NewsletterΕνημερωτικό δελτίοEventsEvents
Loader

Find Us

FlipboardInstagramLinkedin
Apple storeGoogle Play store
ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Ξεπέρασαν τα 4,18 εκ. τα κρούσματα COVID-19 παγκοσμίως - Η Ευρώπη χαλαρώνει τα μέτρα

Virus Outbreak France
Virus Outbreak France Πνευματικά Δικαιώματα Christophe Ena/Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved
Πνευματικά Δικαιώματα Christophe Ena/Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved
Από euronews with ΚΥΠΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP - REUTERS
Κοινοποιήστε το άρθροΣχόλια
Κοινοποιήστε το άρθροClose Button
Αντιγραφή/Επικόλληση το λινκ του βίντεο πιο κάτω:Copy to clipboardCopied

Η Γαλλία χαλαρώνει από σήμερα και αυτή τα μέτρα περιορισμών που επιβλήθηκαν από τα μέσα Μαρτίου

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Στα 4.180.315 εκατομμύρια έφθασαν τα κρούσματα του ιού SARS-CoV-2 ανά το παγκόσμιο με την μακάβρια λίστα των θανάτων από το νέο κορωνοϊό να ανέρχεται σε 283.860, σύμφωνα με την καταμέτρηση της ιστοσελίδας worldometer.

Ταυτόχρονα, ο αριθμός των ατόμων που έχουν αποθεραπευθεί από την νόσο ανέρχεται σε 1.493.252 εκ., με τον αριθμό των ενεργών περιστατικών να ανέρχεται σε 2,4 εκ., εκ των οποίων το 2% βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Στην Ευρώπη ο αριθμός των νεκρών φτάνει τις 153.000 ενώ τα κρούσματα έφτασαν το 1.628.576

Στις ΗΠΑ, πρώτη χώρα βάσει του αριθμού των κρουσμάτων, τα συνολικά περιστατικά κορωνοϊού ανέρχονται σε 1.367.638 και 80.787 θανάτους.

Στην Ισπανία, δεύτερη παγκοσμίως και πρώτη μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, τα συνολικά κρούσματα ανήλθαν σε 264.663 με τους θανάτους να φτάνουν τις 26.621. Το Ηνωμένο Βασίλειο ανέβηκε στην τρίτη θέση, σε αριθμό κρουσμάτων, ξεπερνώντας την Ιταλία, με 219.κρούσματα και 31.855 θανάτους.

Η Ιταλία μετρά 219.070 κρούσματα και συνολικά 30.560 θανάτους, ενώ η Ρωσία κατέγραψε συνολικά 209.688 περιστατικά και 1.915 θανάτους. Στην έκτη θέση η Γαλλία με 176.970 κρούσματα και 26.380 θανάτους.

Ο απολογισμός των θυμάτων της COVID-19 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 22 το προηγούμενο εικοσιτετράωρο φθάνοντας τους 7.417 νεκρούς, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων ανήλθε σε 357 με το σύνολό τους να φθάνει έτσι τα 169.575, δείχνουν τα δεδομένα που συγκεντρώνει και δημοσιοποιεί καθημερινά μέσω Διαδικτύου το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, το οποίο ειδικεύεται στις μολυσματικές ασθένειες.

Βρετανία: Αντιδράσεις στο σχέδιο χαλάρωσης των μέτρων που ανακοίνωσε ο Τζόνσον

Να εξακολουθήσουν να εργάζονται από το σπίτι, να χρησιμοποιούν όσο το δυνατό λιγότερο τα μέσα μεταφοράς και να τηρούν το μέτρο κοινωνικής απόστασης, προτρέπει τους κατοίκους του Λονδίνου σε ανακοίνωσή του ο δήμαρχος, Σαντίκ Καν, στον αντίποδα των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, για τον αρχικό σχεδιασμό χαλάρωσης των περιορισμών.

«Θέλω να είμαι όσο πιο σαφής γίνεται προς τους κατοίκους του Λονδίνου, τα μέτρα κοινωνικής απόστασης είναι ακόμη σε ισχύ, το lockdown δεν έχει καταργηθεί και πρέπει να συμμετάσχουμε στην προσπάθεια περιορισμού της Covid-19» αναφέρει. Καλεί την κυβέρνηση να συνεχίσει τη συνεργασία με τους εργοδότες και τις εργατικές ενώσεις ως προς τον τρόπο της ασφαλούς επιστροφής των εργαζομένων στις δουλειές τους.

Ο διευθυντής του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λονδίνου, Ρίτσαρντ Μπερτζ, καλεί τις επιχειρήσεις να μην ανοίξουν τους χώρους εργασίας αύριο, λέγοντας ότι θα ήταν «ανοησία» πριν να δοθούν ακριβείς οδηγίες από την κυβέρνηση. «Ισχυρή και αδιαμφισβήτητη σύστασή μου προς τις επιχειρήσεις του Λονδίνου είναι να μην αλλάξουν σχέδια για αύριο. Δεν τους δόθηκαν επαρκείς πληροφορίες για το πως θα επιστρέψουν οι εργαζόμενοι με ασφάλεια στην δουλειά τους, ούτε για το πως θα μείνουν ασφαλείς ενόσω εργάζονται» ανέφερε.

Και η γενική γραμματέας του εργατικού συνδικάτου TUC, Φράνσις ο Γκρέιντι, σε μήνυμα στο twitter χαρακτηρίζει τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού ως «συνταγή χάους», ενώ η οργάνωση κατασκευαστών Βρετανίας, ζητά διευκρινίσεις από την κυβέρνηση για τις οδηγίες της και για το είδος του προστατευτικού εξοπλισμού που απαιτείται για τους εργαζόμενους.

Η Γαλλία θα εξαιρεθεί από τους κανόνες για την καραντίνα που ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, για όσους φτάνουν στη χώρα από το εξωτερικό, σύμφωνα με κοινό ανακοινωθέν της βρετανικής και γαλλικής κυβέρνησης, το οποίο εξέδωσε η Ντάουνινγκ Στριτ, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Μπόρις Τζόνσον με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

«Οι ηγέτες συζήτησαν την ανάγκη διαχείρισης του κινδύνου νέων μεταδόσεων που θα προκύπτουν από το εξωτερικό, τη στιγμή που ο ρυθμός του κορονοϊού μειώνεται εσωτερικά. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος συμφώνησαν να συνεργαστούν για την προώθηση κατάλληλων μέτρων στα σύνορα. Αυτή η συνεργασία είναι ιδιαίτερα αναγκαία για την διαχείριση των κοινών μας συνόρων. Δεν θα εφαρμόζονται μέτρα καραντίνας σε ταξιδιώτες που έρχονται από τη Γαλλία σε αυτό το στάδιο. Οποιαδήποτε μέτρα σε κάθε πλευρά θα λαμβάνονται με συντονισμένο και αμοιβαίο τρόπο. Θα δημιουργηθεί μία ομάδα εργασίας ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις που θα διασφαλίζει αυτή τη διαβούλευση τις επόμενες εβδομάδες» αναφέρεται στο ανακοινωθέν.

Η Ευρώπη χαλαρώνει με πολλή προσοχή τα μέτρα περιορισμού

Σταδιακά οι Ευρωπαίοι επιστρέφουν στην καθημερινότητά τους που ίσχυε προ κορονοϊού. Η χαλάρωση των μέτρων περιορισμού, τα οποία είχαν ληφθεί προκειμένου να αναχαιτιστεί η πανδημία της Covid-19, έχει ήδη ξεκινήσει σε πολλές χώρες και επεκτείνεται σήμερα, Δευτέρα, στη Γαλλία ή στο Βέλγιο, με πολλή προσοχή, όμως, απέναντι στον κίνδυνο ενός δεύτερου κύματος μολύνσεων.

Γαλλία

Έπειτα από δύο μήνες που παρέμειναν κλειστά, το κομμωτήρια, οι μπουτίκ, τα ανθοπωλεία, τα βιβλιοπωλεία θα ξανανοίξουν τη Δευτέρα. Τα μπαρ, τα εστιατόρια, τα θέατρα ή οι κινηματογράφοι θα παραμείνουν κλειστοί.

Τα δημοτικά σχολεία, τα οποία θεωρητικά ξανανοίγουν από σήμερα, θα υποδεχθούν μόνο λίγους μαθητές ανάλογα με τον διαθέσιμο χώρο.

Σε πολλές περιπτώσεις οι πολίτες θα πρέπει να φορούν μάσκα, κυρίως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ αυστηροί κανόνες «αποστασιοποίησης» θα ισχύουν στους χώρους εργασίας όπως και στα καταστήματα.

Δεν θα είναι κανείς υποχρεωμένος να αιτιολογήσει τις σύντομες μετακινήσεις του, όμως οι μετακινήσεις σε απόσταση άνω των 100 χλμ. από τον τόπο μόνιμης διαμονής παραμένουν περιορισμένες και υπό έλεγχο.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Βέλγιο

Η πλειονότητα των καταστημάτων ξανανοίγει σήμερα, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ισχύουν ισχυρές συστάσεις για χρήση μάσκας. Καφέ, εστιατόρια, μπαρ, παραμένουν κλειστά.

Στο κέντρο των Βρυξελλών το όριο ταχύτητας είναι τα 20 χλμ. την ώρα και θα δίνεται προτεραιότητα στους ποδηλάτες και στους πεζούς.

Τα σχολεία δεν θα ανοίξουν πριν από τις 18 Μαΐου.

Ολλανδία

Επαναλειτουργούν εν μέρει σήμερα τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία. Η δραστηριότητα επαναλαμβάνεται στις σχολές οδηγών, στα κομμωτήρια, στις βιβλιοθήκες, με τήρηση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Ελβετία

Τα σχολεία και τα κολέγια, που είχαν κλείσει από τα μέσα Μαρτίου, ξανανοίγουν τη Δευτέρα, με συχνά μειωμένους αριθμούς μαθητών ανά τάξη.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Τα εστιατόρια, τα μουσεία και οι βιβλιοθήκες θα ανοίξουν επίσης τηρώντας ωστόσο ειδικές συνθήκες.

Οι συναθροίσεις άνω των πέντε ατόμων παραμένουν θεωρητικά υπό απαγόρευση.

Ισπανία

Νέο στάδιο στο σχέδιο χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού που προβλέπεται έως τα τέλη Ιουνίου: οι μισοί από τους περίπου 47 εκατομμύρια Ισπανούς θα μπορούν από σήμερα Δευτέρα να οργανώνουν οικογενειακές ή φιλικές συγκεντρώσεις έως δέκα ατόμων. Οι υπαίθριοι χώροι εστιατορίων και μπαρ μπορούν να ξανανοίξουν με περιορισμένη δυναμικότητα.

Οι όροι αυτοί δεν αφορούν τη Μαδρίτη ούτε τη Βαρκελώνη, τις πλέον πληγείσες περιφέρειες από την επιδημία, που προκάλεσε τουλάχιστον 26.000 θανάτους στη χώρα. Ωστόσο η Μπαρτσελόνα επανέλαβε τις προπονήσεις από την Παρασκευή και η αντίπαλός, της, η Ρεάλ Μαδρίτης, θα ακολουθήσει σήμερα Δευτέρα.

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ζήτησε από τους πολίτες να επιδεικνύουν «τη μέγιστη προσοχή» γιατί ο ιός «καραδοκεί».

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο στο εσωτερικό των περιφερειών. Οι κινηματογράφοι και τα θέατρα παραμένουν κλειστοί. Τα σχολεία δεν θα ανοίξουν πριν από τον Σεπτέμβριο.

Ιταλία

Μπορεί τα σχολεία να μείνουν κλειστά μέχρι τον Σεπτέμβριο, όμως εργοστάσια, εργοτάξια και γραφεία ξανάνοιξαν τις πόρτες τους από τις 4 Μαΐου. Οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης παραμένουν σε ισχύ, περιλαμβανομένων των πάρκων, που ξανάνοιξαν για το κοινό, και η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Στη Ρώμη, πολλές οικογένειες πήγαν αυτό το Σαββατοκύριακο στην πλατεία Καβούρ, όχι μακριά από το Βατικανό. Στη συντριπτική πλειονότητά τους φορώντας μάσκα, τα παιδιά έπαιξαν με τα μπαλόνια, έκαναν ποδήλατο ή πατίνι.

Το σύνολο των καταστημάτων λιανικής θα ανοίξουν στις 18 Μαΐου, όπως και μουσεία, χώροι πολιτισμού, εκκλησίες και βιβλιοθήκες. Τα μπαρ και τα εστιατόρια, στα οποία επιτρέπεται ήδη η πώληση προϊόντων για κατανάλωση εκτός καταστήματος (take-away), θα ανοίξουν πλήρως από την 1η Ιουνίου, όπως και τα ινστιτούτα αισθητικής ή τα κομμωτήρια.

Η επαγρύπνηση παραμένει, ιδίως στο Μιλάνο, επίκεντρο της επιδημίας. Ένα πλήθος αργόσχολων, συχνά χωρίς μάσκες, έκανε βόλτα στο τέλος της εβδομάδας κατά μήκος των καναλιών απολαμβάνοντας τη λιακάδα αλλά προκαλώντας το ξέσπασμα του δημάρχου του Μιλάνου, που απείλησε να κλείσει την περιοχή.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Γερμανία

Το γεύμα σε εστιατόριο επιτρέπεται στο εξής στην περιοχή του Μεκλεμβούργου (βόρεια) όπου τα πρώτα καφέ και εστιατόρια ξανάνοιξαν χθες. Τα άλλα περιφερειακά κρατίδια θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες.

Μπορεί η χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση να παραμένουν σε ισχύ, όμως η πλειονότητα των καταστημάτων κάτω των 800 τ.μ. ξανάνοιξαν από τις 20 Απριλίου. Τα κομμωτήρια άνοιξαν τις πόρτες τους , όπως και οι τόποι λατρείας, τα μουσεία, τα μνημεία, οι ζωολογικοί κήποι. Τα σχολεία ξανάνοιξαν στις 4 Μαΐου σε ορισμένα κρατίδια.

Οι χώροι πολιτισμού, οι παιδικές χαρές, οι χώροι άθλησης παραμένουν κλειστοί, ενώ οι μεγάλες συναθροίσεις θα παραμείνουν υπό απαγόρευση τουλάχιστον έως τις 31 Αυγούστου.

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και τα κρατίδια συμφώνησαν σε έναν μηχανισμό επαναφοράς των μέτρων περιορισμού σε τοπικό επίπεδο σε περίπτωση αύξησης του αριθμού των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό.

Αυστρία

Κομμωτήρια, γήπεδα τένις και γκολφ άνοιξαν και πάλι το πρώτο Σαββατοκύριακο του Μαΐου.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Οι περιορισμοί των μετακινήσεων έχουν αρθεί, επιτρέπονται οι συναθροίσεις έως 10 ατόμων, με τήρηση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα καταστήματα.

Στις 4 Μαΐου οι μαθητές της τελευταίας τάξης του λυκείου επέστρεψαν στα σχολεία τους και θα ακολουθήσουν σταδιακά και οι υπόλοιποι.

Τα εστιατόρια αναμένεται να ανοίξουν στις 15 Μαΐου.

Πολωνία

Τα ξενοδοχεία μπορούν να επαναλάβουν τη δραστηριότητά τους από σήμερα Δευτέρα, όμως οι ξένοι τουρίστες θα πρέπει να μείνουν σε καραντίνα δύο εβδομάδων μετά την άφιξή τους. Μια καταστροφή για τον τομέα που ζητά το άνοιγμα των συνόρων.

«Είμαστε στο χείλος της αβύσσου. Οι εργοδότες μας λένε ότι αν δεν αλλάξει τίποτα μέχρι τα τέλη του μηνός, θα αρχίσουν τις απολύσεις», δήλωσε ένας εργαζόμενος σε ξενοδοχείο που διαδήλωνε προχθές στη Σβινούτσιε, κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Η πλειονότητα ων νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών, αν και επιτρέπεται να ξανανοίξουν από τις 6 Μαΐου, παραμένουν κλειστά.

Σκανδιναβικές χώρες

Τα εμπορικά κέντρα ανοίγουν αύριο στη Δανία, μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που χαλάρωσε τους περιορισμούς με το άνοιγμα των σχολείων στις 15 Απριλίου.

Στις 18 Μαΐου, επιστρέφουν στις τάξεις οι μαθητές κολεγίου, ξανανοίγουν τα καφέ, τα εστιατόρια και οι χώροι λατρείας υπό τον όρο ότι θα τηρούνται οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Η Νορβηγία, όπου τα σχολεία υποδέχθηκαν τους μαθητές ηλικίας από 6 έως 10 ετών από τις 27 Απριλίου, ξανανοίγει όλες τις τάξεις αύριο με κανόνες υγιεινής και αποστασιοποίησης. Ομοίως για τις σχολές οδηγών. Τα μπαρ και τα πάρκα ψυχαγωγίας θα πρέπει να περιμένουν έως την 1η Ιουνίου.

Στην Ισλανδία, τα πανεπιστήμια, τα μουσεία και τα κομμωτήρια άνοιξαν στις 4 Μαΐου.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Στη Φινλανδία, τα σχολεία θα ξανανοίξουν στις 14 Μαΐου, δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη των θερινών διακοπών.

Βαλκάνια

Στην Κροατία, υπαίθριοι χώροι μπαρ και εστιατορίων ξανανοίγουν σήμερα. Θα επιτρέπονται οι συναθροίσεις έως 10 ατόμων και οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία θα ξανανοίξουν σε εθελοντική βάση.

Στη Σερβία, τα νηπιαγωγεία θα υποδεχθούν από σήμερα τα παιδιά. Τα εμπορικά κέντρα ξανάνοιξαν στις 8 Μαΐου, τα καφέ και τα εστιατόρια, στις 4.

Κοινοποιήστε το άρθροΣχόλια

Σχετικές ειδήσεις

Το σχέδιο του Μπ. Τζόνσον για το «ξεκλείδωμα» της Βρετανίας

Ευρώπη: Προετοιμασίες για τη χαλάρωση των μέτρων

Ελλάδα: Άρση των μέτρων που ισχύουν κατά της Covid-19