Πέθανε ο Μανώλης Γλέζος

Ο Μανώλης Γλέζος
Ο Μανώλης Γλέζος Πνευματικά Δικαιώματα ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ/2017 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Πνευματικά Δικαιώματα ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ/2017 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Από Euronews
Κοινοποιήστε το άρθροΣχόλια
Κοινοποιήστε το άρθροClose Button
Αντιγραφή/Επικόλληση το λινκ του βίντεο πιο κάτω:Copy to clipboardCopied

Σε ηλικία 98 ετών έφυγε από την ζωή ο Μανώλης Γλέζος

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Σε ηλικία 97 ετών έφυγε από την ζωή, ο Μανώλης Γλέζος, το μεσημέρι της Δευτέρας, από καρδιακή ανεπάρκεια, όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου και Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, ύστερα από πρόταση του προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, η κηδεία του Μανώλη Γλέζου θα γίνει δημοσία δαπάνη.

Εξάλλου, με ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρει για τον εκλιπόντα: «Ο Μανώλης Γλέζος υπήρξε σύμβολο της εθνικής αντίστασης των Ελλήνων στα πολύ δύσκολα χρόνια της κατοχής 1941-44 και γι αυτό σύμβολο γενικότερα της πατρίδας μας! Μαχητής της ζωής με τη δική του ανεξάρτητη σκέψη μέχρι το τύλος!

Κέρδισε επάξια τον σεβασμό όλων!»

Σε στενό οικογενειακό κύκλο -όπως οι συνθήκες επιβάλλουν- θα γίνει η κηδεία του Μανώλη Γλέζου. «Γνωρίζουμε ότι οι σκέψεις των ανθρώπων που τον γνώρισαν (…) τον συντροφεύουν», αναφέρει η ανακοίνωση της οικογένειάς του.

Αναλυτικά, «ο αγαπημένος μας σύζυγος, πατέρας και παππούς, o αγωνιστής Μανώλης Γλέζος έφυγε σήμερα Δευτέρα 30 Μάρτη από την ζωή. Η οικογένειά του ευχαριστεί θερμά τη Διοίκηση, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου ΝΙΜΤΣ, στο οποίο είχε νοσηλευτεί πολλές φορές στο παρελθόν, καθώς και τη Διοίκηση, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ, για τις άοκνες προσπάθειές τους, τις τελευταίες μέρες της ζωής του.

Η κηδεία του Μανώλη Γλέζου, λόγω των περιορισμών που ισχύουν, θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο. Γνωρίζουμε ότι οι σκέψεις των ανθρώπων που τον γνώρισαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, των φίλων του, των συναγωνιστών του, των συγγενών του και των συγχωριανών του, τον συντροφεύουν», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της οικογένειας του Μ. Γλέζου.

Τέλος, η οικογένεια παρακαλεί αντί στεφάνου να γίνει δωρεά στη Βιβλιοθήκη Νίκου Ν. Γλέζου στ' Απεράθου (Τράπεζα Εurobank, Αρ. Λογαριασμού: 0026-0244-12-0201196948 IBAN GR6202602440000120201196948).

Ο Μανώλης Γλέζος υπήρξε μία από τις πιο εμβληματικές μορφές του αγώνα κατά του ναζισμού αλλά και των αγώνων της Αριστεράς, ενώ υπέστη πολλαπλές διώξεις.

Ήταν 31 Μαΐου 1941, όταν μαζί με τον Απόστολο Σάντα κατέβασαν από την Ακρόπολη την ναζιστική σημαία. Για την πράξη του αυτή καταδικάστηκε ερήμην σε θάνατο.

Με την απελευθέρωση εργάστηκε ως συντάκτης στον Ριζοσπάστη, ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης, εκδότης και διευθυντής της εφημερίδας από τις 10 Αυγούστου 1947 έως το κλείσιμό της.

Μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου συνελήφθη με άλλους πολιτικούς ηγέτες και κρατήθηκε στο Γουδή, στο Πικέρμι, στη Γενική Ασφάλεια, στη Γυάρο, στο Παρθένι Λέρου και τέλος στον Ωρωπό, απ' όπου αποφυλακίστηκε το 1971.

Επανήλθε στην κεντρική πολιτική σκηνή το 2012, όταν στις διπλές εκλογές της 6ης Μαΐου και της 17ης Ιουνίου εκλέχτηκε βουλευτής Επικρατείας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με το ίδιο κόμμα εξελέγη ευρωβουλευτής στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου 2014, για να κάνει γνωστό το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων στην Ελλάδα. Ήταν ο γηραιότερος εκλεγμένος αντιπρόσωπος στην ιστορία του Ευρωκοινοβουλίου.

Κυρ.Μητσοτάκης: Το έθνος χαμηλώνει τις σημαίες του για να περάσει ένας μεγάλος Έλληνας

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδα Κυριάκος Μητσοτάκης με δήλωση του αναφέρει:

«Το έθνος χαμηλώνει τις σημαίες του για να περάσει ένας μεγάλος Έλληνας. Αυτός που πρώτος κατέβασε το σύμβολο των κατακτητών από την Ακρόπολη. Για να αναδειχθεί, έτσι, ο ίδιος σε σύμβολο της ελεύθερης πατρίδας μας.

Ο Μανώλης Γλέζος εκπροσώπησε μία γενιά που δεν λύγισε και δεν υποτάχθηκε. Ούτε και φυλακίστηκε σε κομματικούς φανατισμούς. Μια γενιά αφιερωμένη στην Ελλάδα, στην Ελευθερία και στην Δημοκρατία.

Υπήρξε, όμως, ταυτόχρονα, και ένας γλυκός άνθρωπος. Προσωπικά, δεν θα ξεχάσω ποτέ την επίσκεψή του στο σπίτι μου -ένας λεοντόκαρδος με τρυφερό βλέμμα και με ένα κόκκινο γαρύφαλλο στο χέρι- το βράδυ που έφυγε ο πατέρας μου. Θα μας λείψει πολύ…

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Ο θάνατος του Μανώλη Γλέζου αφήνει τους Έλληνες φτωχότερους. Αλλά η ζωή του αφήνει την Ελλάδα πλουσιότερη. Γιατί το παράδειγμα του – το παράδειγμα μιας ζωής αγνού πατριώτη και αληθινού μαχητή- μένει φωτεινός οδηγός για όλους. Και μας οπλίζει με δύναμη, ώστε να ξεπερνούμε ενωμένοι δυσκολίες όπως οι σημερινές.

Μαζί με όλους τους Έλληνες, σκύβω με σεβασμό το κεφάλι στη μνήμη του Μανώλη Γλέζου. Τον αποχαιρετώ με συγκίνηση και ευγνωμοσύνη. Και εκφράζω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Παυλόπουλος: Έφυγε ένας αγωνιστής της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας

Δήλωση για το θάνατο του Μανώλη Γλέζου έκανε ο τέως ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος. Στην δήλωσή του ο κ. Παυλόπουλος αναφέρει τα ακόλουθα:

«Έφυγε ένας μεγάλος, διαχρονικός, Αντιστασιακός και ένας εξίσου μεγάλος υπερασπιστής της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας» δήλωσε ο τέως ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος . Μακάρι το τεράστιο κενό που αφήνει πίσω του να το καλύψει η εκ μέρους όλων μας μίμηση του απαράμιλλου παραδείγματός του».

Τσίπρας: “Θα μείνει στην αιωνιότητα ως ένα σύμβολο αγωνιστή"

«Θα μείνει στην αιωνιότητα ως ένα σύμβολο αγωνιστή, που ήξερε να θυσιάζεται για τους ανθρώπους» σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε μήνυμά για το θάνατο του Μανώλη Γλέζου.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Ολόκληρο το μήνυμα του Αλ. Τσίπρα:

«Γενναίος, όρθιος, μαχόμενος μέχρι την τελευταία στιγμή, ο Μανώλης Γλέζος έφτασε στο τέλος μιας μοναδικής διαδρομής.

Η Ελλάδα, η Δημοκρατία, η κοινωνική δικαιοσύνη, έχασαν έναν σπουδαίο μαχητή της πρώτης γραμμής.

Η ανθρωπότητα έχασε τον άνθρωπο που πρώτος σήκωσε ανάστημα στο ναζισμό, ταπεινώνοντας τη σημαία του Χίτλερ.

Η Αριστερά, όλοι μας, νιώθουμε σήμερα ορφανοί. Αλλά και τυχεροί που πορευτήκαμε μαζί του.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Ο Μανώλης Γλέζος θα μείνει στην αιωνιότητα ως ένα σύμβολο αγωνιστή, που ήξερε να θυσιάζεται για τους ανθρώπους.

Καλό σου ταξίδι, σύντροφε Μανώλη!».

Δένδιας: Η στάση του μας ενέπνευσε όλους

Συλληπητήριο μήνυμα για το θάνατο του Μανώλη Γλέζου ανάρτησε στον λογαριασμό του στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

"O Μανώλης Γλέζος, τον οποίο είχα την τύχη και την τιμή να γνωρίσω και να με δεχθεί στο σπίτι του, ήταν μια μεγάλη μορφή της Εθνικής Αντίστασης κατά της ναζιστικής κατοχής", σημειώνει ο κ. Δένδιας. "Η στάση του ενέπνευσε όλους μας, πέρα από ιδεολογίες και κόμματα. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του".

Κ. Τασούλας: Ο Μανώλης Γλέζος, σύμβολο του αδάμαστου φρονήματος του ελληνισμού

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

«Σύμβολο του αδάμαστου φρονήματος του ελληνισμού», χαρακτηρίζει τον Μανώλη Γλέζο, ο πρόεδρος της Βουλής", Κώστας Τασούλας και υπογραμμίζει ότι ο θάνατός του αποτελεί μια μεγάλη απώλεια, καθώς για δεκαετίες υπήρξε το ζωντανό παράδειγμα ήθους, μαχητικής συμμετοχής στα κοινά και του αγώνα για την κοινωνική δικαιοσύνη.

«Αποχαιρετούμε σήμερα με θλίψη ένα σύμβολο του αδάμαστου φρονήματος του ελληνισμού με πολυσχιδή εθνική, κοινωνική, κοινοβουλευτική και πολιτική δράση τα τελευταία 80 έτη», αναφέρει ο πρόεδρος της Βουλής και σημειώνει: «Ο Μανώλης Γλέζος κατάκτησε από πολύ νέος μια θέση στην ελληνική ιστορία", πρωταγωνιστώντας μαζί με τον Λάκη Σάντα σε μία εκ των πρώτων αντιστασιακών πράξεων στην κατεχόμενη Ελλάδα την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Με την τόλμη τους να κατεβάσουν τη σημαία της ναζιστικής Γερμανίας από τον ιστό του ιερού βράχου της Ακρόπολης, τη νύχτα της 30ής προς 31ης Μαΐου 1941, αποτέλεσαν πανευρωπαϊκά πρότυπα δράσης απέναντι στη ναζιστική θηριωδία.

Ο Μανώλης Γλέζος στη μακρά δημόσια πορεία του υπερασπίστηκε με θάρρος, γενναιότητα και κόστος τις αρχές και τις ιδέες του. Με δυναμισμό πρόβαλε στην μακρά πολιτική διαδρομή του τις απόψεις του, κοσμώντας τα έδρανα του ελληνικού και του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ως πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα συνέβαλε αποφασιστικά στην προώθηση ενός αιτήματος που ενώνει όλους τους Έλληνες. Μάλιστα, μέχρι πέρυσι συνεργαζόταν με τη Βουλή για θέματα ενημέρωσης, αλλά και διεκδίκησης των οφειλών.

Ο θάνατός του αποτελεί μια μεγάλη απώλεια, καθώς για δεκαετίες υπήρξε το ζωντανό παράδειγμα ήθους, μαχητικής συμμετοχής στα κοινά και του αγώνα για την κοινωνική δικαιοσύνη. Ο Μανώλης Γλέζος πέρασε σήμερα στην ιστορία των σημαντικών πολιτικών προσωπικοτήτων της Ελλάδας.

Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Ανακοίνωση του ΚΚΕ

«Έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών, σε ηλικία 98 ετών, ο αγωνιστής της αντίστασης Μανώλης Γλέζος. Ο Μανώλης Γλέζος, μαζί με τον Λάκη Σάντα, τη νύχτα της 30ης προς 31η Μάη του 1941 κατέβασαν από την Ακρόπολη την μισητή, χιτλερική σημαία, ενέργεια-σύμβολο της θαρραλέας αντίστασης του ελληνικού λαού.

Την περίοδο της κατοχής έδρασε μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ και του ΕΑΜ. Συνελήφθη και καταδικάστηκε 3 φορές από τις ιταλικές και τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής» αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ για τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου και προσθέτει: «Μετά την απελευθέρωση ανέλαβε αρχισυντάκτης στον Ριζοσπάστη. Συλλαμβάνεται και δικάζεται το 1948. Όπως χιλιάδες αγωνιστές πέρασε χρόνια σε φυλακές, εξορίες, βασανιστήρια.

Τον Σεπτέμβρη του 1951, όντας φυλακισμένος, εκλέγεται βουλευτής με την ΕΔΑ. Αποφυλακίζεται το 1954 και το 1956 αναλαμβάνει διευθυντής της Αυγής, που λειτουργούσε ως εφημερίδα της ΕΔΑ. Φυλακίζεται ξανά από το 1958 έως το 1962. Το 1962 τιμήθηκε από τη Σοβιετική Ένωση με το Βραβείο Λένιν για την αντιστασιακή του δράση, τον αγώνα για την ειρήνη και την πάλη ενάντια στο φασισμό.

Το 1961 εκλέχτηκε τακτικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ από το 8ο Συνέδριο του κόμματος. Με την εκδήλωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος, στις 21 Απρίλη 1967, συλλαμβάνεται και κρατείται για 4 χρόνια στο Γουδή, το Πικέρμι, στη Γενική Ασφάλεια (Χωροφυλακής), τη Γυάρο, το Παρθένι Λέρου. Απελευθερώθηκε το 1971 από τον Ωρωπό.

Αποχώρησε από το ΚΚΕ το 1968.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Από το 1981 και έπειτα εκλέχτηκε βουλευτής και ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ και αργότερα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Συμμετείχε δραστήρια στο Εθνικό Συμβούλιο για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων».

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του Μανώλη Γλέζου.

Μ. Σχοινάς : Σύμβολο για Ελλάδα και Ευρώπη

Σύμβολο για την Ελλάδα και την Ευρώπη χαρακτηρίζει τον Μανώλη Γλέζο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς. «Γνώρισα τον Μανώλη Γλέζο στα ύστερα της πολιτικής του πορείας. Δεν ήταν απλώς ένας Έλληνας ευρωβουλευτής αλλά ισχυρό σύμβολο και δυνατή φωνή μιας Ευρώπης όπως τη θέλουμε. Με ζωντανή την ιστορική μνήμη αλλά ακλόνητη τη βούληση να πορευτούμε όλοι μαζί. Σύμβολο για Ελλάδα και Ευρώπη» γράφει σε ανάρτησή του στο Twitter για τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου, ο κ. Σχοινάς.

Γερμανός πρέσβης: Η αντίστασή του εναντίον της ναζιστικής κατοχής θα παραμείνει αξέχαστη

«Μια απώλεια όχι μόνο για τους Έλληνες» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter για τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου, ο πρεσβευτής της Γερμανίας στην Ελλάδα Έρνεστ Ράιχελ. Επισήμανε ότι «η αντίστασή του εναντίον της ναζιστικής κατοχής θα παραμείνει αξέχαστη».

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ
Κοινοποιήστε το άρθροΣχόλια

Σχετικές ειδήσεις

Ο τελευταίος αποχαιρετισμός στον Μανώλη Γλέζο - Μεσίστια η σημαία στην Ακρόπολη

Μανώλης Γλέζος: Μία ζωή αγώνες

Ελλάδα: Πέθανε ο ηθοποιός Γιάννης Φέρτης