AOC G2790PX - Review

Μια κομψή οθόνη που απευθύνεται σε απαιτητικούς gamers.

AOC G2790PX Review

H AOC έχει κάνει τα τελευταία χρόνια ένα γερό “μπάσιμο” στην αγορά προσφέροντάς μας προϊόντα υψηλής αισθητικής και εξαιρετικών επιδόσεων. Εν αναμονή της CQ32G1 είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε την G2790PX, τη “ναυαρχίδα” της σειράς G90 της AOC, η οποία διατίθεται στα Ελληνικά καταστήματα από τον Μάρτιο του 2018. Τα βασικά χαρακτηριστικά της οθόνης είναι ο χαμηλός χρόνος απόκρισης στα 1ms και το κομψό -τριών πλευρών- bezel-free design, ενώ ο ρυθμός ανανέωσης στα 144Hz και η τεχνολογία FreeSync της AMD εξασφαλίζουν ομαλό gaming χωρίς screen tearing ή flickering.

To πρώτο στοιχείο που μας εξέπληξε ευχάριστα είναι το πόσο εύκολη είναι η τοποθέτηση/συναρμολόγηση της οθόνης, αφού δεν θα χρειαστείτε κατσαβίδια ή άλλα εργαλεία. Το thumbscrew που βρίσκεται στην στρογγυλή εργονομική βάση της οθόνης σας επιτρέπει να “σφίξετε” με ευκολία τον βραχίονα στήριξης, οπότε μέσα σε λίγα λεπτά μπορείτε να ολοκληρώσετε την όλη διαδικασία. Εξίσου εύκολη είναι και η αποσυναρμολόγηση της οθόνης στην περίπτωση που θέλετε να την μεταφέρετε σε άλλο σημείο ή σε κάποιο eSports event.

H εργονομική βάση της οθόνης σας προσφέρει πλήρη ελευθερία κινήσεων, αφού μπορείτε να ρυθμίσετε την κλίση από -5 έως 19.5 μοίρες, το ύψος κατά 130mm ή να την περιστρέψετε κατά 90 μοίρες. Επιπροσθέτως, σας παρέχεται και η δυνατότητα για cable management μέσω της ειδικής οπής που βρίσκεται στην βάση του βραχίονα στήριξης. Στην περίπτωση που επιθυμείτε μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε την οθόνη σας στον τοίχο μέσω ενός αντάπτορα VESA. Σε ότι αφορά την συνδεσιμότητα τώρα η οθόνη της AOC είναι απλά υπερπλήρης. Οι είσοδοι/έξοδοι βρίσκονται στο πίσω μέρος του πάνελ και η λίστα περιλαμβάνει δύο υποδοχές HDMI 1.4, μία VGA και μία DisplayPort 1.2. Η G2790PX διαθέτει και το απαραίτητο USB hub που προσφέρει τέσσερις θύρες USB 3.0, εκ των οποίων η μία υποστηρίζει fast charging για την φόρτιση διαφόρων συσκευών. Να σημειωθεί ότι στη συσκευασία της οθόνης περιλαμβάνονται ένα HDMI, ένα DisplayPort και ένα audio line-in καλώδιο μήκους 1.8m. Τον εξοπλισμό συμπληρώνουν στερεοφωνικά ηχεία ισχύος 2 Watts και οι 3.5mm υποδοχές για τον ήχο. Η απόδοση των ηχείων είναι μάλλον αδιάφορη, ωστόσο η ύπαρξή τους είναι καλοδεχούμενη.

Αν και η G2790PX δίνει την ψευδαίσθηση ενός bezel-free πάνελ (τα μαύρα πλαίσια έχουν πάχος μόλις 2mm), ιδίως όταν είναι απενεργοποιημένη, στην πράξη το πραγματικό πλάτος των bezels κυμαίνεται στα 6.5mm. Παρά το γεγονός αυτό, η οθόνη είναι εξαιρετικά κομψή από αισθητικής πλευράς χωρίς να “βροντοφωνάζει” τον gaming προσανατολισμό της, καθώς η AOC επέλεξε ένα διακριτικό φινίρισμα σε σκοτεινές αποχρώσεις του μεταλλικού κόκκινου για το πλαίσιο που βρίσκεται στην κάτω πλευρά της οθόνης.

Για να αποκτήσετε πρόσβαση στις ρυθμίσεις της οθόνης θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα μικρό joystick που βρίσκεται στο πίσω μέρος. Το on-screen display μενού χωρίζεται σε μικρότερα submenus τα οποία περιλαμβάνουν το Luminance, μέσω του οποίου μπορείτε να αλλάξετε την αντίθεση, το gamma και την φωτεινότητα του πάνελ ή να ενεργοποιήσετε το Eco mode, το Color Setup, όπου μπορείτε να αλλάξετε τον χρωματικό τόνο (θερμό, ψυχρό ή κανονικό) και να προσαρμόσετε την ισορροπία των χρωμάτων ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Μέσω του OSD Setup σας δίνεται η δυνατότητα να προσαρμόσετε το transparency του πλαισίου, τη θέση του, το timeout του και την ένταση του ήχου.

Οι ρυθμίσεις που αφορούν το gaming βρίσκονται στο Game Setting και οι επιλογές που σας παρέχονται αφορούν το Game Mode, το οποίο έρχεται με presets για FPS, Racing και Real-time Strategy τίτλους, το Shadow Control που σας επιτρέπει να φωτίσετε τις σκοτεινές περιοχές σε ένα game χωρίς να επηρεάσετε την φωτεινότητα του υπόλοιπου περιβάλλοντος, το Game Color που λειτουργεί ως saturation boost και το Dial Point, που σας επιτρέπει να εμφανίσετε ένα σκόπευτρο στο κέντρο της οθόνης. Η τελευταία λειτουργία βρίσκει χρησιμότητα κυρίως στο Counter-Strike, επιτρέποντάς σας να σκοπεύσετε πιο εύκολα με τα sniper rifles ή όταν παίζετε στα hardcore modes διαφόρων FPS (π.χ το Ranger mode στη σειρά Metro). Στο Picture Boost μενού συναντάμε μια μάλλον ασυνήθιστη και όχι ιδιαίτερα χρήσιμη επιλογή που ονομάζεται Bright Frame. Μέσω αυτού μπορείτε να προσαρμόσετε την φωτεινότητα και την αντίθεση ενός συγκεκριμένου πλαισίου της οθόνης σας (ορίζετε τις διαστάσεις και την ακριβή θέση του). Μια πιθανή χρήση του Bright Frame είναι ενδεχομένως να φωτίσετε μια περιοχή στην οποία εστιάζετε περισσότερο σε ένα παιχνίδι.

Γενικώς βρήκαμε το on-screen display μενού κάπως “στρυφνό”, καθώς χρειαστήκαμε αρκετό χρόνο για να εξοικειωθούμε με την χρήση του. Τα shortcuts που υπάρχουν (μετακίνηση του joystick προς τα πάνω, προς τα αριστερά ή προς τα κάτω) επιτρέπουν την γρήγορη εναλλαγή πηγής (λόγου χάρη από HDMI 1 σε HDMI 2), την άμεση πρόσβαση στα presets του Game Mode ή στην ενεργοποίηση του Dial Point. Προσωπικά θα θέλαμε να μας δίνονταν η δυνατότητα για πιο γρήγορη πρόσβαση στο μενού αυξομείωσης της έντασης του ήχου.

Η AOC G2790PX έχει ένα επιδείξει ένα 27-ιντσών πάνελ TN τεχνολογίας που υποστηρίζει ανάλυση 1920x1080, με χρόνο απόκρισης στα 1ms και ρυθμό ανανέωσης στα 144Hz (μέγιστη φωτεινότητα 400cd/m2). Λόγω της TN τεχνολογίας που χρησιμοποιείται οι γωνίες θέασης είναι πιο μικρές σε σύγκριση με ένα συμβατικό IPS πάνελ. Ένα από τα πλεονεκτήματα της οθόνης είναι ο υψηλός λόγος αντίθεσης που κυμαίνεται στα 1140:1 αποδίδοντας περισσότερες διαβαθμίσεις στις σκοτεινές αποχρώσεις χωρίς “γκριζάρισμα”. Στις εργοστασιακές ρυθμίσεις η χρωματική πιστότητα δεν είναι η καλύτερη δυνατή δίνοντας μέσο όρο απόκλισης κοντά στο 3.9. Μετά το απαραίτητο καλιμπράρισμα όμως η χρωματική απόδοση βελτιώνεται σημαντικά δίνοντας μέσο όρο απόκλισης λίγο μεγαλύτερο του 2.0. H ομοιομορφία της φωτεινότητας είναι εξαιρετική με τον μέσο όρο της απόκλισης να κυμαίνεται κάτω από τα 6%.

Με ενεργοποιημένο το Low Input Lag mode το latency κυμαίνεται στα 7ms. Προφανώς και υπάρχουν πιο γρήγορες οθόνες, ωστόσο σε αυτά τα χρήματα η απόδοση της G2790PX κρίνεται άκρως ικανοποιητική. Παίζοντας τίτλους, όπως το Overwatch, το Tekken 7 και στο Street Fighter V μείναμε απολύτως ικανοποιημένοι από την άμεση απόκριση στις εντολές μας. Ο συνδυασμός του ρυθμού ανανέωσης στα 144Ηz και της FreeSync τεχνολογίας της AMD μηδενίζει το screen tearing και εξαλείφει το ενοχλητικό flickering.

The Verdict

Σε γενικές γραμμές η AOC G2790PX είναι μια αξιόλογη gaming οθόνη που έχει να επιδείξει υψηλό λόγο αντίθεσης και άκρως ικανοποιητικές επιδόσεις. Η ποιότητα της εικόνας κυμαίνεται στα συνηθισμένα πλαίσια των ΤΝ οθονών, ωστόσο δεν είναι δραματικά καλύτερα σε σύγκριση με φθηνότερα μοντέλα της αγοράς. Ο συνδυασμός του ρυθμού ανανέωσης στα 144Ηz και της FreeSync τεχνολογίας επίσης έχει άριστα αποτελέσματα, ωστόσο η G2790PX πωλείται γύρω στα 50-60 ευρώ φθηνότερα από την Agon AG251FZ, η οποία προσφέρει ρυθμό ανανέωσης στα 240Hz. H G2790PX πάντως κερδίζει πόντους λόγω του εξαιρετικού και κομψού design της, ανεβάζοντας την συνολική αισθητική του γραφείου ή του gaming station σας.

Σχετικά με

AOC G2790PX Review

7.8
Good
Μια σωστά υλοποιημένη και κομψή πρόταση που θα καλύψει τις ανάγκες όσων gamers ψάχνουν για μια ποιοτική οθόνη σε ανταγωνιστική τιμή.
AOC G2790PX
Περισσότερα άρθρα
Σχόλια