Μετανάστευσης και Ασύλου και Οικονομικών, προχωρά η άμεση καταβολή ανταποδοτικών τελών στους Δήμους, που επιβαρύνθηκαν με την φιλοξενία μεταναστών εντός των διοικητικών ορίων τους το 2019. Το συνολικό ποσό που εκταμιεύεται άμεσα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης, φτάνει τα 9.400.000 ευρώ.

Μάλιστα, με την νέα νομοθεσία προβλέπεται η ανά τρίμηνο καταβολή ανταποδοτικών τελών στους Δήμους για την περίοδο μετά την 1/1/2020.

Αναβλήθηκε η συνάντηση Μηταράκη με Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου και δημάρχους

Την αναβολή της συνάντησης την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και τους δημάρχους των νησιών ανακοίνωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

«Δεν αιφνιδιάσαμε κανένα», τόνισε ο κ. Μηταράκης αναφερόμενος στην έκδοση της χθεσινής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, την οποία χαρακτήρισε ως «ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης, καθώς συνέτρεχαν θέματα ασφαλείας για τα νησιά, αλλά και ανάγκη για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα κέντρα».

Όπως εξήγησε, «από τον Νοέμβρη είναι ξεκάθαρη η θέση της κυβέρνησης γι' αυτά τα κέντρα. Το σημείο που επιλέχθηκε στη Χίο στο "17" το έχω παρουσιάσει πριν από ενάμιση μήνα στο δημοτικό συμβούλιο. Στη Μυτιλήνη ήταν δεδομένη η δημιουργία του νέου κέντρου, αυτό που είχε προταθεί από την κυβέρνηση είχε ήδη απορριφθεί. Στη Σάμο η έκταση ήταν δεδομένη και είχαμε ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία να νοικιάσουμε τη γη από ιδιώτες, το ίδιο θα μπορούσαμε να κάνουμε και στη Μυτιλήνη, μόνο που θα πηγαίναμε έξι μήνες πίσω, δηλαδή δεν θα είχαμε τα κέντρα έτοιμα το καλοκαίρι για να γίνει η αποσυμφόρηση των νησιών αλλά θα φτάναμε καλά Χριστούγεννα και αυτό δεν ήταν αποδεκτό».

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπογράμμισε ότι ήδη έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες, τη στιγμή που το πρόγραμμα δημιουργίας νέων δομών στην ηπειρωτική Ελλάδα συνεχίζεται, και συμπλήρωσε: «Τα νέα κέντρα συνδυάζονται με μία ουσιαστική αποσυμφόρηση των νησιών, καθώς θα έχουν τις μισές θέσεις φιλοξενίας από τις υπάρχουσες δομές».

Σε ερώτηση για τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία των νέων κέντρων, ο κ. Μηταράκης απάντησε ότι «οι νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές είναι σχεδιασμένες βάσει πρακτικών που εφαρμόζουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση από την ΕΕ».

Βόρειο Αιγαίο: Έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο

Έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου για την επίταξη των θέσεων δημιουργίας κέντρων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά λαμβάνει χώρα το μεσημέρι της Τρίτης.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα «stonisi», ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, επεσήμανε ότι το νέο κέντρο δεν προορίζεται για την θέση Καράβα, αλλά για τη θέση Καμβακλή, προσθέτοντας ότι την Τετάρτη θα γίνει Γενική Συνέλευση κατοίκων στον Μανταμάδο και ότι δεν θα συμμετέχει σε συνάντηση με κυβερνητικά στελέχη.

Νωρίτερα, ένταση είχε επικρατήσει στο τέλος της έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μυτιλήνης καθώς η Δημοτική Αρχή δεν αποδέχτηκε να προστεθεί στο ψήφισμα η καταδίκη της επίταξης εκτάσεων στην περιοχή Καράβα Μανταμάδου.

Αποχώρησαν οι παρατάξεις της Λαϊκής Συσπείρωσης και «Με πυξίδα τον πολίτη» καταγγέλλοντας την δημοτική Αρχή Κύτελη ότι συμπλέει με την κυβερνητική πολιτική για τις επιτάξεις και τις νέες δομές.

Το δημοτικό συμβούλιο της Δ. Λέσβου αποφάσισε μεταξύ άλλων:

Να δημιουργηθούν ομάδες περιφρούρησης της περιοχής κοντά στην Καράβα, όπου σχεδιάζεται να κατασκευασθεί η νέα δομή, και να δημιουργηθεί Επιτροπή Αγώνα.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Να πραγματοποιηθεί λαϊκή συνέλευση στο Πολύκεντρο Μανταμάδου, αύριο Τετάρτη, το απόγευμα.

Να κληθεί ο υπουργός Μετανάστευσης να παραστεί σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δυτικής Λέσβου.

Να υπάρξει προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια και στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης επίταξης της επίμαχης περιοχής.

Επίσης, την αντίθεση του με τη διαδικασία της επίταξης δημοτικής έκτασης στη θέση «17» εξέφρασε το δημοτικό συμβούλιο Χίου. Αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής με τη συνδρομή του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου και του Τεχνικού Επιμελητηρίου, προκειμένου να υπάρξει προσφυγή κατά της διαδικασίας επίταξης και κατά κάθε άλλης δικαστικής πράξης που σχετίζεται με αυτή. Επίσης, αποφασίστηκε καμία υπηρεσία και κανένα νομικό πρόσωπο του δήμου να συμβάλει στη δημιουργία της δομής. Με την απόφαση του το δημοτικό συμβούλιο Χίου καλεί τους πολίτες σε εγρήγορση.

Τέλος, μετά την απόφαση του Συμβουλίου του Δήμου Μυτιλήνης να μην αποδεχτεί τη δημιουργία νέας δομής και να επιμείνει στο κλείσιμο των υπαρχόντων, ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, προέβη στην παρακάτω δήλωση:

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

«Από την πρώτη στιγμή δήλωσα σε όλους τους τόνους, ότι ο Δήμος Μυτιλήνης υφίσταται το μεταναστευτικό πρόβλημα στην καθημερινότητα του, υποβαθμίζοντας την ζωή μας και την κανονικότητα μας. Έχοντας επίγνωση της ευθύνης μας στην επίλυση του προβλήματος αυτού, δήλωσα ότι θα είμαι παρών σε όλες τις κυβερνητικές συναντήσεις για να διαπραγματευτώ και να αξιώσω τα δίκαια για τον δήμο μας και το νησί μας, διασφαλίζοντας πρωτίστως τις ορθές προϋποθέσεις για τις συναντήσεις αυτές. Μη υπαρχόντων των προϋποθέσεων αυτών, η προγραμματισμένη συνάντηση της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου ματαιώθηκε, δίνοντας με τον τρόπο αυτό, την καλύτερη απάντηση σε όσους πιστεύουν ότι ο Δήμος Μυτιλήνης δεν θα πράξει στο ακέραιο το καθήκον του για όφελος των δημοτών μας και του νησιού μας. Σε κάθε περίπτωση, σεβόμενοι της αποφάσεις του δημοτικού μας συμβουλίου, θα είμαστε παρόντες στις κινητοποιήσεις των λεσβιακών και των αιγαιοπελαγίτικων Συλλόγων, την ερχόμενη Πέμπτη, στην προγραμματισμένη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών».

Μηταράκης: Για τρία χρόνια η επίταξη των εκτάσεων

Οι εκτάσεις που θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή κλειστών κέντρων κράτησης επιτάσσονται για τρία χρόνια ενώ οι ιδιοκτήτες θα λάβουν αποζημιώσεις ενοικίου, δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

«Υπήρχε μια δυσκολία στις τοπικές αρχές να υποδείξουν χώρους, λόγω των διαφορών που υπήρχαν ανάμεσα σε περιοχές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης, προσθέτοντας ότι «κάποια στιγμή έπρεπε να σταματήσουμε αυτή τη συζήτηση και να προχωρήσουμε σε αυτό που μας ζητάει όλος ο κόσμος: Να δώσουμε λύσεις». Ο υπουργός εξήγησε ότι η επίταξη έχει ήδη υπογραφεί και σταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο για έκδοση, και συμπλήρωσε: «Η επίταξη ήταν ένα μέσο έκτακτης ανάγκης».

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπογράμμισε ότι «από τις 40.000 θέσεις που υπάρχουν σήμερα, ο νέος σχεδιασμός στα νησιά προβλέπει τις μισές και, μάλιστα, κλειστές», ενώ «τα κέντρα αποκτούν αυστηρούς κανόνες εσωτερικής τάξης και ιατρική αυτονομία».

Σχετικά με τις διαμαρτυρίες από την τοπική αυτοδιοίκηση των νησιών, επισήμανε ότι «είμαστε σε ανοιχτή γραμμή με τους δημάρχους» και εξήγησε ότι η συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για την ερχόμενη Πέμπτη, δεν είχε να κάνει με τη χωροθέτηση των κλειστών δομών, αλλά «για να βοηθήσουμε τους δήμους να λύσουμε προβλήματα. Για παράδειγμα σήμερα, υπέγραψα έκτακτη χρηματοδότηση σχεδόν δέκα εκατομμύρια ευρώ προς τους δήμους που στα όριά τους είχαν προσφυγικές δομές το 2019».

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Ο κ. Μηταράκης κατέληξε λέγοντας: «Είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά του τραπεζιού. Προσπαθούμε, και η κεντρική κυβέρνηση, και η περιφερειακή αυτοδιοίκηση, και οι δήμοι, να λύσουμε το ίδιο πρόβλημα».

Κοινοποιήστε το άρθροΣχόλια

Σχετικές ειδήσεις

Μεταναστευτικό: Αντιδράσεις για το σχέδιο της κυβέρνησης

Λέσβος: Αθώα από την κατηγορία της κατασκοπείας 16 μέλη της ΜΚΟ ERCI

Λέσβος: Διάσωση 55 μεταναστών από βραχονησίδα