Σερβία: Οι εκλογές του μποϊκοτάζ

Βελιγράδι, Σερβία
Βελιγράδι, Σερβία Πνευματικά Δικαιώματα Darko Vojinovic/Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.
Από Πάνος ΚιτσικόπουλοςJorgen Samso
Κοινοποιήστε το άρθροΣχόλια
Κοινοποιήστε το άρθροClose Button
Αντιγραφή/Επικόλληση το λινκ του βίντεο πιο κάτω:Copy to clipboardCopied

Ο ετερόκλητος συνασπισμός εννέα κομμάτων της αντιπολίτευσης τάσσεται υπέρ του μποϊκοτάζ εν όψει των εκλογών της 21ης Ιουνίου. Ρωτήσαμε τον ιδρυτή του για τους λόγους.

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Η Σερβία βαδίζει στην τελική ευθεία για τις κάλπες της 21ης Ιουνίου και η προεκλογική εκστρατεία της αντιπολίτευσης είναι σε πλήρη εξέλιξη με ένα σαφές μήνυμα. Ο συνασπισμός εννέα κομμάτων που εκτείνονται από την άκρα αριστερά έως την άκρα αριστερά καλεί σε μποϊκοτάζ. 

Όταν ρωτήσαμε τον ιδρυτή της Συμμαχίας για τη Σερβία Ντράγκαν Ντίλας το γιατί, η απάντησή του ήταν σχεδόν μονολεκτική: «Διότι δεν πληρούνται οι συνθήκες για δίκαιες εκλογές».

Κατά τον Ντίλας, το πρόβλημα είναι ότι το κυβερνών κόμμα του Αλεκσάνταρ Βούτσιτς έχει τα πάντα υπό την επιρροή του. Όπως μας είπε, «ο λαός της Σερβίας δεν έχει ακούσει ποτέ τη φωνή μου. Δεν είχαν καμία ευκαιρία να με ακούσουν».

Ο Ντίλας δεν είναι ο μόνος που εκφράζει τέτοιες ανησυχίες. Σε πρόσφατη έκθεσή του, ο οίκος Freedom House αναφέρει ότι η Σερβία δεν κατατάσσεται πλέον ως δημοκρατία.

Ως προς τη συνολική ποιότητα της δημοκρατίας και τις συνθήκες υπό τις οποίες οι εκλογικές αναμετρήσεις λαμβάνουν χώρα, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Σερβία είναι η επιδείνωση των ελευθεριών των ΜΜΕ. Η πλειονότητα των έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ της Σερβίας παραμένει υπό τον έλεγχο του κυβερνώντος SNS. Στη χειρότερη περίπτωση, Μέσα όπως το TV Pink και η ταμπλόιντ εφημερίδα Informer λειτουργούν ως προπαγανδιστικά μέσα του SNS που εκθειάζουν το κυβερνών κόμμα και τον ηγέτη του, δαιμονοποιώντας την ίδια ώρα τους επικριτές και τους αντιπάλους του. Σε λιγότερο ακραίες περιπτώσεις, όπως ο δημόσιος φορέας RTS ή η εφημερίδα Politika, προσφέρεται χαμηλότερων τόνων φιλοκυβερνητική κάλυψη με εξαιρετικά περιορισμένο χώρο για δραστηριότητες της αντιπολίτευσης. Επικριτικές φωνές υπάρχουν, όπως το συνδρομητικό ειδησεογραφικό κανάλι Ν1 ή η εφημερίδα Danas, όμως το κοινό τους είναι περιορισμένο.
Freedom House
Έκθεση για τη Σερβία 2020

Τα κόμματα που στηρίζουν το μποϊκοτάζ τάσσονται υπέρ μιας μεταβατικής τεχνοκρατικής κυβέρνησης με αποστολή να προετοιμάσει μια νέα εκλογική αναμέτρηση.

«Να πάμε βήμα βήμα και μέχρι του χρόνου για παράδειγμα θα έχουμε εκλογές με κάποιες άλλες συνθήκες», λέει ο Ντίλας.

Όμως η υπουργός Ευρωπαϊκής Ενσωμάτωσης απορρίπτει τόσο την κριτική όσο και το μποϊκοτάζ. Μιλώντας στο euronews, η Γιαντράνκα Γιοκσίμοβιτς τονίζει πως «το πιο σημαντικό δημοκρατικό ιδεώδες είναι η ευκαιρία κάποιου να εκλέγει ή και να εκλέγεται».

Η Γιοκσίμοβιτς απορρίπτει τις ανησυχίες ότι οι επερχόμενες εκλογές δεν θα είναι ελεύθερες και δίκαιες, επικαλούμενη την εκ του σύνεγγυς ενασχόλησή της με τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχωρά η χώρα για να ενταχθεί στην ΕΕ. Όπως λέει, «αυτό εγώ, που ως υπουργός Ευρωπαϊκής Ενσωμάτωσης ασχολούμαι με την ενταξιακή διαδικασία εδώ και έξι χρόνια, δεν μπορώ να το δεχτώ. Διότι γνωρίζω τι έχουμε κάνει για την ενταξιακή μας διαδικασία και τις μεταρρυθμίσεις. Το ξέρω πως υπάρχουν προβλήματα και μέρα τη μέρα κάνουμε σημαντικά μικρά βήματα. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Σερβία, ακόμη και σήμερα, δεν θα ήταν ούτε η φτωχότερη χώρα, αλλά ούτε και η πιο προβληματική δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η Σερβία αιτήθηκε την ένταξή της στην ΕΕ το 2009 και πήρε καθεστώς υποψηφίου κράτους-μέλους δύο χρόνια μετά. Οι Βρυξέλλες από την πλευρά τους υποστηρίζουν πως το μποϊκοτάζ δεν αποτελεί βιώσιμη επιλογή.

Τον τελευταίο χρόνο, η χώρα είδε ευρείες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Το κίνημα υπέρ του πολιτικού μποϊκοτάζ είναι μόνο ένα κομμάτι αυτής της δυσαρέσκειας προς το ισχύον καθεστώς. Μεγάλα συλλαλητήρια ματαιώθηκαν λόγω της πανδημίας, όμως παραμένει το ερώτημα αν το μποϊκοτάζ θα μπορέσει να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό στη Σερβία.

Κοινοποιήστε το άρθροΣχόλια

Σχετικές ειδήσεις

Σερβία: «Σαρωτική νίκη» για το κυβερνών κόμμα του Προέδρου Βούτσιτς

Βούτσιτς: «Η Σερβία δεν θα γίνει πάρκινγκ για τους μετανάστες»

Σερβία: 25 χρόνια από τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς- Εκδηλώσεις μνήμης σε όλη την χώρα