Philips 272B7QUPBEB - Review

Μια ιδανική οθόνη για επαγγελματίες που προσφέρει όλα όσα υπόσχεται σε μια πολύ λογική τιμή.

Philips 272B7QUPBEB Review

Έχει περάσει αρκετός καιρός από την τελευταία φορά που είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε μια οθόνη της Philips, ωστόσο οι απαιτήσεις από το συγκεκριμένο brand είναι πάντοτε υψηλές, καθώς η εταιρεία μας έχει δώσει εξαιρετικά δείγματα γραφής τα προηγούμενα χρόνια. Στην προκειμένη περίπτωση θα ασχοληθούμε με την 272B7QUPBEB, που ανήκει στη σειρά B line της Philips.

Σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες οθόνες που σας παρουσιάσαμε, η συγκεκριμένη δεν απευθύνεται σε gamers, αλλά σε επαγγελματίες και σε όσους εν πάση περιπτώσει θέλουν να απλοποιήσουν τις συνδέσεις τους (δανειζόμαστε το slogan της Philips), να απολαύσουν ζωντανά χρώματα και να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους.

H τοποθέτηση/συναρμολόγηση της 272B7QUPBEB είναι πανεύκολη, καθώς αρκεί να περάσετε τον βραχίονα στήριξης στην ειδική υποδοχή που υπάρχει στο πίσω μέρος της και μετά να σφίξετε τον βραχίονα στην εργονομική βάση της οθόνης με το σχετικό thumbscrew. Η ποιότητα κατασκευής είναι είναι εξαιρετική και φιλική προς το περιβάλλον (85% ανακυκλωμένο πλαστικό), ενώ παράλληλα η Philips έχει εφοδιάσει την οθόνη της με μια εργονομική βάση στήριξης, η οποία επιτρέπει τη ρύθμισή της σε όλους τους άξονες.

Πιο συγκεκριμένα, μπορείτε να ρυθμίσετε το ύψος της με εύρος 15 εκατοστών, να προσαρμόσετε την κλίση της από -5 μέχρι 30 μοίρες, να περιστρέψετε την οθόνη στον κάθετο άξονα κατά 90 μοίρες ή στον οριζόντιο άξονα από -175 μέχρι 175 μοίρες. Το design της οθόνης είναι αρκετά κομψό με texture φινίρισμα, ενώ τα λεπτά πλαίσια την κάνουν ιδανική για ένα multi monitor setup.

Περνώντας στη συνδεσιμότητα, η οθόνη παρουσιάζει μία μόλις έλλειψη, αυτή της υποδοχής VGA, η οποία μάλλον θα περάσει απαρατήρητη από την πλειοψηφία των χρηστών. Από εκεί και πέρα στο πίσω μέρος της οθόνης συναντάμε μία είσοδο HDMI 1.4, μία είσοδο DisplayPort 1.2, μία έξοδο DisplayPort, μία υποδοχή RJ45 για Ethernet και μία έξοδο ακουστικών. Στις επιλογές συνδεσιμότητας δεσπόζει και ένα USB hub, το οποίο περιλαμβάνει μια υποδοχή USB-C 3.1 και τρεις υποδοχές USB 3.1, οι οποίες υποστηρίζουν fast charge για φόρτιση των gadgets σας.

Τον εξοπλισμό συμπληρώνουν δύο ενσωματωμένα ηχεία ισχύος 2W. H ύπαρξή τους προφανώς και είναι καλοδεχούμενη και χρήσιμη για επαγγελματική χρήση, αλλά προφανώς αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την οθόνη για προβολή ταινιών ή για casual gaming, κρίνουμε την αγορά ενός καλού set ηχείων ή την χρήση ενός headset απαραίτητη.

Η συνδεσιμότητα USB-C στην κυριολεξία σας λύνει τα χέρια, επιτρέποντάς σας να συνδέσετε το notebook σας στην οθόνη και να το φορτίσετε ενώ παράλληλα δουλεύετε. Πλέον μπορείτε να ξεχάσετε... άφοβα τον φορτιστή του notebook ή του laptop σας στο σπίτι, ενώ παράλληλα “αποδεσμεύεται” και μια υποδοχή στο πολύπριζό σας. Να προσθέσουμε ότι στη συσκευασία της οθόνης πέρα από το καλώδιο τροφοδοσίας, περιλαμβάνονται ένα καλώδιο HDMI, ένα DisplayPort, ένα USB C-C και ένα USB C-A.

Η πρόσβαση στις ρυθμίσεις της οθόνης γίνεται με τα τα τέσσερα κουμπιά που βρίσκονται στο κάτω δεξιά μέρος της. Το on-screen display μενού δεν είναι και το πιο εύχρηστο που έχουμε συναντήσει, καθώς απαιτείται κάποιος χρόνος εξοικείωσης μαζί του. Ένα θετικό πάντως στοιχείο είναι ότι υποστηρίζεται η ελληνική γλώσσα. Πέρα από τις τυπικές ρυθμίσεις φωτεινότητας, αντίθεσης, ευκρίνειας και θερμοκρασίας χρωμάτων, μπορείτε να ενεργοποιήσετε την λειτουργία LowBlue για τη μείωση του επιβλαβούς μπλε φωτός μικρού μήκους κύματος. Η δεύτερη λειτουργία στην οποία αξίζει να σταθούμε είναι το PowerSensor. O αισθητήρας αυτός μεταδίδει και λαμβάνει σήματα υπερύθρων προκειμένου να καθορίσει εάν κάθεστε μπροστά από την οθόνη σας. Στην περίπτωση που απομακρυνθείτε από την οθόνη σας, ο αισθητήρας μειώνει αυτόματα την φωτεινότητα της οθόνης (με την προϋπόθεση ότι τον έχετε ενεργοποιήσει) περιορίζοντας το κόστος κατανάλωσης ενέργειας έως και 80% και επιμηκύνοντας παράλληλα τη διάρκεια ζωής της οθόνης.

Περνώντας στον τομέα της απόδοσης, η Philips 272B7QUPBEB μας άφησε ως επί τω πλείστον θετικότατες εντυπώσεις. Η οθόνη έχει να επιδείξει ένα 27-ιντσών πάνελ IPS τεχνολογίας με οπίσθιο φωτισμό W-LED, ανάλυσης 2.560x1.440 pixels με ρυθμό ανανέωσης στα 60Hz. O λόγος αντίθεσης σύμφωνα με την Philips 1000:1, ωστόσο μετά το καλιμπράρισμα μπορεί να αυξηθεί στα 1117:1. Στις εργοστασιακές ρυθμίσεις η φωτεινότητα μετρήθηκε στα 325 cd/m2, τιμή που είναι χαμηλότερη από την ονομαστική (350cd/m2). H ομοιομορφία της φωτεινότητας δεν είναι καλύτερη δυνατή, καθώς ο μέσος όρος απόκλισης κυμαίνεται στο 9%.

Στον αντίποδα, η χρωματική πιστότητα είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική, με μέσο όρο απόκλισης κοντά στο 2.10. Το τυπικό χρωματικό φάσμα που δίνει ο κατασκευαστής είναι 132% sRGB, στην πράξη βέβαια η οθόνη απεικονίζει το 100% του χρωματοχώρου sRGB και το 85% του χρωματοχώρου Adobe RGB. Οι γωνίες θέασης είναι οι τυπικές των IPS πάνελ, δηλαδή 178 μοίρες τόσο στον οριζόντιο, όσο και στον κάθετο άξονα.

Ο ονομαστικός χρόνος απόκρισης που δίνει η Philips είναι 5ms (γκρι σε γκρι). Με ενεργοποιημένο το SmartResponse στο Fastest (υπάρχει επιλογή επίσης για Fast και Faster), ο πραγματικός χρόνος απόκρισης είναι κατά 4% μεγαλύτερος από αυτόν που δίνει η Philips, ενώ το latency κυμαίνεται στα 15 περίπου ms. Όπως προαναφέραμε, η οθόνη απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματίες, οπότε οι παραπάνω τιμές είναι απολύτως αποδεκτές για το ρόλο που καλείται να καλύψει. Εάν προτιμάτε τα FPS ή τα Fighting προφανώς υπάρχουν πολύ πιο γρήγορες οθόνες στην αγορά, ωστόσο μπορείτε κάλλιστα να απολαύσετε παραδοσιακά Adventures ή RPG στην Philips 272B7QUPBEB.

The Verdict

Εάν εξαιρέσουμε την μέτρια ομοιομορφία φωτεινότητας, η Philips 272B7QUPBEB είναι μια εξαιρετική οθόνη που θα καλύψει ως επί τω πλείστον τις ανάγκες των επαγγελματιών της εικόνας. Αυτοί που σίγουρα δεν θα έχουν κανένα παράπονο από την 272B7QUPBEB είναι όσοι ψάχνουν να εξοπλίσουν το γραφείο τους ή το εργασιακό περιβάλλον τους με μια ποιοτική οθόνη που θα τους λύσει τα χέρια απαλλάσσοντάς τους από περιττές καλωδιώσεις, χάρις στην συνδεσιμότητα USB-C. Το δε κόστος της οθόνης είναι απολύτως λογικό δεδομένων των επιδόσεων της και του προσφερόμενου εξοπλισμού.

Σχετικά με

Philips 272B7QUPBEB Review

8.3
Great
Μια αξιόλογη οθόνη που σας επιτρέπει να απλοποιήσετε το εργασιακό περιβάλλον σας χάρις στην συνδεσιμότητα USB-C και να απολαύσετε ζωντανά χρώματα με εξαιρετική πιστότητα, ακόμη και στις εργοστασιακές ρυθμίσεις της.
Philips 272B7QUPBEB
Σχόλια