*

H Apple κερδίζει τη δίκη κατά της φορολογίας της στην Ευρώπη ύψους 13 δις

Το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακύρωσε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2016 για παράνομες φορολογικές διευκολύνσεις με τις οποίες η Apple κατηγορήθηκε ότι ευνοήθηκε από την Ιρλανδία.

(Photo by Justin Sullivan/Getty Images)

Τα ταμειακά διαθέσιμα της Apple δεν είναι περιορισμένα, αλλά σήμερα το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ ανακάλεσε προηγούμενη απόφαση που απαιτούσε από την Apple να πληρώσει 13 δις ευρώ σε αναδρομικούς φόρους.

Πίσω στο 2016, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) ανακοίνωσε ότι η έρευνα που διεξήγαγε αποκάλυψε ότι η Apple ευνοήθηκε από παράνομες φορολογικές διευκολύνσεις μέσω των δραστηριοτήτων της στην Ιρλανδία. Συνολικά, η ΕΕ ανακοίνωσε ότι η Apple όφειλε 13 δις ευρώ και απαίτησε την αποπληρωμή της οφειλής. Η Apple επέλεξε να κινηθεί δικαστικά, δηλώνοντας τότε ότι, "Η Apple μαζί με την Ιρλανδική Κυβέρνηση σκοπεύουν να εφεσιβάλουν την απόφαση και υπάρχει η ακλόνητη πίστη ότι τα δικαστήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα την ανατρέψουν." Ο αγώνας δεν αποδείχθηκε μάταιος καθώς η απόφαση αναιρέθηκε.

Η έρευνα που διενεργήθηκε από την ΕΕ ερεύνησε τις δραστηριότητες της Apple Sales International (ASI) και της Apple Operations Europe (AOE), αμφότερες ιδρυθείσες στην Ιρλανδία, αλλά όχι φορολογικά υπόχρεες στο κράτος ίδρυσης. Το συμπέρασμα που εξήχθη το 2016 ήταν ότι το φορολογικό καθεστώς υπό το οποίο λειτουργούσε η Apple "συνιστούσε κρατική βοήθεια η οποία ενεργοποιήθηκε παράνομα από το Ιρλανδικό κράτος."

Η απόφαση σήμερα από το δεύτερο τη τάξει δικαστήριο της Ευρώπης, το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ, εξήγησε ότι, "το Γενικό Δικαστήριο ακυρώνει την προσβαλλόμενη απόφαση επειδή η Επιτροπή δεν παρουσίασε επαρκώς και τεκμηριωμένα ότι συντρέχουν οι λόγοι του Άρθρου 107 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με το Γενικό Δικαστήριο, η Επιτροπή έσφαλε δηλώνοντας ότι οι εταιρείες ASI και AOE αντιμετωπίστηκαν επιλεκτικά με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς και, ως εκ τούτου, ότι επιχορηγήθηκαν με κρατική βοήθεια."

Όπως αναφέρει το The Verge , τόσο η Ιρλανδία όσο και η Apple είναι εύλογα ευχαριστημένες με την απόφαση, με την Apple να δηλώνει ότι η υπόθεση ήταν, "όχι σχετικά με το πόσους φόρους πληρώνουμε , αλλά με το αν έχουμε υποχρέωση να φορολογηθούμε." Το Υπουργείο Οικονομικών της Ιρλανδίας εξέδωσε επίσης ανακοίνωση, η οποία αναφέρει ότι "Η Ιρλανδία ήταν ανέκαθεν σαφής ότι δεν παρείχε καμία ειδική μεταχείριση [στην Apple]. Έχει υπολογιστεί το σωστό ποσό φορολόγησης, σε πλήρη εναρμόνιση με τους ισχύοντες κανόνες φορολόγησης της Ιρλανδικής Κυβέρνησης."

Η ΕΕ τώρα πρέπει να πάρει μια απόφαση: να αποδεχθεί την απόφαση ή να ασκήσει αναίρεση στο Ανώτατο Δικαστήριο. Αν υποβληθεί αναίρεση, το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφασίσει αμετάκλητα για το θέμα, αλλά η ΕΕ πρέπει πρώτα να αποφασίσει αν το Γενικό Δικαστήριο έχει αποφανθεί ορθά και αν διαθέτει επαρκή στοιχεία να στηρίξει αποφασιστικά την υπόθεση.

Further Reading