NASA vs ROSCOSMOS: Μάχη για την πρωτιά στο διάστημα

NASA
NASA Πνευματικά Δικαιώματα Bill Ingalls/(NASA/Bill Ingalls) For copyright and restrictions refer to - http://www.nasa.gov/multimedia/guidelines/index.html
Πνευματικά Δικαιώματα Bill Ingalls/(NASA/Bill Ingalls) For copyright and restrictions refer to - http://www.nasa.gov/multimedia/guidelines/index.html
Από Apostolos Staikos with AP & ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κοινοποιήστε το άρθροΣχόλια
Κοινοποιήστε το άρθροClose Button
Αντιγραφή/Επικόλληση το λινκ του βίντεο πιο κάτω:Copy to clipboardCopied

Η NASA επιχειρεί να ανοίξει ένα νέο σημαντικό κεφάλαιο στην εξερεύνηση του διαστήματος

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Το 2011 το Space Shuttle σταμάτησε να πετά στο διάστημα. Από τότε, η NASA πληρώνει την ρωσική διαστημική υπηρεσία για θέσεις στους πυραύλους Soyuz. Για περισσότερα από εννέα χρόνια, αυτός ήταν ο μόνος δρόμος που οδηγούσε τους Αμερικανούς αστροναύτες στο διάστημα. Μια θέση σε πύραυλο Soyuz κοστίζει στη NASA κατά μέσο όρο 80 με 90 εκατομμύρια δολάρια. Υπολογίζεται πως μεταξύ 2017 και 2019, η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία ξόδεψε περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να εξασφαλίσει μια θέση για τους κοσμοναύτες της.

Για το 2020, ο προϋπολογισμός της NASA ανέρχεται σε 22.6 δισεκατομμύρια δολάρια. Για την ίδια περίοδο, η Roscosmos έχει στην διάθεση της μόλις 1 εκατομμύριο 700 χιλιάδες δολάρια.

«Σε αυτή την φάση, η εταιρεία Elon Mask και η αμερικανική διαστημική βιομηχανία προκαλούν έντονο πονοκέφαλο στη Ρωσία. Ουσιαστικά φανερώνουν την ανικανότητα και την αδυναμία που μας χαρακτηρίζει. Εαν δεν υπήρχαν, θα ήμασταν περήφανοι διότι εμείς ξεκινήσαμε την ανακάλυψη του διαστήματος. Όμως πλέον είναι σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κερδίσει σημαντικό έδαφος» υποστηρίζει ο Βαντίμ Λουκασέβιτς, Ρώσος ειδικός στην αεροναυπηγική.

Joel Kowsky/(NASA/Joel Kowsky) For copyright and restrictions refer to - http://www.nasa.gov/multimedia/guidelines/index.html
Πύραυλος SpaceX Falcon 9Joel Kowsky/(NASA/Joel Kowsky) For copyright and restrictions refer to - http://www.nasa.gov/multimedia/guidelines/index.html

Ο επικεφαλής της Roscosmos ενημέρωσε τον Ρώσο πρόεδρο, ότι θα μειώσει το κόστος εκτόξευσής, ώστε να σταθεί στον διεθνή ανταγωνισμό.

«Για να αυξήσουμε την παρουσία μας στην παγκόσμια αγορά, εργαζόμαστε με στόχο την μείωση των τιμών για τις υπηρεσίες εκτόξευσης στο διάστημα κατά 30%, ίσως και περισσότερο. Αυτή η αναπροσαρμογή των τιμών είναι η απάντησή μας στη μείωση των τιμών στην οποία προχώρησαν εταιρείες που χρηματοδοτούνται από τον Αμερικανικό προϋπολογισμό» δήλωσε ο Ντίμτρι Ρογκόζιν, επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας.

Ο επικεφαλής της NASA ελπίζει πως NASA και Roscosmos θα συνεργαστούν και πως οι δύο υπηρεσίες θα προσφέρουν θέσεις η μία στην άλλη. Ο Τζιμ Μπράινσταϊν πιστεύει πως οι δύο υπηρεσίες δεν πρέπει πλέον να πληρώνουν.

«Σκεφτόμαστε τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και κατά πόσο μπορούμε να διατηρήσουμε έναν συνδυασμό Αμερικανών και Ρώσων κοσμοναυτών. Για να γίνει αυτό, πρέπει να συνεργασθούμε. Εμείς να δεχθούμε Ρώσους κοσμοναύτες ως εμπορικό πλήρωμα, αλλά και οι Ρώσοι να μας δίνουν θέσεις στο Soyuz» υποστηρίζει ο επικεφαλής της NASA.

Το θέμα της συνεργασίας Ουάσινγκτον και Μόσχας έρχεται στο προσκήνιο, καθώς η NASA επιχειρεί να ανοίξει ένα νέο σημαντικό κεφάλαιο στην εξερεύνηση του διαστήματος. Η Roscosmos παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Κοινοποιήστε το άρθροΣχόλια

Σχετικές ειδήσεις

Επιστήμονες βρήκαν ενδείξεις ζωής στην Αφροδίτη

Νέα αποστολή της NASA στον κόκκινο πλανήτη σε αναζήτηση ζωής

Ι. Γιαννακλής (Eurobank): Πώς μπορούν να μειωθούν οι προμήθειες των τραπεζών