Philips 252B9 - Review

Μια εξαιρετική πρόταση από την Philips στον χώρο των 16:10 επαγγελματικών μόνιτορ.

Philips 252B9 Review

Οι οθόνες της Philips έχουν καταφέρει να κερδίσουν την εκτίμηση των Ελλήνων καταναλωτών και όχι άδικα, καθώς αποτελούν ορισμένες από τις πιο αξιόπιστες και αξιόλογες προτάσεις της αγοράς. Μάλιστα πριν από μερικούς μήνες μας είχε δοθεί η δυνατότητα να αξιολογήσουμε την 272B7QUPBEB, η οποία μας είχε αφήσει εξαιρετικές εντυπώσεις. Τις τελευταίες εβδομάδες είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε την Philips 252B9 της σειράς B-Line, η οποία διατίθεται στα καταστήματα από τα τέλη Μαρτίου με ενδεικτική λιανική τιμή πώλησης στα 259€.

Η Philips 252B9, όπως και η 272B7QUPBEB, απευθύνεται κατά βάση σε όσους επαγγελματίες ψάχνουν μια αξιόπιστη οθόνη με μεγάλη διάρκεια ζωής. Κοινά χαρακτηριστικά των δύο οθονών είναι ο αισθητήρας PowerSensor και η SmartErgoBase, καθώς και η οικολογική προσέγγιση στην κατασκευή τους και στην συσκευασία τους (85% ανακυκλωμένο πλαστικό μετά την κατανάλωση και 100% ανακυκλώσιμο υλικό συσκευασίας). Το στοιχείο που κάνει την Philips 252B9 να ξεχωρίζει είναι αναμφισβήτητα η αναλογία απεικόνισής της (16:10), η οποία προσφέρει αυξημένο κάθετο χώρο οθόνης.

Η τοποθέτηση και η συναρμολόγηση της 252B9 δεν θα σας παιδέψει, καθώς αρκεί να περάσετε τον βραχίονα στήριξης στην ειδική υποδοχή που υπάρχει στο πίσω μέρος της και μετά να σφίξετε τον βραχίονα στην εργονομική βάση της οθόνης με το σχετικό thumbscrew. Η ποιότητα κατασκευής πληρεί τα υψηλά στάνταρ που έχει θεσπίσει η Philips και όπως προαναφέραμε είναι φιλική προς το περιβάλλον. Παράλληλα, η Philips έχει εφοδιάσει την οθόνη της με μια εργονομική βάση στήριξης (SmartErgoBase), που σας δίνει τη δυνατότητα αύξησης και μείωσης του ύψους, κλίσης και περιστροφής, έτσι ώστε να προσαρμόσετε το ύψος και τις γωνίες θέασης ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Πιο συγκεκριμένα, μπορείτε να ρυθμίσετε το ύψος της με εύρος 15 εκατοστών, να προσαρμόσετε την κλίση της από -5 μέχρι 30 μοίρες, να περιστρέψετε την οθόνη στον κάθετο άξονα κατά 90 μοίρες ή στον οριζόντιο άξονα από -175 μέχρι 175 μοίρες. Το -τριών πλευρών- design της οθόνης με τα λεπτά bezels είναι αρκετά κομψό και καλαίσθητο και εξασφαλίζει τον μεγαλύτερο δυνατό ωφέλιμο χώρο θέασης.

Περνώντας στη συνδεσιμότητα, η οθόνη δεν παρουσιάζει καμία απολύτως έλλειψη. Στο πίσω μέρος της συναντάμε μια είσοδο HDMI 1.4, μία είσοδο DisplayPort 1.2, μία είσοδο DVI, μία είσοδο VGA, μία είσοδο ήχου και μια έξοδο ακουστικών. Στην αριστερή πλευρά της οθόνης συναντάμε και ένα USB hub, το οποίο περιλαμβάνει μια υποδοχή USB 3.1 (upstream) και τέσσερις ακόμη υποδοχές USB 3.1 (downstream) με μία εξ' αυτών να υποστηρίζει fast charge για φόρτιση των συσκευών σας. Το μοναδικό μας παράπονο είναι ότι η πρόσβαση στις υποδοχές δεν είναι τόσο εύκολη όσο θα θέλαμε. Πιο συγκεκριμένα, όλες οι υποδοχές που βρίσκονται στο πίσω μέρος της οθόνης είναι τοποθετημένες σε μια εσοχή και για να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτή με ευκολία θα χρειαστεί να σηκώσετε την οθόνη στο μέγιστο ύψος της ή να την περιστρέψετε κάθετα. Τουλάχιστον η Philips έχει προνοήσει για το απαραίτητο cable management, μέσω μιας ειδικής υποδοχής που βρίσκεται στο κάτω μέρος του βραχίονα στήριξης.

Τον εξοπλισμό συμπληρώνουν δύο ενσωματωμένα ηχεία ισχύος 2W. H ύπαρξή τους προφανώς και είναι καλοδεχούμενη και χρήσιμη για επαγγελματική χρήση, αλλά προφανώς αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την οθόνη για casual gaming, κρίνουμε την αγορά ενός καλού set ηχείων ή την χρήση ενός headset απαραίτητη.

Η πρόσβαση στις ρυθμίσεις της οθόνης γίνεται με τα πέντε κουμπιά που βρίσκονται στο κάτω δεξιά μέρος της. To on-screen display μενού είναι πανομοιότυπο με αυτό που είχαμε συναντήσει στην 272B7QUPBEB, οπότε δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα εξοικείωσης. Εάν βέβαια δεν έχετε προηγούμενη εμπειρία από τις πιο πρόσφατες οθόνες της Philips θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να εξοικειωθείτε στην χρήση του. Φυσικά η υποστήριξη της ελληνικής γλώσσας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτη. Οι περισσότερες οθόνες που κυκλοφορούν στην αγορά υποστηρίζουν την λειτουργία LowBlue για τη μείωση του επιβλαβούς μπλε φωτός μικρού μήκους κύματος και όπως είναι φυσικό η 252B9 δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Αξίζει να αναφερθούμε επίσης και στο EasyRead mode, το οποίο δίνει έναν ασπρόμαυρο χρωματισμό στην οθόνη, εξομοιώνοντας την εμπειρία ανάγνωσης μιας εφημερίδας. Οι υπόλοιπες ρυθμίσεις σας επιτρέπουν να προσαρμόσετε την φωτεινότητα, την αντίθεση, την ευκρίνεια και την θερμοκρασία των χρωμάτων ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.

Όπως αναφέραμε και στον πρόλογο μας, το μόνιτορ της Philips υποστηρίζει και την λειτουργία PowerSensor. O συγκεκριμένος αισθητήρας μεταδίδει και λαμβάνει ακίνδυνα σήματα υπερύθρων προκειμένου να καθορίσει εάν κάθεστε μπροστά από την οθόνη σας. Στην περίπτωση που απομακρυνθείτε από την οθόνη σας, ο αισθητήρας μειώνει αυτόματα την φωτεινότητα της οθόνης (με την προϋπόθεση ότι τον έχετε ενεργοποιήσει) περιορίζοντας το κόστος κατανάλωσης ενέργειας έως και 80% και επιμηκύνοντας παράλληλα τη διάρκεια ζωής της οθόνης. Να προσθέσουμε ότι η 252B9 είναι εφοδιασμένη και με ένα διακόπτη on/off, ο οποίος σας επιτρέπει να απομονώσετε τελείως την οθόνη από την παροχή εναλλασσόμενου ρεύματος, για να αποφύγετε την λανθάνουσα κατανάλωση ενέργειας όταν δεν την χρησιμοποιείτε.

H Philips 252B9 μας άφησε θετικές εντυπώσεις και σε επίπεδο απόδοσης. Η οθόνη έχει να επιδείξει ένα 25-ιντσών πάνελ IPS τεχνολογίας με οπίσθιο φωτισμό W-LED, ανάλυσης 1.920x1.200 pixels με ρυθμό ανανέωσης στα 60Hz. Ο λόγος αντίθεσης είναι 1000:1, ενώ η φωτεινότητα αγγίζει τα 300 cd/m2. H ομοιομορφία της φωτεινότητας είναι εξαιρετική με τον μέσο όρο απόκλισης να κυμαίνεται κοντά στα αποδεκτά όρια του 6%. Η χρωματική πιστότητα είναι πολύ ικανοποιητική (sRGB 107.5%, NTSC 90%), ωστόσο η Philips μας έχει συνηθίσει σε πολύ καλύτερες επιδόσεις σε αυτό τον τομέα, όπως είχαμε δει και στην 272B7QUPBEB. Να τονίσουμε πάντως ότι η χρωματική πιστότητα της 252B9 είναι πολύ καλύτερη από αυτήν που έχουν να επιδείξουν άλλα 16:10 μόνιτορ της αγοράς. Οι γωνίες θέασης είναι οι τυπικές των IPS πάνελ, δηλαδή 178 μοίρες τόσο στον οριζόντιο, όσο και στον κάθετο άξονα.

Τα μόνιτορ με αναλογία απεικόνισης 16:10 (1920x1200p) δεν είναι και τα πιο συνηθισμένα, ωστόσο πολύ σύντομα θα εκτιμήσετε τις αρετές τους. Το βασικό πλεονέκτημά τους είναι ο αυξημένος χώρος θέασης στον κάθετο άξονα, κάτι που μεταφράζεται σε λιγότερο scroll down/up. Τα μειονεκτήματα αυτής της αναλογίας εντοπίζονται στην παρακολούθηση ταινιών ή στο gaming (μαύρα πλαίσια/stretching). Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε βέβαια ότι η οθόνη απευθύνεται κατά βάση σε επαγγελματίες και όχι σε gamers. Συν τις άλλοις, ο χρόνος απόκρισης της οθόνης (5ms) και ο ρυθμός ανανέωσης της (60Hz) δεν ενδείκνυνται για τους απαιτητικούς PC gamers.

The Verdict

Η Philips 252B9 διαθέτει μια σειρά από ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά και λειτουργίες που θα εκτιμηθούν δεόντως από επαγγελματίες στον χώρο του σχεδίου και της εικόνας, καθώς και από όσους ψάχνουν για ένα αξιόπιστο μόνιτορ για να εξοπλίσουν το εργασιακό περιβάλλον τους ή το γραφείο τους. Αν ψάχνετε για μια 16:10 οθόνη σε μια τιμή κοντά στα 250 ευρώ, τότε δύσκολα θα βρείτε κάτι καλύτερο στην αγορά.

Σχετικά με

Philips 252B9 Review

9.3
Amazing
Η 252B9 είναι η ιδανική οθόνη για όσους επαγγελματίες θέλουν να αυξήσουν την παραγωγικότητα τους, να περιορίσουν την άσκοπη κατανάλωση ρεύματος και παράλληλα να απολαύσουν μια πλειάδα καινοτόμων λειτουργιών, χωρίς να χρειαστεί να δαπανήσουν μια περιουσία.
Philips 252B9
Σχόλια