*

Η Microsoft και η Sony ενώνουν τις δυνάμεις τους με στόχο το streaming παιχνιδιών

Όχι, δεν θα δούμε κάποια κοινή υπηρεσία, αλλά η Sony πλέον θα χρησιμοποιεί τις υποδομές cloud της Microsoft για την PlayStation Now υπηρεσία. Πολλές μεγάλες εταιρείες έχουν ως βάση το Azure για να παρέχουν και να διαχειρίζονται τις δικές τους υπηρεσίες, αλλά όπως και να'χει τα νέα είναι συνταρακτικά.

(Kenichiro Yoshida, Πρόεδρος και CEO της Sony Corporation μαζί με τον Satya Nadella, CEO της Microsoft)

Οι τεχνολογικοί γίγαντες διερευνούν μια από κοινού ανάπτυξη «μελλοντικών λύσεων cloud» στην πλατφόρμα Azure της Microsoft για να υποστηρίξουν τις αντίστοιχες υπηρεσίες streaming παιχνιδιών.

Με άλλα λόγια, η Sony μπορεί να χρησιμοποιήσει την υποδομή cloud της Microsoft για να παραδώσει την PlayStation Now υπηρεσία streaming. Πολλές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν το Azure για την παροχή εφαρμογών και τη διαχείριση ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων. Ωστόσο, η Microsoft ετοιμάζει επίσης τη δική της υπηρεσία streaming παιχνιδιών Xbox που ονομάζεται Project xCloud, η οποία θα ξεκινήσει δοκιμές αργότερα αυτό το έτος. Το πρόγραμμα xCloud θα τροφοδοτείται επίσης από το Azure, χρησιμοποιώντας τα datacenters που διαθέτουν προσαρμοσμένο υλικό για streaming παιχνιδιών σε οποιαδήποτε συσκευή, συμπεριλαμβανομένων των smartphones.

Microsoft Project xCloud Runs Forza on Android

(Παίζωντας Forza σε Android μέσω του Project xCloud)

Το αν η Sony θα μπορέσει κάποια στιγμή να προσφέρει τα δικά της παιχνίδια μέσω της υπηρεσίας της Microsoft και αντίστροφα, δεν εξετάστηκε. Ωστόσο, και οι δύο εταιρείες σύντομα θα ανταγωνιστούν μια νέα ανερχόμενη δύναμη στον τομέα του game streaming, την Google, η οποία αναπτύσει την πλατφόρμα Stadia, η οποία θα επιτρέπει το stream παιχνιδιών σε υπολογιστές, smartphones και τηλεοράσεις με δυνατότητα Chromecast. Το Amazon, επίσης, φημολογείται ότι σχεδιάζει μια υπηρεσία streaming παιχνιδιών.

Στη σημερινή ανακοίνωση, ο διευθύνων σύμβουλος της Sony Kenichiro Yoshida δήλωσε ότι η αποστολή του είναι να εξελίξει την πλατφόρμα PlayStation και να εξασφαλίσει "την καλύτερη δυνατή εμπειρία, οποτεδήποτε και οπουδήποτε".

"Πιστεύω ότι η από κοινού ανάπτυξη μελλοντικών λύσεων cloud θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην προώθηση του διαδραστικού περιεχομένου", πρόσθεσε.

Εκτός από τα τυχερά παιχνίδια, οι δύο εταιρείες θα διερευνήσουν επίσης τη συνεργασία σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας «νέων έξυπνων αισθητήρων εικόνας» που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι επιχειρήσεις.

Η συνεργασία αυτή θυμίζει αρκετά το πως το Netflix βασίζεται στην AWS πλατφόρμα cloud της Amazon για να τροφοδοτήσει την υπηρεσία video streaming - παρά το γεγονός ότι η Amazon έχει τη δική της υπηρεσία streaming μέσω του Amazon Prime Video.

About Κώστας Δεσίπρης