*

Ο Firefox θα βάλει τέλος στο In-Browser Cryptocurrency Mining

Η Mozilla ανακοίνωσε ότι οι μελλοντικές εκδόσεις του Firefox θα απαγορεύσουν το in-browser cryptocurrency mining και τα trackers ιστοσελίδων που μπορούν να καταγράψουν την διαδικτυακή σας παρουσία. Μπορείτε να δοκιμάσετε τα νέα features στις δοκιμαστικές εκδόσεις του Firefox Nightly.

Η εταιρεία σύντομα θα σταματήσει τις κρυφές προσπάθειες "εξόρυξης" (mining) κρυπτονομισμάτων (cryptocurrencies) στον Firefox, καθώς και τα website trackers που εντοπίζουν την διαδικτυακή σας παρουσία.

Μπορείτε να δοκιμάσετε τις νέες λειτουργίες στις δοκιμαστικές εκδόσεις του Firefox, Nightly. Μπορείτε να τις ενεργοποιήσετε στο panel ρυθμίσεων, ενώ στις μελλοντικές εκδόσεις του Firefox θα είναι προεπιλεγμένες.

Η Mozilla αποφάσισε να προσθέσει διάφορες υπηρεσίες, με σκοπό την περεταίρω προστασία της διαδικτυακής ιδιότητας των χρηστών του Firefox. Οι Fingerprinting αλγόριθμοι (Scripts) για παράδειγμα δουλεύουν συλλέγοντας τις πληροφορίες του συστήματος σας με σκοπό την σκιαγράφηση της ταυτότητας σας στο διαδίκτυο. Οι διαφημιστές μπορούν με την χρήση αυτών των πληροφοριών να εξακριβώσουν τις προτιμήσεις σας, ώστε να σας παρουσιάζουν στοχοποιημένες διαφημίσεις.

FIrefox Anti-Tracking

Το cryptocurrency mining από την άλλη, εκμεταλλεύεται τους επεξεργαστικούς πόρους του συστήματος σας μέσω ενός αλγορίθμου που είναι ένθετος στην ιστοσελίδα. Όση περισσότερη ώρα τρέχει ο αλγόριθμος τόσο περισσότερα ψηφιακά νομίσματα παράγει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απορρόφηση των πόρων του συστήματος σας, αδειάζοντας την μπαταρία.

Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, η Mozilla συνεργάζεται με μια εταιρεία, την Disconnect, η οποία ειδικεύεται στην ανάπτυξη λογισμικού προστασίας απορρήτου. «Έχουμε συντάξει λίστες από domains που περιέχουν fingerprinting και crypto-mining αλγορίθμους,» γραφεί ο Arthur Edelstein, developer της Mozilla σε ανακοίνωση. «Τώρα, στις τελευταίες, δοκιμαστικές εκδόσεις του Firefox Nightly, προσφέρουμε στους χρήστες την επιλογή να κάνουν block και τα δυο είδη αλγορίθμων ως μέρος του Content Blocking πακέτου προστασίας μας.»

Δεν είναι ξεκάθαρο το ποσό μεγάλη είναι η λίστα από απαγορευμένα domains, αλλά ο Edelstein λέει: «στους επομένους μήνες θα αρχίσουμε να δοκιμάζουμε αυτές τις τεχνικές προστασίας με μικρές ομάδες χρηστών και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την Disconnect ώστε να εξελίξουμε και να μεγαλώσουμε το set από domains που είναι απαγορευμένα από τον Firefox.»

Για να ενεργοποιήσετε την λειτουργία στα Firefox Nightly builds, πηγαίνετε στα preferences, κάτω από το «privacy & security.»

About Zois Bekios Zannikos