Eurostat: Σημαντική η επίπτωση του COVID-19 στο διεθνές εμπόριο αγαθών της ΕΕ

Japan Trade
Japan Trade Πνευματικά Δικαιώματα Shizuo Kambayashi/Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.
Από euronews with ΚΥΠΕ
Κοινοποιήστε το άρθροΣχόλια
Κοινοποιήστε το άρθροClose Button

Σημαντικό πλήγμα και στο εμπόριο αγαθών λόγω της πανδημίας

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Το Μάρτιο του 2020, το συνολικό εμπόριο της ΕΕ με τον υπόλοιπο κόσμο (εισαγωγές + εξαγωγές) μειώθηκε από 252 δισεκατομμύρια ευρώ σε 228 δισεκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2020, σε συνέχεια των μέτρων που ελήφθησαν για να αποφευχθεί η εξάπλωση της πανδημίας COVID-19, σύμφωνα με τη Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Αυτό το πρότυπο παρατηρήθηκε για τις εξαγωγές και με τους πέντε κύριους εμπορικούς εταίρους, με τις υψηλότερες εμπορικές μειώσεις με την Ελβετία (-8,5%) και την Κίνα (-7,1%), ακολουθούμενη από τη Ρωσία (-6,8%), το Ηνωμένο Βασίλειο (-6,2%) και Ηνωμένες Πολιτείες (-4,2%).

Οι εισαγωγές από αυτούς τους πέντε κύριους εταίρους μειώθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ωστόσο, για την Ελβετία (-1,2%) και τις Ηνωμένες Πολιτείες (-2,6%) η μείωση ήταν σημαντικά μικρότερη από ό, τι για τη Ρωσία (-8,2%), την Κίνα (-10,9%) και ιδιαίτερα το Ηνωμένο Βασίλειο (-17,0%).

Αντίστοιχα, το συνολικό εμπόριο με το Ηνωμένο Βασίλειο (-10,4%) και την Κίνα (-9,6%) μειώθηκε περισσότερο μεταξύ αυτών των πέντε εμπορικών εταίρων (σε σχετικούς όρους), ενώ παρατηρήθηκαν μικρότερες μειώσεις για το εμπόριο με τις Ηνωμένες Πολιτείες (-3,6% ), Ελβετία (-5,3%) και Ρωσία (-7,6%).

Μεταξύ των 11 κύριων εμπορικών εταίρων της ΕΕ, η Τουρκία (-13,0%), η Ινδία (-11,8%) και η Νορβηγία (-11,7%) κατέγραψαν τις υψηλότερες πτώσεις στο συνολικό εμπόριο, ενώ το εμπόριο με τη Νότια Κορέα μειώθηκε μόνο κατά 1,9%.

Τον Μάρτιο του 2020, η ΕΕ σημείωσε αύξηση του εμπορικού ισοζυγίου με 8 από τους 11 κύριους εμπορικούς εταίρους της σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2020, με τις υψηλότερες αυξήσεις να παρατηρούνται με την Κίνα (+ 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ) και το Ηνωμένο Βασίλειο (+ 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ).

Μεταξύ των 11 κύριων εμπορικών εταίρων της ΕΕ, το εμπορικό ισοζύγιο μειώθηκε μόνο για την Τουρκία (- 0,2 δισεκατομμύρια ευρώ), τις Ηνωμένες Πολιτείες (- 0,9 δισεκατομμύρια ευρώ) και την Ελβετία (- 1,0 δισεκατομμύρια ευρώ).

Κοινοποιήστε το άρθροΣχόλια

Σχετικές ειδήσεις

Πρόσκληση Μητσοτάκη στους σταθερούς επισκέπτες από τις Βαλκανικές Χώρες

Εurostat: Το Παρίσι η πλέον πυκνοκατοικημένη περιοχή στη ΕΕ, ακολουθεί η Αθήνα

Eurostat: «Καθίζηση» του ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο 1ο τρίμηνο