*

Φήμες θέλουν τους κατασκευαστές smartphone στην Κίνα να ετοιμάζουν τον ανταγωνιστή του Google Play Store

Xiaomi, Huawei, Oppo και Vivo θα δημιουργήσουν ένα καθολικό app store, για παιχνίδια, μουσική και ταινίες, ώστε να κατατροπώσουν την κυριαρχία της Google.

Τέσσερις από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές smartphone της Κίνας, οι Xiaomi, Huawei, Oppo και Vivo, δημιούργησαν ένα app store για προγραμματιστές εκτός της Κίνας, προκειμένου να βάλουν φρένο στην κυριαρχία του Google Play Store.

Σύμφωνα με πηγές που έχουν μιλήσει στο Reuters, οι τέσσερις εταιρείες αποτελούν μέρος μιας νέας συμμαχίας ονόματι Global Developer Service Alliance (GDSA), για να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα που θα προσφέρει παιχνίδια, μουσική, ταινίες και άλλες εφαρμογές. Μαζί, αυτές οι τέσσερις εταιρείες αντιπροσωπεύουν πάνω από το 40% των πωληθέντων smartphones, επομένως ένα ενιαίο κατάστημα εφαρμογών θα ήταν επιθυμητό τόσο για τους κατασκευαστές όσο και για τους προγραμματιστές που επιθυμούν να επεκτείνουν τις εφαρμογές τους σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό και χωρίς να εξαρτώνται από την Google.

Το GDSA προγραμματίστηκε να ξεκινήσει τον Μάρτιο, παρόλο που είναι πιθανό η διάδοση του κορωνοϊού να διαταράξει αυτό το πλάνο, με τον ίδιο τρόπο που διετάραξε και την εμπορική έκθεση Mobile World Congress.

Σύμφωνα με την prototype σελίδα του GDSA, η πλατφόρμα θα καλύψει εννέα «περιφέρειες» όπως η Ινδία, η Ινδονησία και η Ρωσία. Περιέλαβε επίσης το λογότυπο της Wanka Online, πλατφόρμα οικοσυστήματος του Android.

Στις ΗΠΑ και σε όλη την Ευρώπη, οι περισσότεροι χρήστες Android βασίζονται στο Play Store της Google. Στην Κίνα από την άλλη, χρησιμοποιούν πολλαπλά app stores από εταιρείες όπως η Tencent (η οποία κατέχει την WeChat), η Baidu και οι μεγάλοι κατασκευαστές smartphone.