ΕΕΑ Grants: 1000 νέες θέσεις φιλοξενίας για ασυνόδευτα παιδιά και ευάλωτους αιτούντες άσυλο

Νεοαφιχθέντες πρόσφυγες στη Λέσβο
Νεοαφιχθέντες πρόσφυγες στη Λέσβο Πνευματικά Δικαιώματα Copyright 2020 The Associated Press. All rights reservedPanagiotis Balaskas
Από euronews
Κοινοποιήστε το άρθροΣχόλια
Κοινοποιήστε το άρθροClose Button

Η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν συνεισφέρουν 7.632.000 ευρώ, ώστε να χρηματοδοτηθούν νέες θέσεις φιλοξενίας στην Ελλάδα

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Νέες θέσεις φιλοξενίας για 1000 ασυνόδευτα παιδιά και ευάλωτους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα, με χρηματοδότηση από τα ΕΕΑ Grants

Η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν συνεισφέρουν 7.632.000 ευρώ, ώστε να χρηματοδοτηθούν νέες θέσεις φιλοξενίας για ασυνόδευτα ανήλικα και ευάλωτους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα. Η χρηματοδότηση παρέχεται μέσω του προγράμματος «Άσυλο και Μετανάστευση» του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (EEA Grants) για την Ελλάδα, το οποίο διαχειρίζεται η ΣΟΛ Crowe σε συνεργασία με τη HumanRights360. Εκτιμάται ότι περίπου 1000 ασυνόδευτα παιδιά και ευάλωτοι αιτούντες άσυλο θα ωφεληθούν από το πρόγραμμα αυτό ως το 2024.

Οι νέες θέσεις φιλοξενίας θα διασφαλισθούν μέσω της συνεργασίας πέντε οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίες διαθέτουν σημαντική εμπειρία στο πεδίο της στήριξης ευάλωτων προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα και μέσω της χρηματοδότησης συγκεκριμένων έργων. 

Τα έργα προς χρηματοδότηση επιλέχθηκαν μετά από τη διαδικασία ανοικτής προκήρυξης που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Άσυλο και Μετανάστευση» των ΕΕΑ Grants για την Ελλάδα. Η αρχική αξιολόγηση και η βαθμολόγηση πραγματοποιήθηκε από ομάδα ανεξάρτητων βαθμολογητών και η διαδικασία επιλογής ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Γραφείου Χρηματοοικονομικού Μηχανισμού του ΕΟΧ στο Βέλγιο, που έχει το ρόλο του Διαχειριστή Προγράμματος και της Νορβηγικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης (UDI), υπό του ρόλο του Εταίρου του Προγράμματος από τις δότριες χώρες.

Τα έργα θα δράσουν ενισχυτικά στην πορεία των ευάλωτων αιτούντων άσυλο προς την ανεξαρτησία, ενθαρρύνοντας τη μετάβασή τους από την υποστηριζόμενη διαβίωση στην ένταξη στις τοπικές κοινωνίες, καθώς επίσης και την πορεία όσων πρόκειται να επιστρέψουν και να επανενταχθούν στις χώρες καταγωγής τους. Τα έργα στοχεύουν στην υποστήριξη της λειτουργίας των εθνικών συστημάτων ασύλου και μετανάστευσης και στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο. 

ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ/ 2018 ΑΘΗΝΑΙΚΟ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Βαθύ της Σάμου - Κέντρο Υποδοχής και ΤαυτοποίησηςΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ/ 2018 ΑΘΗΝΑΙΚΟ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ακολουθεί σύντομη περιγραφή των επιλεγμένων προγραμμάτων:

Φορέας Υλοποίησης: IRC Hellas I Έργο: «FUTURA - Για τη μετάβαση των ασυνόδευτων παιδιών στην ενήλικη ζωή» Ι Προϋπολογισμός έργου: 1.722.661 €

Το έργο στοχεύει στην παροχή 10 διαμερισμάτων «Ημιαυτόνομης Διαβίωσης» στην Αθήνα, με χωρητικότητα 40 θέσεων φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών ηλικίας 16 ετών και άνω. Το IRC θα προσφέρει διαμονή και ένα ολιστικό πακέτο εξατομικευμένων υπηρεσιών υποστήριξης σε τουλάχιστον 120 ασυνόδευτα ανήλικα για 33 μήνες.

Φορέας Υλοποίησης: Γιατροί του Κόσμου, Ελληνική Αντιπροσωπεία I Έργο: «Ένα βήμα μπροστά - Δομή στέγασης για γυναίκες αιτούσες άσυλο και ειδικά για μητέρες με παιδιά» I Προϋπολογισμός έργου: 994.875 €

Το έργο θα υλοποιηθεί στο κέντρο της Αθήνας και ο στόχος του είναι η λειτουργία ενός νέου ανοιχτού κέντρου διαμονής για μόνες γυναίκες ή μητέρες με παιδιά, με έμφαση σε έγκυες γυναίκες, γυναίκες με σοβαρά προβλήματα υγείας, θύματα έμφυλης βίας, εμπορίας ανθρώπων κ.λπ.. Το έργο προβλέπει τη φιλοξενία και την παροχή εξατομικευμένων υπηρεσιών σε 175 γυναίκες και τα παιδιά τους για 30 μήνες.

Πρόσφυγες στη Χίο

Φορέας Υλοποίησης: «ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων» I Έργο: «Διάπλους» I Προϋπολογισμός έργου 1.615.058 €

Το έργο αυτό έρχεται να αντιμετωπίσει την έλλειψη κατάλληλων χώρων και υπηρεσιών διαμονής για ασυνόδευτους ανηλίκους και γυναίκες θύματα βίας και τα παιδιά τους στην Ελλάδα, με τη δημιουργία 77 θέσεων διαμονής στη Βόρεια Ελλάδα. Το έργο προβλέπει τη λειτουργία 12 εποπτευόμενων διαμερισμάτων στέγασης ασυνόδευτων ανηλίκων ηλικίας άνω των 16 ετών κοντά στις ασφαλείς ζώνες των ανοικτών δομές φιλοξενίας στις περιοχές Λαγκαδίκια, Διαβατά, Αγία Ελένη, Δράμα και Καβάλα, νέες θέσεις στο “Σπίτι της Άρσις” στη Θεσσαλονίκη, καθώς και μέχρι 4 διαμερίσματα φιλοξενίας για μόνες μητέρες και επιζώσες έμφυλης βίας. Συνολικά στοχεύει να καλύψει 308 άτομα κατά τη διάρκεια 20 μηνών.

Φορέας Υλοποίησης: Σύλλογος Μερίμνης Ανηλίκων και Νέων (ΣΜΑΝ) I Έργο: «ΣΠΙΤΙ2» I Προϋπολογισμός έργου: 1.074.903 €

Το έργο στοχεύει στη δημιουργία ενός νέου κέντρου μακροχρόνιας φιλοξενίας για 16 ασυνόδευτους ανηλίκους στο κέντρο της Αθήνας. Προβλέπεται η δημιουργία ενός καινοτόμου τύπου ξενώνα φιλοξενίας 12 ασυνόδευτων αγοριών ηλικίας 6-12 ετών και δύο ασυνόδευτων ανηλίκων μητέρων με τα παιδιά τους. Συνολικά, 96 άτομα αναμένεται να υποστηριχθούν κατά τη διάρκεια 35 μηνών από την έναρξη της υλοποίησης του έργου. 

Φορέας Υλοποίησης: ΜΕΤΑδραση I Έργο: "Μεταβατικές δομές φιλοξενίας για ασυνόδευτους ανηλίκους στη Σάμο και τη Χίο" | Προϋπολογισμός έργου: 2.224.503 €

Το έργο προβλέπει τη χρηματοδότηση δύο δομών φιλοξενίας στη Σάμο και τη Χίο. Η προσέγγιση της ΜΕΤΑδρασης είναι ότι οι δομές στα σύνορα πρέπει να έχουν μεταβατικό χαρακτήρα, με κύριο στόχο την άμεση τοποθέτηση των παιδιών, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, σε ένα ασφαλές και οικογενειακό περιβάλλον μακριά από τις ακατάλληλες και επικίνδυνες συνθήκες των καταυλισμών στα νησιά (hot spot), έως την μετακίνησή τους στην ενδοχώρα. Το έργο στοχεύει να υποστηρίξει συνολικά 280 παιδιά σε 40 μήνες.

Εκπροσωπώντας τις δότριες χώρες του ΕΟΧ (EEA Grants), ο κ. Frode Overland Andersen, Πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα και την Κύπρο, δηλώνει: «Η βοήθεια προς στην Ελλάδα για την υποστήριξη ευάλωτων αιτούντων άσυλο και ασυνόδευτων ανηλίκων είναι σημαντική προτεραιότητα για εμάς. Η Νορβηγία και οι δότριες χώρες συνεισφέρουν αυτή τη στιγμή με 33 εκατομμύρια ευρώ στον τομέα του ασύλου και της μετανάστευσης στην Ελλάδα. Μια σημαντική πτυχή της υποστήριξής μας είναι το να βοηθήσουμε απευθείας τις ελληνικές αρχές στις προσπάθειές τους να διαχειριστούν τα ζητήματα της μετανάστευσης. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Νορβηγία προσφέρει όχι μόνο οικονομική στήριξη, αλλά και εξειδικευμένο προσωπικό, καθώς και υπηρεσίες στρατηγικής συμβουλευτικής στις ελληνικές αρχές, με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, στελεχών της Νορβηγικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης (UDI) του αρμόδιου υπουργείου της Νορβηγίας. Η στενή συνεργασία μας με ελληνικές αρχές αποτελεί προτεραιότητα για εμάς. Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών αποδεικνύουν ότι αυτή μας η προσπάθεια παραμένει σημαντική, όσο και επίκαιρη».

Vangelis Papantonis/Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved
Πρόσφυγες μεταφέρονται στην ενδοχώραVangelis Papantonis/Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Ο Επαμεινώνδας Φαρμάκης, Διευθυντής των Προγραμμάτων «Τοπική Ανάπτυξη και Μείωση της Φτώχειας» και «Άσυλο και Μετανάστευση» του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (EEA Grants) για την Ελλάδα, υπογραμμίζει ότι «τα έργα που ανακοινώνουμε, μαζί με όλα τα προγράμματα που υλοποιούνται κατά την τρέχουσα χρηματοδοτική περίοδο στην Ελλάδα, φιλοδοξούν να συμβάλουν σε ένα πιο δίκαιο σύστημα προστασίας των πιο ευάλωτων ομάδων αιτούντων άσυλο και ιδιαίτερα των παιδιών. Ελπίζουμε ότι περισσότερα έργα όπως αυτά, καθώς και οι αυξημένες προσπάθειες εκ μέρους της Ελλάδας για μετεγκατάσταση των παιδιών και άλλων ευάλωτων ομάδων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα προσφέρουν μια πιο βιώσιμη προσέγγιση για τους ευάλωτους πληθυσμούς στην Ελλάδα.»

ΔΙΑΦΉΜΙΣΗ

Εκ μέρους του διαχειριστή επιχορήγησης, ο Χαρίλαος Φαλτσέτας ανέφερε ότι "_Η ανάθεση του ρόλου Διαχειριστή των EEA Grants στη σύμπραξη ΣΟΛ Crowe και HumanRights360 αποτελεί τιμή για εμάς, αλλά ταυτόχρονα και πρόκληση να ανταποκριθούμε επιτυχώς, ξεπερνώντας τις προσδοκίες. Στρατηγικός μας στόχος είναι η μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων των Προγραμμάτων, μέσα βέβαια στα χρηματοδοτικά και κανονιστικά πλαίσια. Βασικές αρχές μας είναι η διαφάνεια, ανεξαρτησία και ακεραιότητα. Θέλουμε με τη λήξη του Προγράμματος όλοι, με πρώτους βέβαια τις Δότριες Χώρες, να αισθάνονται οτι οι επιδοτήσεις αξιοποιήθηκαν στο μεγαλύτερο βαθμό. Αυτές οι αρχές τηρήθηκαν και στη διεξαγωγή της Ανοικτής Πρόσκλησης και επιλογής των Έργων στη διαδικασία που ακολουθήσαμε." _

Petros Giannakouris/Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.
Πρόσφυγες στη ΛέσβοPetros Giannakouris/Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Περισσότερα για τα ΕΕΑ Grants στην Ελλάδα:

Οι επιχορηγήσεις Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (EEA Grants) αντιπροσωπεύουν τη συμβολή της Νορβηγίας, της Ισλανδίας και του Λιχτενστάιν σε 15 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και στοχεύουν στη μείωση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων και στην προώθηση της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης. Οι δότριες χώρες έχουν διαθέσει συνολικά 116,7 εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα για προγράμματα και έργα που θα υλοποιηθούν έως το 2024. Από το 1994 και μετά, η Ελλάδα έχει λάβει περισσότερα από 180 εκατομμύρια ευρώ μέσω του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ, που διατέθηκαν σε σημαντικά έργα και παρεμβάσεις, σε τομείς όπως το περιβάλλον, η υγεία, η καινοτομία, η ενδυνάμωση των πιο ευάλωτων πληθυσμών, η μείωση των οικονομικών ανισοτήτων και πολλά άλλα.

Κοινοποιήστε το άρθροΣχόλια

Σχετικές ειδήσεις

Αναχώρησαν για τη Γερμανία παιδιά μεταναστών με σοβαρές ασθένειες

Η Πορτογαλία θα δεχθεί 500 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από την Ελλάδα

Αννίτα Δημητρίου στο euronews: «Μεταναστευτικό και ακρίβεια θα κρίνουν τις ευρωεκλογές»