LG 32GK850G - Review

Μια ανταγωνιστική πρόταση από την LG στον χώρο των gaming μόνιτορ.

LG 32GK850G Review

Η LG είναι ένα από τα πιο ισχυρά brands στον χώρο των τηλεοράσεων, ωστόσο τα τελευταία χρόνια η εταιρεία αρχίζει να επεκτείνει τις δραστηριότητες της και στον χώρο των gaming μόνιτορ. Το 32GK850G παρουσιάζει κάποιες ιδιομορφίες σε σχέση με τις προηγούμενες προτάσεις της εταιρείας, καθώς χρησιμοποιεί πάνελ τεχνολογίας VA, ενώ στο πίσω μέρος του δεσπόζει ο εντυπωσιακός “Sphere Lighting” φωτισμός.

Σε επίπεδο design η LG 32GK850G δεν βροντοφωνάζει τον gaming προσανατολισμό της, αλλά αντίθετα υιοθετεί ένα κομψό μινιμαλιστικό design. Ο χρωματισμός της είναι κατά βάση μαύρος, με εξαίρεση δύο λωρίδες κόκκινου χρώματος που βρίσκονται στην οπίσθια πλευράς της -σχήματος V- βάσης της. Η ποιότητα κατασκευής είναι εξαιρετική, έστω κι αν έχουν χρησιμοποιηθεί κατά βάση πλαστικά μέρη. Η βάση στηρίζει αρκετά ικανοποιητικά την οθόνη, παρά το βάρος της που αγγίζει τα 6.7 κιλά. Τα λεπτά bezels (9mm στις πλευρές και στο πάνω μέρος της, 24mm στο κάτω μέρος) καθιστούν την LG 32GK850G ως μια ιδανική υποψήφια για ένα multi monitor setup.

Η LG σας παρέχει μια πλειάδα εργονομικών ρυθμίσεων, αφού μπορείτε να ρυθμίσετε το ύψος της οθόνης με εύρος 11 εκατοστών, να προσαρμόσετε την κλίση της από -5 μέχρι 15 μοίρες, να περιστρέψετε την οθόνη στον κάθετο άξονα κατά 90 μοίρες ή στον οριζόντιο άξονα από -20 μέχρι 20 μοίρες. Όσον αφορά τη συνδεσιμότητα, η οθόνη δεν παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις. Πιο συγκεκριμένα, στο πίσω μέρος της συναντάμε μία είσοδο HDMI 1.4, μία είσοδο DiplayPort 1.2, την έξοδο των ακουστικών και ένα USB hub, το οποίο περιλαμβάνει τρεις υποδοχές USB 3.0 που υποστηρίζουν fast charge για την φόρτιση των gadgets σας. Κατά την άποψή μας μια ακόμη υποδοχή HDMI θα ήταν κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενη. Εάν λάβουμε υπόψη μας την υψηλή τιμή διάθεσης της οθόνης, κρίνουμε επίσης αδικαιολόγητη την απουσία στερεοφωνικών ηχείων.

Όπως προαναφέραμε, στο πίσω μέρος της οθόνης συναντάμε τον λεγόμενο “Sphere Lighting”, ο οποίος είναι παραπλήσιος με αυτόν που συναντήσαμε στην AGON AG273QCG της AOC. H διαφορά εδώ είναι ότι μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε έξι διαφορετικά χρώματα (λευκό της ημέρας, ουδέτερο λευκό, ματζέντα, κόκκινο, φυσικό, πράσινο και γαλάζιο). Δεν υπάρχει δηλαδή η δυνατότητα δημιουργίας κάποιου custom χρωματισμού. Η ενεργοποίηση, καθώς και η ρύθμιση του “Sphere Lighting” φωτισμού γίνεται μέσω μιας εύχρηστης ροδέλας, η οποία βρίσκεται στο κάτω μέρος της οθόνης, δίπλα από το joystick που χρησιμοποιείται για την πρόσβαση στο OSD μενού. Για να αξιοποιήσετε βέβαια πλήρως το “Sphere Lighting” θα χρειαστεί να χαμηλώσετε τον φωτισμό του δωματίου σας ή να τοποθετήσετε την οθόνη σας κοντά σε κάποιο τοίχο για να αντανακλάται το φως. Μιας και αναφερθήκαμε στο OSD μενού να σημειώσουμε ότι το βρήκαμε αρκετά εύχρηστο και εξοικειωθήκαμε πού σύντομα μαζί του. Υπάρχουν όμως μόνο δύο shortcuts, ένα για την αυξομείωση του ήχου και ένα για την αυξομείωση της φωτεινότητας.

H LG 32GK850G έχει να επιδείξει ένα πάνελ 31.5 ιντσών VA τεχνολογίας που υποστηρίζει ανάλυση 2560x1440 pixels, με χρόνο απόκρισης στα 5ms (γκρι σε γκρι) και ρυθμό ανανέωσης στα 144Hz (overclocked στα 165Hz). Στις εργοστασιακές ρυθμίσεις η μέγιστη φωτεινότητα μετρήθηκε στα 350cd/m2, τιμή δηλαδή ίδια με την ονομαστική. H ομοιομορφία της φωτεινότητας είναι εξαιρετική, με τον μέσο όρο απόκλισης να κυμαίνεται κάτω από το 6%.

Θετικές εντυπώσεις μας άφησε και η χρωματική συμπεριφορά, όπου στην εργοστασιακή ρύθμιση η μέση χρωματική απόκλιση dE ήταν 3.26, ενώ μετά το καλιμπράρισμα τα χρώματα βελτιώθηκαν με τη μέση χρωματική απόκλιση να πέφτει στο εξαιρετικό dE 0.65. H οθόνη απεικονίζει το 97% του χρωματοχώρου sRGB, τιμή λίγο μικρότερη από αυτή που δίνει η LG, και το 77% του χρωματοχώρου Adobe RGB. Οι γωνίες θέασης είναι 178 μοίρες τόσο στον οριζόντιο, όσο και στον κάθετο άξονα, αλλά στην πράξη μόλις μετακινήσετε το βλέμμα σας από το κέντρο της οθόνης, η ποιότητα της εικόνας κυμαίνεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Το γεγονός αυτό βέβαια δεν θα σας απασχολήσει ιδιαίτερα αν χρησιμοποιήσετε την LG 32GK850G καθαρά για gaming.

Ο ονομαστικός χρόνος απόκρισης που δίνει η LG είναι 5ms (γκρι σε γκρι) και είναι προφανώς μεγαλύτερος από τα 1ms που έχουμε συνηθίσει στα TN πάνελ, ενώ το input lag κυμαίνεται στα 4 περίπου ms. O λόγος αντίθεσης είναι λίγο χαμηλότερος από τον ονομαστικό (3000:1), αλλά αποδίδει περισσότερες διαβαθμίσεις στις σκοτεινές αποχρώσεις σε σύγκριση με ένα IPS πάνελ. Δοκιμάζοντας την LG 32GK850G στο Battlefield V και στο Devil May Cry 5 με ενεργοποιημένο το G-Sync της Nvidia στα 144Hz και στα 165Hz δεν παρατηρήσαμε καθόλου stuttering ή screen tearing. Στα 165Hz πάντως η οθόνη θαμπώνει ελαφρώς, ενώ αντίθετα στα 144Ηz τα φαινόμενα αυτά με τα βίας γίνονται αισθητά.

The Verdict

To LG 32GK850G είναι ένα αξιόλογο all around μόνιτορ με άκρως ικανοποιητικές -αν και όχι τις καλύτερες δυνατές- επιδόσεις στο gaming, λόγω του μεγάλου χρόνου απόκρισής του σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό. Αν ψάχνετε όμως για μια gaming οθόνη με υψηλό λόγο αντίθεσης και ρυθμό ανανέωσης, εξαιρετική ομοιομορφία φωτεινότητας, καλή χρωματική πιστότητα και κάποια premium χαρακτηριστικά, όπως RGB φωτισμό, τότε μπορείτε να επενδύσετε άφοβα.

Σχετικά με

LG 32GK850G Review

8.5
Great
Μια αξιόλογη premium οθόνη που συνδυάζει ικανοποιητικότατες gaming επιδόσεις, καλή χρωματική πιστότητα και υψηλό λόγο αντίθεσης.
LG 32GK850G
Σχόλια