NewsletterΕνημερωτικό δελτίοEventsEvents
Loader

Find Us

FlipboardInstagramLinkedin
Apple storeGoogle Play store
ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Οι 55 εκδηλώσεις του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός»

ΥΠΠΟ
ΥΠΠΟ Πνευματικά Δικαιώματα 
Πνευματικά Δικαιώματα 
Από Γιώργος Μητρόπουλος
Κοινοποιήστε το άρθροΣχόλια
Κοινοποιήστε το άρθροClose Button

55 παραγωγές θα παρουσιαστούν σε 111 αρχαιολογικούς χώρους από τις 18 Ιουλίου μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

«Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» είναι το νέο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων στους αρχαιολογικούς χώρους που εγκαινιάζει το ΥΠΠΟΑ στις 18 Ιουλίου και διαρκεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Ο νέος αυτός θεσμός περιλαμβάνει 55 παραγωγές, σε 251 παρουσιάσεις, σε 111 αρχαιολογικούς χώρους και σε 38 περιφερειακές ενότητες. Οι εκδηλώσεις αυτές δεν θα έχουν εισιτήριο, προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού. Το μόνο αντίτιμο θα είναι το εισιτήριο στον κάθε αρχαιολογικό χώρο.

Ανδρέας Σιμόπουλος
Ανίτα Ρατσβελισβίλι,Ανδρέας Σιμόπουλος

Η πρεμιέρα του θεσμού θα γίνει από την Εθνική Λυρική Σκηνή, στη Ρωμαϊκή Αγορά στις 18 Ιουλίου. Θα ξεκινήσει με το ρεσιτάλ της κορυφαίας μεσοφώνου Ανίτας Ρατσβελισβίλι, με τη συνοδεία της ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε διεύθυνση Λουκά Καρυτινού. Το ρεσιτάλ, με πρωτοβουλία της Λυρικής, αφιερώνεται σε όλους αυτούς που εργάστηκαν αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση του κορονοϊού έτσι ώστε η Ελλάδα να έχει ένα τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα: Να θεωρείται από τις ασφαλέστερες χώρες και τους ασφαλέστερους προορισμούς στον κόσμο. Το ρεσιτάλ θα αναμεταδοθεί σε live streaming.

Την επιλογή των εκδηλώσεων και την παραγωγή τους έκαναν εποπτευόμενοι φορείς του Υπουργείου Πολιτισμού με κύριο μέλημα την απασχόληση όσον το δυνατόν περισσότερων εξωτερικών συνεργατών από την ελεύθερη αγορά ακριβώς για να δοθεί απασχόληση σε ανθρώπους που φέτος θα απασχοληθούν λιγότερο από το σύνηθες. Αυτό αποτιμάται στις συγκεκριμένες παραστάσεις σε 750 καλλιτέχνες και τεχνικό προσωπικό και σε περίπου 500 εντόπιους συνεργάτες, που έχουν να κάνουμε με τον αρχαιολογικό χώρο που γίνεται η εκδήλωση. Αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό 91% επί του συνόλου, δηλαδή εξωτερικοί συνεργάτες 91% και οι εσωτερικοί συνεργάτες και συντελεστές, γιατί είναι προφανές ότι ο κάθε καλλιτεχνικός διευθυντής και ο κάθε οργανισμός θέλει να έχει και τους δικούς του ανθρώπους που θα στηρίξουν την παραγωγή, οι οποίοι φτάνουν στο 9%.

Έντεκα καλλιτεχνικοί οργανισμοί, το Εθνικό Θέατρο, η Εθνική Λυρική Σκηνή, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο ΜΟMus, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Λύκειο Ελληνίδων, το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, το Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη και το ΝΕΟΝ συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Οι χώροι έχουν χρησιμοποιηθεί, άλλοι λιγότερο άλλοι περισσότερο, για τις εκδηλώσεις που οι Εφορείες Αρχαιοτήτων -είτε μόνες τους είτε με άλλους φορείς ή με τους δήμους ή με την περιφερειακή αυτοδιοίκηση- οργανώνουν κάθε καλοκαίρι. Προσφέρουν την αναγκαία υποδομή χωρίς να υποστεί την παραμικρή δοκιμασία ο ίδιος ο αρχαιολογικός χώρος για να φιλοξενηθούν οι εκδηλώσεις, τηρώντας πάντα τα μέτρα ασφάλειας των θεατών και του προσωπικού. Λαμβάνονται υπόψη τα πρωτόκολλα λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων αλλά και των εκδηλώσεων με πρώτο και κύριο μέλημα την ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και των πολιτών.

Η Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε σε συνεργασία με τους εποπτευόμενους φορείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, έθεσε τους στόχους του: «Ο πρώτος ήταν, βγαίνοντας από την ταλαιπωρία του κορονοϊού και μπαίνοντας στην κανονικότητα, να προσφέρουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, άρα σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, εκδηλώσεις πολιτιστικές. Έχω πει πολλές φορές ότι δεν θέλουμε ένα α-πολιτιστικό καλοκαίρι. Ο δεύτερος στόχος ήταν να μπορέσουν να συνεργαστούν με το Υπουργείο Πολιτισμού άνθρωποι, από τον καλλιτεχνικό και δημιουργικό τομέα, τεχνικοί και όλο το άλλο υποστηρικτικό προσωπικό που φέτος, έχουν πράγματι, προβλήματα στην εργασιακή τους απασχόληση».

Το πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» θα συνεχίσει για τα επόμενα χρόνια. Από την 1η Οκτωβρίου έως το τέλος Νοεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα ώστε να υποστηρίξει την ανοιχτή πρόσκληση. Συγκροτείται επταμελής επιτροπή στην οποία θα μετέχουν και καλλιτεχνικοί διευθυντές των εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου, προκειμένου μετά το τέλος Νοεμβρίου, όταν θα κλείσει η πλατφόρμα, να έχουν την ευθύνη της επιλογής των εκδηλώσεων για το 2021.

Εθνική Λυρική Σκηνή

Από τις 18 Ιουλίου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου, 20 διαφορετικά προγράμματα μουσικής, όπερας, οπερέτας, χορού και αφιερώματα έρχονται σε 70 αρχαιολογικούς χώρους, σε συνολικά 111 παρουσιάσεις. Αυτά είναι οργανωμένα σε 6 κύκλους. Δίνεται έμφαση στην ελληνική μουσική δημιουργία, από τα παραδοσιακά ακούσματα ως τη λόγια μουσική, χωρίς να λείπουν και οι επιλογές που ανήκουν στον σκληρό πυρήνα της ΕΛΣ, το ρεπερτόριο της όπερας, της κλασικής μουσικής, ενώ παρών είναι και ο χορός με τη συμμετοχή μελών του Μπαλέτου της ΕΛΣ.

Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει με το ρεσιτάλ της κορυφαίας μέτζο σοπράνο Ανίτας Ρατσβελισβίλι στις 18 Ιουλίου στην Ρωμαϊκή Αγορά της Αθήνας, με τη συνοδεία της ορχήστρας της ΕΛΣ, το οποίο θα μεταδοθεί ζωντανά και μέσω live streaming.

Ένα αφιέρωμα στον μεγάλο μας συνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη, που το καλοκαίρι αυτό κλείνει τα 95 του χρόνια (Η επετειακή συναυλία θα γίνει στο Θησείο, στις 29 Ιουλίου), ξεκινάει από τους αρχαιολογικούς χώρους και προτείνει στο κοινό μια επιλογή από σπουδαία τραγούδια του σε 4 ρεσιτάλ σε 11 αρχαιολογικούς χώρους. Συμμετέχουν τέσσερις ερμηνευτές, οι Ρίτα Αντωνοπούλου, Θοδωρής Βουτσικάκης, Ζαχαρίας Καρούνης και Μπέττυ Χαρλαύτη. Τους ερμηνευτές συνοδεύει στο πιάνο ο Γιάννης Μπελώνης.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή αποτίει αυτό το καλοκαίρι φόρο τιμής και σε έναν άλλο σπουδαίο δημιουργό, από τον θάνατο του οποίου συμπληρώνονται φέτος 70 χρόνια. Ο Θεόφραστος Σακελλαρίδης υπήρξε ο “πατέρας” της ελληνικής οπερέτας, δημιουργός δεκάδων σπουδαίων έργων που θριάμβευσαν κατά τον Μεσοπόλεμο. Δύο υπέροχα έργα του, το Θέλω να δω τον Πάπα και η Χαλιμά θα παρουσιαστούν ως ζωντανές ραδιοφωνικές οπερέτες.

Η παραδοσιακή μουσική έχει γνωρίσει τα τελευταία χρόνια τεράστια άνθηση, μέσα από την ευφάνταστη, γεμάτη γνώση και αγάπη, προσέγγιση νέων καλλιτεχνών και ομάδων που δίνουν στο υλικό της παράδοσης μια νέα ζωή. Τέσσερα συγκροτήματα θα παρουσιάσουν στους αρχαιολογικούς χώρους τα αποτελέσματα της έρευνας και της σκληρής δουλειάς τους. Η καταξιωμένη ορχήστρα Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ανδρέα Κατσιγιάννη, θα περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα με δύο διαφορετικά μουσικά προγράμματα. Το πρώτο μας προσκαλεί σε ένα ταξίδι στον χρόνο από την Σμύρνη στον Πειραιά, ενώ το δεύτερο περιλαμβάνει ένα αφιέρωμα στη θάλασσα και στην ξενιτιά. Το γυναικείο φωνητικό σύνολο Chórεs που δημιούργησε και διευθύνει η Μαρίνα Σάττι θα παρουσιάσει ένα ευρύ μουσικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει και τα Οκτώ δωδεκανησιακά τραγούδια του Γιάννη Κωνσταντινίδη. Το συγκρότημα Encardia μας ξεναγεί στην πλούσια παράδοση των ελληνόφωνων της Κάτω Ιταλίας, ενώ το μουσικό σύνολο Χρυσέα Φόρμιγξ του συνθέτη και μελετητή Νίκου Ξανθούλη στην αρχαία ελληνική μουσική, σε διάλογο με χορογραφίες της Μαριάνας Καβαλιεράτου.

Ένα ακόμα μοναδικό ρεσιτάλ, αυτό του κορυφαίου Έλληνα βαρύτονου της ΕΛΣ, Δημήτρη Πλατανιά, θα πραγματοποιηθεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Καλαμάτα ( αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας στις 9 Αυγούστου)

Επίσης, σπουδαίοι πρωταγωνιστές της ΕΛΣ θα εμφανιστούν σε μια σειρά από γκαλά όπερας με αποσπάσματα από αρχαιόθεμα έργα του λυρικού ρεπερτορίου. Τις εκδηλώσεις εμπλουτίζουν επίσης η Χορωδία και η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ.

Ο χορός θα δώσει το δικό του ξεχωριστό στίγμα στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή χορευτών του Μπαλέτου της ΕΛΣ αλλά και του καταξιωμένου Γιώργου Κοτσιφάκη, σε μια σειρά από χορευτικά σόλι που θα παρουσιαστούν σε εσωτερικούς χώρους Αρχαιολογικών Μουσείων. Ως μια συνομιλία κίνησης και ακινησίας, θα παρουσιαστούν χορογραφίες των Ιωάννας Πορτόλου, Γιάννη Νικολαΐδη, Χρήστου Παπαδόπουλου, Κωνσταντίνου Ρήγου και χορευτών του Μπαλέτου της ΕΛΣ.

Ο διακεκριμένος Έλληνας πανεπιστημιακός, θεατρικός συγγραφέας και ποιητής Γιώργος Βέλτσος συνεργάζεται με την κορυφαία ηθοποιό Ρένη Πιττακή στο έργο Ημερολόγιο ενός αθέατου εγκλεισμού. Μια μαρτυρία κοινωνικής απομόνωσης.

Τέλος, μία μεγάλη επιτυχία της φετινής περιόδου, η πρώτη προβολή της αποκατεστημένης κόπιας της ταινίας του 1930 του Δημήτρη Γαζιάδη «Οι απάχηδες των Αθηνών» επιστρέφει, σε ανοιχτό πια χώρο, σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και φυσικά με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που υπήρξε ο δωρητής της αποκατάστασης της ταινίας. Μάλιστα, μία από τις δύο προγραμματισμένες προβολές θα παρουσιαστεί στις 12 Σεπτεμβρίου σε ένα από τα τοπία των γυρισμάτων της ταινίας, το πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου, ενώ η δεύτερη θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο του Αρχαιολογικού Μουσείου, με τη συνοδεία της Ορχήστρας της ΕΛΣ., στις 15 Σεπτεμβρίου.

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Το Εθνικό Θέατρο ταξιδεύει σε αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής και των γύρω νομών, με τρεις παραγωγές:

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

1) Αρχαία κείμενα, του Ηρόδοτου, του Πλούταρχου, του Θουκυδίδη

Το έργο Αθηναίων Πολιτεία είναι μια ανθολόγηση κειμένων της αρχαίας ιστοριογραφίας (Ηρόδοτος, Θουκυδίδης, Αριστοτέλης, Πλούταρχος, Διογένης Λαέρτιος, κ.ά.) και άλλων ιστορικών-αρχαιολογικών πηγών (επιγραφές, αρχαιολογικά κείμενα), που ανασυνθέτουν -σε επεισοδιακή μορφή- την περιπετειώδη πορεία του Αθηναϊκού πολιτεύματος προς την δημοκρατία (7ος – 6ος αι. π.Χ.). Πρόκειται για πέντε αυτοτελή, αφηγηματικά «ιστορήματα»– διασκευασμένα σε δραματική μορφή και για θεατρική απόδοση, τα οποία συνέχονται θεματολογικά σε ένα ενιαίο ιστορικό-πολιτικό διακείμενο.

2) Εντυπώσεις ξένων περιηγητών στην Ελλάδα του 18ουου και 19ου αιώνα

Επιλεγμένες αφηγήσεις ξένων ταξιδιωτών και περιηγητών στην Τουρκοκρατούμενη Ελλάδα, στην προεπαναστατική Ελλάδα αλλά και στο νεότευκτο ελληνικό κράτος. Η αποτύπωση των προσδοκιών, η φαντασιακή πρόσληψη του αρχαίου κόσμου, η επαφή και η εξοικείωση με την πραγματικότητα σε μια σειρά κειμένων σημαντικών προσωπικοτήτων που επισκέφθηκαν την Ελλάδα εκείνη την περίοδο. Τα κείμενα χωρίζονται σε 5 θεματικές ενότητες.

3) Το «Αμάρτημα της Μητρός μου», του Γεωργίου Βιζυηνού

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Ένα αριστούργημα της νεοελληνικής λογοτεχνίας θα παρουσιαστεί στην αγγλική γλώσσα σε μία προσπάθεια σύνδεσης του αγγλόφωνου κοινού με τη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία.

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Οι συναυλίες που θα οργανώσει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, περιλαμβάνουν έργα κλασσικού ρεπερτορίου, αφιερώματα στην ελληνική μουσική, στους μεγάλους Έλληνες ποιητές, αλλά και νέους καλλιτέχνες.

Το ανδρικό φωνητικό σύνολο ΜεῙΖοΝ που δημιουργήθηκε το 2018 από τον Αγαθάγγελο Γεωργακάτο, αποτελείται από κορυφαίους Έλληνες λυρικούς τραγουδιστές. Παρουσιάζει στους φίλους της χορωδιακής μουσικής a cappella πολυφωνικά έργα του 20ού και 21ου αιώνα στους εμβληματικούς χώρους της Αρχαίας Μεσσήνης (Εκκλησιαστήριο), στην καστροπολιτεία του Μυστρά και στον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

Η Καμεράτα, υπό τη μουσική διεύθυνση του διεθνώς καταξιωμένου μαέστρου Γιώργου Πέτρου και με τη σύμπραξη της διακεκριμένης ηθοποιού Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη, θα παρουσιάσουν τη Μήδεια του Georg Benda, ένα ρηξικέλευθο είδος μουσικό δράματος όπου το κείμενο δεν τραγουδιέται αλλά απαγγέλλεται. Οι παραστάσεις θα γίνουν στους μοναδικούς χώρους του Θεάτρου των Δελφών και στο Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

Το Trio El Greco αποτελείται από τον Φαίδωνα Μηλιάδη (βιολί), Αλέξη Καραϊσκάκη-Νάστο (τσέλο) και Θοδωρή Ιωσηφίδη (πιάνο) κι είναι ένα από τα πιο δυναμικά σχήματα μουσικής δωματίου της χώρας με ενεργή παρουσία εντός κι εκτός Ελλάδας, θα πραγματοποιήσει συναυλίες στο Παλαμήδι του Ναυπλίου, στο Κάστρο Πλαταμώνα και στη Μονή Δαφνίου.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος πιανίστας και συνθέτης Γιώργος Εμμανουήλ Λαζαρίδης κι η ανερχόμενη τραγουδίστρια Δήμητρα Σελεμίδου θα παρουσιάσουν ένα αφιέρωμα στα τραγούδια του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Κώστα Γιαννίδη (Γιάννη Κωνσταντινίδη). Ενώ στο δεύτερο μέρος της συναυλίας ο Γιώργος Εμμ. Λαζαρίδης θα ερμηνεύσει το γνωστό έργο του Modest Mussorgsky «Εικόνες από μια Έκθεση». Οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στο Ωδείο του Δίου, στην Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης και το Κάστρο του Πλαταμώνα.

Οι μεγάλοι Έλληνες Ποιητές αποτελούν μια σημαντική ενότητα των συναυλιών μας. Ο Στέφανος Κορκολής (πιάνο) με τη Σοφία Μανουσάκη (φωνή) και τους Κωστή Πυρένη (κιθάρα) και Βασίλη Δεφίγγο (σαξόφωνο, φλάουτο) θα παρουσιάσουν μελοποιημένα έργα των κορυφαίων ποιητών μας Κ. Καβάφη, Γ. Σεφέρη & Οδ. Ελύτη σε δύο μαγικές βραδιές στο Κάστρο της Άρτας και στον κήπο του Βυζαντινού Μουσείου Αθηνών.

Το υπέροχο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας και το Κάστρο της Κυλλήνης θα φιλοξενήσουν τον σημαντικό ερμηνευτή Μανώλη Μητσιά ο οποίος θα συμπράξει με την καταξιωμένη ηθοποιό Καρυοφυλλιά Καραμπέτη σ’ ένα διπλό ρόλο ερμηνεύτριας κι αφηγήτριας των σημαντικότερων ποιητών μας. Μαζί τους οι Αχιλλέας Γουάστωρ (πιάνο ενορχηστρώσεις), Ηρακλής Ζάκκας (μπουζούκι - Μαντολίνο).

Η σκηνική καντάτα του Περικλή Κούκου το “Ημερολόγιο για περαστικούς στα τέλη του αιώνα” σε κείμενα του Χριστόφορου Χριστοφή, που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 1996, θα παρουσιαστεί σε νέα σκηνική απόδοση από μια ομάδα νέων καλλιτεχνών Τάκης Τζουνάκος (πιάνο ) , Όλγα Πάσχου (φωνή), Γιώργος Χρανιώτης (αφηγητής) , Ειρήνη Καράγιαννη (φωνή), στον μοναδικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς στην Αθήνα και στην Μονή Δαφνίου.

Στον υποβλητικό χώρο της Μονής Δαφνίου και στο Τεχνολογικό Πάρκο του Λαυρίου θα γίνουν παραστάσεις νέων καλλιτεχνών όπως ο Σταύρος Σιόλας (φωνή), Λουκάς Θάνος (πιάνο) στο έργο “Χρόνος Ερωτικός”, ενώ οι Κρητικοί Νίκος & Γιώργος Στρατάκης, πλαισιωμένοι από 5μελές μουσικό σχήμα, θα παρουσιάσουν το έργο “Κόρη Αδάμαστη” σε μουσική Λουκά Θάνου και ποίηση Πάνου Δημητρόπουλου.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Τέλος, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα παρουσιάσει έργα των Ν. Σκαλκώτα, Μότσαρτ κ.α. στον χώρο του Μουσείου της Ακρόπολης.

ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΡΟΛΟΥ ΚΟΥΝ

Στο πλαίσιο του μεταξύ τους μνημονίου συνεργασίας, η Εθνική Λυρική Σκηνή ανέθεσε στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν τη δημιουργία δύο δρώμενων με πηγή έμπνευσης την ελληνική μυθολογία. Στα δρώμενα θα λάβουν μέρος σταθεροί συνεργάτες του Θεάτρου Τέχνης αλλά και ηθοποιοί που θα επιλεγούν μέσα από ανοιχτή ακρόαση.

«Ρεμπέτικο αρχαιοελληνικό συμπόσιο»

Ένα θεατρικό- μουσικό δρώμενο βασισμένο στις υπέροχες ιστορίες της “Ελληνικής Μυθολογίας” του Τσιφόρου. Ιδωμένη μέσα από το χιουμοριστικό βλέμμα του “αιρετικού” συγγραφέα και ειπωμένη με γλώσσα γλαφυρή, απλή και άμεση, τη γλώσσα του δρόμου, η παράσταση ταξιδεύει τους θεατές στην αρχαία ελληνική μυθολογία υπό τον ήχο του μπουζουκιού και του μπαγλαμά. Μια ρεμπέτικη βραδιά αφιερωμένη στην “μάγκικη” σοφία του Νίκου Τσιφόρου που έχει σαν στόχο να διασκεδάσει αλλά και να παραλληλίσει το τότε με το σήμερα.  Από που ερχόμαστε; Για που τραβάμε; Δραματουργική επεξεργασία-σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου. Για νεανικό και ενήλικο κοινό.

«Πλάθοντας τον Προμηθέα»

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Ένα πρωτότυπο δρώμενο γύρω από τον «πλάστη του ανθρωπίνου γένους» με αφήγηση, μουσική και θεατρικό μέρος. Το δρώμενο ξεκινά από τον μύθο του Προμηθέα, για να μας ταξιδέψει σε σημαντικά κείμενα της αρχαιοελληνικής και της νεότερης γραμματείας που ο μύθος ενέπνευσε, με κορυφαίο τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου. Στο τέλος του δρώμενου ξαναζωντανεύει μέσα από μια σύγχρονη και αφαιρετική ματιά, απόσπασμα επεισοδίου και χορικού από την παράσταση «Προμηθέας δεσμώτης» σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1984 στην Επίδαυρο σε μετάφραση Παναγιώτη Μουλλά, σκηνικά-κοστούμια Διονύση Φωτόπουλου, μουσική Μιχάλη Χριστοδουλίδη και με τον Γιώργο Λαζάνη στον ομώνυμο ρόλο.

Σύλληψη-δραματουργική επεξεργασία: Μαριάννα Κάλμπαρη. Και για αγγλόφωνο κοινό.

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ

1. «Κωνσταντίνος Καβάφης»

Ποιητική δράση, μουσικό έργο με πρόζα και 5 ηθοποιούς

Σκηνοθεσία- μουσική: Θοδωρής Οικονόμου

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Το έργο προσφέρεται για αρχαιολογικούς χώρους, μικρά θέατρα, κάστρα, ακόμη και ευρηματικές προσαρμογές χώρων εμβληματικής ταυτότητας, όπως προαύλια μουσείων, μνημεία κλπ, με δεδομένο ότι απαιτεί ηλεκτρικό πιάνο και δύο ακόμη όργανα.

Χώροι: Ρωμαϊκή Αγορά, Πέλλα, Κάστρο Καβάλας

2. «Η Φυλλάδα του Μ. Αλέξανδρου»

Έργο θεατρικό-ιστορικό, με αναφορά στα παραλειπόμενα της ζωής του Μ. Αλεξάνδρου από διαχρονικές αναφορές ανά τους αιώνες, από Αρριανό και Πλούταρχο. Ο λόγος περί «Αρετής και Τύχης» σχετικά με την πορεία του Μ. Αλεξάνδρου.

Η πρόταση είναι η πρεμιέρα να πραγματοποιηθεί στις Αιγές.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας

Χώροι: Αιγές, Φίλιπποι, Επταπύργιο

3. «Έρως - Ήρως»

Πρόκειται για τον Παπαδιάμαντη. Αναφέρεται στη δυνατότητα του έρωτα να μετατρέπει τους ανθρώπους σε ήρωες.

Σκηνοθεσία: Νίκος Κουσούλης

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Χώροι: Προαύλιο Αγίας Σοφίας, Μίεζα (κολέγιο), Αγία Κυριακή Πορταριάς Πηλίου

4. «Μήδεια» του Ευριπίδη σε επεξεργασμένη διασκευή με τέσσερις ηθοποιούς

Σκηνοθεσία: Ελένη Ζιάννα

Χώροι: Αίθριο Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Πύδνα, Σαμοθράκη

5. «Στα Όρια των Ποιητών», της Φένιας Χρήστου

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Πρόζα-μουσική από δύο ηθοποιούς και τρεις μουσικούς ή τρεις ηθοποιούς και δύο μουσικούς.

Σκηνοθεσία-μουσική: Φένια Χρήστου

Χώροι: Μαρώνεια, Αρχαιολογικός χώρος Δίου, Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων

ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης προτείνει παραστάσεις αναδεικνύοντας την πορεία της σύγχρονης τέχνης μέσα από τους αρχαιολογικούς χώρους, πιστεύοντας ότι αυτό διαμορφώνει ένα μήνυμα με διεθνή εμβέλεια. Υποβάλλει τις τρεις ακόλουθες προτάσεις επενδύοντας σε παραγωγές που είτε έχουν δοκιμαστεί ευρισκόμενες in progress είτε χρησιμοποιούν δοκιμασμένο λόγο ο οποίος εναρμονίζεται με τον αρχαιολογικό χώρο:

«Ριχάρδος Β’ - Το Ρέκβιεμ ενός Βασιλιά» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Σκηνοθεσία – δραματουργία - σκηνογραφία: Marlene Kaminsky

Μετάφραση : Κ. Καρθαίος

Πρωτότυπη Μουσική : Constantin

Σχεδιασμός φωτισμών : Σεσίλια Τσελεπίδου

Κοστούμια: Μαρία Σιαφάκα

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Μάσκα: Wintercroft

Φωτογραφίες : Δημοσθένης Γαλλής

Κατασκευή σκηνικού και σκηνικών αντικειμένων : Ρούλης και Γιώργος Αλαχούζος

Κινηματογράφηση : Γιώργος Γεωργόπουλος

Παίζουν: ο Τάσος Νούσιας στο ρόλο του Ριχάρδου Β’

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Ο Αλέξανδρος Φιλιππόπουλος και στη φωνή της βασίλισσας η Μάιρα Μηλολιδάκη

«Βάκχες» Ευριπίδη

Απόδοση:Ομάδα Χρώμα

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Χατζής

Κίνηση: Χριστίνα Σουγιουλτζή

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Κοστούμια: Μάγδα Λαδά

Δραματουργική επεξεργασία: Μάρθα Κοσκινά

Φιλολογική Επιμέλεια: Βίκυ Χρήστου

*Μουσική Επιμέλεια – Πιάνο: Κωνσταντίνος Χατζής

Βοηθός Σκηνοθέτη: Στέλλα Παπακωνσταντίνου/ Μαίρη Καλδάρα

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

* Μια σπουδή πάνω στο Requiem του Gyorgi Ligeti. Φωνές και πιάνο ζωντανά επί σκηνής

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Τζίνα Θλιβέρη, Ηλέκτρα Καρτάνου, Νίκος Μάνεσης, Μαριάμ Ρουχάντζε, Κωνσταντίνος Χατζής

«Μαρμαρωμένες Τρωάδες» Ευριπίδη

Μετάφραση: Μιχάλης Κακογιάννης

Σκηνοθεσία, μουσική, σύνθεση ήχου: Λουΐζα Κωστούλα (Violet Louise)

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Ηθοποιοί- Μουσικοί: Αγλαΐα Παπά, Λουΐζα Κωστούλα, Χάρης Χαραλάμπους

Οπτικός/ηχητικός σχεδιασμός : Studio 19

Kοστούμια: Λίλιαν Ξυδιά

Δημιουργική ομάδα στα οπτικά υλικά: Νίκος Λεβαντἠς, Λουΐζα Κωστούλα, Bασίλης Κουντούρης

Βοηθός σκηνοθέτη: Eλίνα Μαντίδη

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Ηχογραφήσεις: Λουΐζα Κωστούλα, Studio 19

H παράσταση Μαρμαρωμένες Τρωάδες είναι μία οπτικοακουστική σκηνική αφήγηση, η οποία βασίζεται σε διασκευή των Τρωάδων του Ευριπίδη σε μετάφραση Μιχάλη Κακογιάννη. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά εντός του Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας, στο πλαίσιο της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Την παρἀσταση παρακολούθησαν ειδικά προσκεκλημένοι θεατές εντός του χώρου του Μουσείου.

ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ

Τρίτη, 21.07.2020: Συναυλία Athens Classical Players - Εννεαμελούς Συνόλου Εγχόρδων της Κ.Ο.Α. με έργα Α. Βιβάλντι και Β.Α. Μότσαρτ στον Αρχαιολογικό Χώρο Ελευσίνας.

Athens Classical Players (Γιώργος Μάνδυλας, εξάρχων - Πέτρος Βλάσσης, βιολί- Βασίλης Σούκας, βιολί - Ίρις Λουκά, βιολί - Ενκέλα Κοκολάνη, βιόλα - Αντίλοχος Τρανός, βιόλα - Αστέριος Πούφτης, βιολοντσέλλο - Νίκος Τσουκαλάς, κοντραμπάσο).

Σάββατο, 25.07.2020: Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στην Αρχαία Ολυμπία με έργα Ν. Σκαλκώτα, Β. Α. Μότσαρτ και Μ. Θεοδωράκη. Σολίστ: Γιώργος Μπάνος, βιολί. Μουσική Διεύθυνση: Στέφανος Τσιαλής

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Δευτέρα, 27.07.2020: Συναυλία με έργα των για φλάουτο και μαρίμπα και κρουστά στη Μονή Καισαριανής. Μάκης Ραμός, φλάουτο – Ανδρέας Φαρμάκης, μαρίμπα & κρουστά

Κυριακή, 02.08.2020: Συναυλία Κουαρτέτου Εγχόρδων Aenaon της Κ.Ο.Α. με έργα Α. Βιβάλντι, Β.Α. Μότσαρτ, Γ. Κωνσταντινίδη κ.ά. στο Ναό Απόλλωνα-Σούνιο.

Κουαρτέτο Εγχόρδων Aenaon (Γιώργος Μάνδυλας, βιολί – Βασίλης Σούκας, βιολί – Αντίλοχος Τρανός, βιόλα – Αστέριος Πούφτης, βιολοντσέλο).

Δευτέρα, 03.08.2020 (Πανσέληνος Αυγούστου): Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Βυζαντινό Μουσείο με έργα Α. Σενμπέργκ και Γκ. Μάλερ. Σολίστ: Μυρσίνη Μαργαρίτη, υψίφωνος. Μουσική διεύθυνση: Στέφανος Τσιαλής.

Κυριακή, 09.08.2020: Συναυλία Κουιντέτου Χάλκινων Πνευστών της Κ.Ο.Α. με έργα των Τζ. Γκαμπριέλι, Ν. Σκαλκώτα, Μ. Χατζιδάκι, Ν. Ρότα, Ν. Πιοβάνι στο Αρχαίο Θέατρο Θορικού - Λαύριο.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Παρασκευή, 21.08.2020: Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών με έργα Μ. Χατζιδάκι στο Ναό του Ολυμπίου Διός. Μουσική διεύθυνση: Μίλτος Λογιάδης

Τρίτη, 25.08.2020: Συναυλία Τρίο με Φλάουτο της Κ.Ο.Α. στην Ιερά Μονή Πεντέλης.

Έργα των Β. Α. Μότσαρτ, Γ. Χάυντν, Ι. Πλέυελ, Κ. Ντεμπισύ για φλάουτο, βιολί, βιόλα και τσέλο.

Τρίο με Φλάουτο της Κ.Ο.Α. (Φρανκ Γκέοργκ Γιάρκε, φλάουτο - Χριστόφορος Καραθανάσης, βιολί, Πέτρος Βλάσσης, βιόλα, Χριστίνα Κούτρου, τσέλο).

Παρασκευή, 28.08.2020: Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μουσείο Ακρόπολης με έργα Β. Α. Μότσαρτ. Μουσική διεύθυνση: Στέφανος Τσιαλής

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Τετάρτη, 02.09.2020 (Πανσέληνος Σεπτεμβρίου): Συναυλία Κουιντέτου Ξύλινων Πνευστών της Κ.Ο.Α. στο Άγιο Γεώργιο – Ομορφοκκλησιά (Γαλάτσι).

Έργα των Β. Α. Μότσαρτ, Τζ. Ροσσίνι, Τζ. Βέρντι, Λ. Μπέρνσταιν κ.ά

Κουιντέτο Ξύλινων Πνευστών της Κ.Ο.Α. (Ευάγγελος Σταθουλόπουλος, φλάουτο - Χριστίνα Παντελίδου, όμποε, Σπύρος Μουρίκης, κλαρινέτο, Οδυσσέας Μπάσσιος, φαγκότο, Γρηγόρης Ασωνίτης, κόρνο)

Τρίτη, 08.09.2020: Συναυλία Δωδεκαμελούς Συνόλου Εγχόρδων της Κ.Ο.Α. με έργα Ν. Σκαλκώτα και Γ. Κωνσταντινίδη στο Βήμα Αποστόλου Παύλου-Rostra (Βήμα) της Ρωμαϊκής Αγοράς - Αρχαία Κόρινθος. Μουσική διεύθυνση: Νίκος Χαλιάσας

Πέμπτη, 10.09.2020: Συναυλία Μουσικού Συνόλου Εγχόρδων της Κ.Ο.Α. στο Λύκειο Αριστοτέλη.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Λ. Β. Μπετόβεν: Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 4 σε ντο ελάσσονα, έργο 18 αρ. 4

Φ. Μέντελσον: Οκτέτο

Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών (Απόλλων Γραμματικόπουλος, βιολί – Παναγιώτης Τζιώτης, βιολί – Πάρις Αναστασιάδις, βιόλα – Ισίδωρος Σιδέρης, βιολοντσέλο) με τη σύμπραξη τεσσάρων σπουδαστών της Ακαδημίας Νέων Μουσικών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. 

MOMus

«Το παρελθόν δεν είναι ξένη χώρα. Η σύγχρονη τέχνη συναντά τους αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλονίκης».

Διοργάνωση: ΜΟΜus (Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης) σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Σύνταξη πρότασης – Επίβλεψη έργου: Συραγώ Τσιάρα, αναπληρώτρια διευθύντρια MOMus - ΜΣΤ

Η πρόταση του MOMus στοχεύει στην ενεργοποίηση των αρχαιολογικών χώρων μέσα από ένα πρόγραμμα προβολών βίντεο έργων σύγχρονης τέχνης από τις συλλογές και τις εκθέσεις του MOMus και παράλληλη διεξαγωγή δημόσιων συζητήσεων με άξονα τα ζητήματα που θέτουν ίδια τα έργα τέχνης. Προγραμματίζεται ένας κύκλος τεσσάρων δράσεων στις 23 και 30 Ιουλίου, 6 Αυγούστου και 3 Σεπτεμβρίου στην Κρυπτή Στοά της Ρωμαϊκής Αγοράς (Cryptoporticus) και στο Επταπύργιο. Θα πραγματοποιηθούν μετά τη λήξη του κανονικού ωραρίου λειτουργίας των χώρων για τους επισκέπτες, έτσι ώστε να μην παρακωλύεται η επισκεψιμότητα των μνημείων.

Ο Οργανισμός Πολιτισμού ΝΕΟΝ

Ο Οργανισμός Πολιτισμού ΝΕΟΝ, με δική του χορηγία, παρουσιάζει το έργο του Βρετανού γλύπτη Ρίτσαρντ Λονγκ, σε επιμέλεια Ελίνας Κοντούρη, στο ιερό του Διονύσου Ελευθερέως, στη νότια κλιτύ της Ακρόπολης. Η συγκεκριμένη εικαστική εγκατάσταση επιχειρεί να μιμηθεί την εμπειρία της φύσης. Διάρκεια: 21 Ιουλίου-30 Σεπτεμβρίου.

Λύκειο των Ελληνίδων

Θυμίζοντας τον πίνακα του Παναγιώτη Ζωγράφου, στο Ολυμπιείον, ζευγάρια χορευτών του Λυκείου των Ελληνίδων, ενδεδυμένα με παραδοσιακές φορεσιές από όλη την Ελλάδα (συλλογή του Λυκείου των Ελληνίδων) θα αναδείξουν τον ενδυματολογικό πλούτο της χώρας. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση ζευγαρωτών και αντικριστών ελληνικών χορών, υπό τους ήχους δημοτικής μουσικής και τραγουδιών από μουσικό παραδοσιακό σύνολο. Συμμετέχοντες: 30 χορεύτριες, 20 χορευτές.

Τέλος, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης προετοιμάζει εικαστικές παρεμβάσεις σε αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας. Παράλληλα και τα ΔΗΠΕΘΕ όλης της χώρας ήδη ετοιμάζουν, με εντατικούς ρυθμούς, πλήθος εκδηλώσεων. Ανάμεσα σ΄ αυτές υπάρχουν και εκδηλώσεις που, όπως κάθε χρόνο, οργανώνουν στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία. Το ίδιο θα γίνει και φέτος.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ
Κοινοποιήστε το άρθροΣχόλια

Σχετικές ειδήσεις

Ελλάδα: Ανοίγουν από Δευτέρα οι αρχαιολογικοί χώροι

ΝΕΟΝ: Αρχαιολογικοί χώροι και σύγχρονη τέχνη «συνομιλούν» σ' ένα microsite

ΥΠΠΟΑ: Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης της κινηματογραφικής κοινότητας