*

Ο John Carmack παραιτείται από CTO της Oculus

Ο θρύλος στο gaming development, John Carmack, παραιτείται από την θέση (πλήρης απασχόλησης) του επικεφαλής τεχνολογίας του τμήματος Oculus VR του Facebook, για να εργαστεί πάνω στην έρευνα AI.

Ο θρύλος στο gaming development, John Carmack, παραιτείται από την θέση (πλήρης απασχόλησης) του επικεφαλής τεχνολογίας του τμήματος Oculus VR του Facebook, για να εργαστεί πάνω στην έρευνα AI.

Σε ανάρτηση του στο Facebook την περασμένη εβδομάδα δήλωσε: "Ξεκινώντας από αυτή την εβδομάδα, μετακινούμαι σε μία 'Συμβουλευτική CTO' θέση με την Oculus. Θα έχω ακόμα λόγο στην ανάπτυξη, αλλά θα καταναλώνει λιγότερο μέρος του χρόνου μου."

Ο Carmack ο οποίος εντάχθηκε στην Oculus το 2013, επεσήμανε πως η απόφασή του έχει να κάνει με την αναζήτηση νέας πρόκλησης. "Μερικές φορές αναρωτιέμαι πως θα αντιμετώπιζα κάποιο πρόβλημα χωρίς να υπάρχει εμφανής λύση. Αποφάσισα να δοκιμάσω κάτι τέτοιο προτού γεράσω," έλεγε στην ανάρτησή του.

Η νέα του πρόκληση: να εργαστεί στην γενική τεχνητή νοημοσύνη (AGI), ή σε AI που είναι ικανή να μάθει οποιαδήποτε εργασία μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος. Πολλοί από τους σημερινούς αλγορίθμους AI τεχνολογίας έχουν σχεδιαστεί για να ολοκληρώνουν μία διεργασία, όπως την επεξεργασία μίας εικόνας. Μία AGI, από την άλλη, μπορεί να είναι τόσο έξυπνη που θα μπορεί να λύσει ένα ολόκληρο φάσμα κοινωνικών προβλημάτων.

"Νομίζω πως είναι πιθανό, εξαιρετικά πολύτιμο και πως έχω μία μη αμελητέα πιθανότητα να κάνω την διαφορά εκεί, οπότε θα πρέπει να δουλεύω πάνω σε αυτό, με μία λογική όπως αυτή της Ληστείας Πασκάλ," είπε.

Το Facebook αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο. Η απώλεια είναι αρκετά σημαντική, καθώς ο Carmack ήταν μόνιμος εκπρόσωπος στα συνέδρια Oculus Connect, όπου και προάσπιζε την τεχνολογία VR σε μία εποχή που τα headsets εικονικής πραγματικότητας δεν είχαν και τόση ευρεία υποδοχή.

"Είμαι συχνά γκρινιάρης στο γραφείο επειδή δεν ήμουν ποτέ ευχαριστημένος με τον ρυθμό της προόδου που κάνουμε," είπε πριν λίγες μέρες. Κατά ειρωνικό τρόπο, το σχόλιο αυτό έγινε, ενώ ο ίδιος έγινε αποδέκτης ενός βραβείου για το σύνολο των κατορθωμάτων στον χώρο της VR τεχνολογίας

Παραμένει άγνωστο το αν η Facebook ανακοινώσει κάποιον νέο, πλήρης απασχόλησης, CTO για την Oculus. Αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο επί του θέματος. Να αναφέρουμε πως όλοι οι συνιδρυτές της Oculus έχουν αποχωρήσει προ πολλού από την εταιρεία.

About Mike Viliotis