Europass: Αναζητώντας εργασία στην Ευρώπη μετά την πανδημία

Σε συνεργασία με The European Commission
Europass: Αναζητώντας εργασία στην Ευρώπη μετά την πανδημία
Πνευματικά Δικαιώματα euronews
Από Efi Koutsokosta
Κοινοποιήστε το άρθρο
Κοινοποιήστε το άρθροClose Button
Αντιγραφή/Επικόλληση το λινκ του βίντεο πιο κάτω:Copy to clipboardCopied

Ένα ανανεωμένο εργαλείο εύρεσης εργασίας και επαγγελματικής κατάρτισης

Καλώς ήλθατε στο Real Economy. Σ' αυτή την εκπομπή θα δούμε τι κάνει η Ευρώπη για να ενισχύσει τις πιθανότητες εύρεσης εργασίας στην μετά Covid-19 εποχή. Υπάρχει ο φόβος ότι του χρόνου η ανεργία θα διπλασιαστεί στην Ε.Ε., ξεπερνώντας το 11%. Ειδικά οι νέοι και οι εποχικοί εργάτες είναι στη γραμμή του πυρός. Θα μιλήσουμε με κάποιους από αυτούς στη συνέχεια της εκπομπής. Θα μιλήσουμε επίσης με τον Νίκολας Σμιτ, Επίτροπο Απασχόλησης για να μάθουμε ποια είναι τα σχέδια της Ε.Ε. για την προστασία των εργαζομένων.

Πρώτα πάμε να δούμε την πρωτοβουλία που στοχεύει να βοηθήσει όσους αναζητούν εργασία στην ευρωζώνη. Ονομάζεται Europass. Πάμε να δούμε τι είναι.

Europass

Το Europass συνδέει όσους Ευρωπαίους αναζητούν εργασία με εργοδότες σε όλη την Ε.Ε. Η νέα, βελτιωμένη εκδοχή του τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου. Το νέο Europass στοχεύει στην απλοποίηση και τον εκσυγχρονισμό του Europass CV και των άλλων δεξιοτήτων και εργαλείων στην ψηφιακή εποχή.

 Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες θα μπορούν να δημιουργήσουν ένα ατομικό προφίλ στην διαδικτυακή πλατφόρμα για να περιγράψουν τις δεξιότητές τους, τις γνώσεις και την εργασιακή τους εμπειρία. Αυτοί που αναζητούν εργασία θα μπορούν να αποθηκεύουν σχετικά έγγραφα στη δική τους ατομική διαδικτυακή βιβλιοθήκη και να κρατούν αρχείο των αιτήσεων επιμόρφωσης και εργασίας.

Μπορούν να μοιραστούν ένα σύνδεσμο με το ηλεκτρονικό τους προφίλ με εργοδότες, άτομα που κάνουν προσλήψεις και υπηρεσίες απασχόλησης για να λάβουν υποστήριξη και συμβουλές για την καριέρα τους. Μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες για κατάρτιση και εργασία σε όλη την Ευρώπη. 

Οι περισσότεροι χρήστες του Europass βρίσκονται στην Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία και την Ισπανία.

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας έχει προειδοποιήσει για τον σοβαρό αντίκτυπο της πανδημίας στην αποκαλούμενη γενιά του lockdown. Συναντήσαμε μερικούς νέους για να δούμε αν επωφελούνται από κάποιο μέτρο που έχει ληφθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και τους ρωτήσαμε αν μπορεί να γίνει κάτι περισσότερο.

Για να προσαρμοστεί στον αντίκτυπο της ψηφιακής τεχνολογίας στην αγορά και εύρεση εργασίας, η Ε.Ε. μόλις έθεσε σε εφαρμογή μια νέα εκδοχή του Europass, ενός εργαλείου που επιτρέπει στους Ευρωπαίους να παρουσιάσουν τις δεξιότητες και τα προσόντα τους για να βρουν δουλειά ή να καταρτιστούν σε όλη την Ευρώπη.

Συναντούμε μαθητευόμενους και νέους απόφοιτους στην ανατολική Γαλλία, κοντά στα σύνορα με την Γερμανία για τους δούμε πώς μπορούν να βρουν δουλειά. Αυτός ο συνεταιρισμός προσφέρει κατάρτιση σε πράσινους χώρους. Οι εκπαιδευτές χρησιμοποιούν εδώ και πολλά χρόνια τα εργαλεία Europass για την παρακολούθηση της απόκτησης δεξιοτήτων και για τη δημιουργία λεπτομερών βιογραφικών σημειωμάτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλη την Ευρώπη. 

Ο Σαμί Ρου εκπαιδεύεται ως αρχιτέκτονας τοπίου. Αισθάνεται σιγουριά με το συγκεκριμένο σύστημα: «Το Europass CV μπορεί να με βοηθήσει να βρω δουλειά πιο εύκολα, ειδικά στην Γερμανία, γιατί υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση εκεί. Στο βιογραφικό μου, ο εργοδότης θα μπορεί να δει αμέσως τις δεξιότητες που έχουν επικυρωθεί εδώ από την εταιρία».

Σύμφωνα με τις κρατικές υπηρεσίες απασχόλησης, η κινητικότητα επιτρέπει σε όσους αναζητούν εργασία να βρίσκουν περισσότερες προσφορές. Λόγω της καραντίνας, ο Ιγκό Μπρεγκέρας, ένας φοιτητής που σπουδάζει χημικός μηχανικός, δεν μπορεί να κάνει την πρακτική του στην Γερμανία. Στράφηκε στην περιοχή του, όπου ασχολήθηκε με την μόνιμη καλλιέργεια. Αυτή η εμπειρία του έμαθε να δίνει την πρέπουσα σημασία στις συμπληρωματικές δεξιότητες που μπορούν να τον βοηθήσουν να ξεχωρίσει:

«Εδώ μπορώ να αναπτύξω εγκάρσιες δεξιότητες, που πάντα τις εκτιμούν στην αναζήτηση εργασίας, όπως είναι η ομαδική δουλειά και η επίλυση προβλημάτων. Η κινητικότητα είναι πολύ σημαντική και είναι κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να τονίσουμε στα βιογραφικά μας σημειώματα, γιατί είναι κάτι που κάνει επίσης τη διαφορά. Όλοι οι μηχανικοί μιλούν αγγλικά, οπότε πρέπει να ξέρεις και κάποια άλλη γλώσσα, αλλιώς είναι δύσκολο να βρεις δουλειά».

Σύμφωνα με την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, 1 στους 6 νέους Ευρωπαίους έχει χάσει τη δουλειά του από την αρχή της πανδημίας. Και οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας επηρεάζονται άμεσα από το πάγωμα των προσλήψεων. Στο Μετς, συναντάμε μια νεαρή Γερμανίδα που ήθελε να δουλέψει στο εξωτερικό. Η Φραντσίσκα Μπούλε μόλις βρήκε μια δουλειά στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού στη Γαλλία: «Στην περίοδο του κορονοϊού, ήταν πολύ δύσκολο να βρεις κάποια θέση εργασίας. Ήμουν πολύ τυχερή που βρήκα. Τα κατάφερα διότι μου είπαν ότι το βιογραφικό μου ήταν καλογραμμένο, το εκτίμησαν και μου είπαν ότι αναδεικνύονται πολύ καλύτερα τα προσόντα μου».

Εδώ και στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι χρήστες του Europass θα μπορούν να ψάχνουν αμέσως για κάποια κατάρτιση ή για κάποια θέση εργασίας στη νέα πλατφόρμα. Αυτό που μένει να δούμε είναι αν υπάρξουν καλές προσφορές.

Συνέντευξη με τον Επίτροπο Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, Νίκολας Σμιτ

Έφη Κουτσοκώστα, Euronews:

Μαζί μας στις Βρυξέλλες, είναι ο Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, Νίκολας Σμιτ. Επίτροπε σας ευχαριστούμε. Έχουμε μια εντελώς νέα πλατφόρμα. Ένα νέο Europass CV. Ποια είναι τα καινούργια στοιχεία;

** Νίκολας Σμιτ, Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων:
**

Είναι μια νέα διαδικτυακή πύλη με ευρύτερο περιεχόμενο. Είναι εύκολη στη λειτουργία της. Ζούμε σήμερα στην ψηφιακή εποχή και η κρίση με τον κορονοϊό επιβεβαίωσε ότι όλα παίρνουν μέσα από το διαδίκτυο. Συνεπώς, η αναζήτηση εργασίας, η προσπάθεια σύνδεσης για μαθήματα κατάρτισης οπουδήποτε στην Ευρώπη μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Προωθούμε την ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων στην Ευρώπη. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες, οι οποίες είναι σε άλλα κράτη και όχι στην πατρίδα σας. Οι πολίτες πρέπει να μπορούν να τις βρουν. Επίσης είναι για εργοδότες που ζητούν εργαζομένους με συγκεκριμένες δεξιότητες, που δίνουν όμως και την ευκαιρία να υπάρξει περαιτέρω κατάρτιση, κάτι που θα τους βοηθήσει να κάνουν νέα επαγγελματικά βήματα.

Έφη Κουτσοκώστα, Euronews:

Προφανώς οι ομάδες που επηρεάζονται περισσότερο στην αγορά εργασίας είναι οι πιο νέοι και οι εποχικοί εργάτες. Μπορούμε να μιλήσουμε για τη γενιά του lockdown, όπως μιλούσαμε για την χαμένη γενιά της προηγούμενης οικονομικής κρίσης;

Νίκολας Σμιτ, Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων:

Πρέπει να εμποδίσουμε να συμβεί κάτι τέτοιο. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να μην έχουμε τη γενιά του lockdown, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος οι νέοι να είναι τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της ξεχωριστής, της πρωτόγνωρης κρίσης. Βλέπουμε ότι πάνω από τους μισούς που έχουν χάσει τη δουλειά τους στην Ισπανία για παράδειγμα είναι νέοι κάτω των 35 ετών. Ακόμη και στην Γερμανία, ο αριθμός των νέων, που έχουν καταγραφεί ως άνεργοι, έχει ξεπεράσει τους 250.000. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος και πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα.

Έφη Κουτσοκώστα, Euronews:

Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος σε σχέση με τα μέτρα; Αναφέρατε τον κατώτατο μισθό. Ξέρουμε ότι υπάρχει μια πρόταση, ήδη πριν την κρίση. Έχει έρθει ο καιρός να πιέσετε τα κράτη μέλη να συμφωνήσουν σ' αυτό το θέμα; Να έχουμε κάτι σε ευρωπαϊκό επίπεδο;

Νίκολας Σμιτ, Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων:

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, στις αρχές Οκτωβρίου, η Επιτροπή θα καταθέσει την πρότασή της. Δεν μπορούμε να έχουμε ανάκαμψη με μισθολογικό ντάμπινγκ, με φτώχεια των εργαζομένων, με ανθρώπους που έχουν κάνει τις πιο δύσκολες δουλειές κατά τη διάρκεια της πανδημίας στους οποίους αρνούμαστε το δικαίωμα να έχουν αξιοπρεπείς μισθούς. Είναι πραγματικά η σωστή στιγμή να μιλήσουμε για τους μισθούς στην Ευρώπη και ειδικά τους κατώτατους μισθούς. Αλλά και για το δικαίωμα να έχουμε συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αυτές πρέπει να προωθηθούν και να ενισχυθούν, όπου είναι αδύναμες.

Μοντέρ • Nicolas Coquet

Κοινοποιήστε το άρθρο