*

Ο κορονοϊός βάζει φρένο στην εκτόξευση δορυφόρου από την SpaceX

Η επόμενη εκτόξευση από το Vanderberg Air Force Base της Καλιφόρνιας αναβλήθηκε από την 45η διαστημική πτέρυγα της Πολεμικής Αεροπορίας, ύστερα από ανακοίνωση κατάστασης έκτακτης ανάγκης της δημόσιας υγείας λόγω του κορονοϊού.

Η πανδημία που προκάλεσε ο κορονοϊός έχει επιβαρύνει όλους τους τομείς, ακόμα και το διάστημα, καθώς η SpaceX αναγκάστηκε να καθυστερήσει την επόμενη διαστημική της αποστολή λόγω του κορονοϊού.

Η εταιρεία του Elon Musk έχει καταφέρει να εκτοξεύσει με επιτυχία 60 δορυφόρους Starlink σε επιτυχημένη τροχιά αυτό το μήνα. Ωστόσο, σύμφωνα με το Techcrunch, η επόμενη αποστολή της, που είχε προγραμματιστεί για τις 30 Μαρτίου, δε θα πραγματοποιηθεί. Κανείς δε γνωρίζει πότε θα της επιτραπεί να γίνει.

Η SpaceX σχεδίαζε να συμπληρώσει το "δορυφορικό σμήνος" παρατήρησης της γης με την αποστολή του SAtélite Argentino de Observación COn Microondas 1B (SAOCOM 1B) μέσω ενός πυραύλου Falcon 9, από την αεροπορική βάση Vandenberg στην Καλιφόρνια. Η εκτόξευση θα γινόταν εκ μέρους της διαστημικής υπηρεσίας της Αργεντινής CONAE, με τον 1B να συμπληρώνει τον ήδη σε τροχιά 1A, για την πρόβλεψη και παρακολούθηση φυσικών καταστροφών.

Η ακύρωση της εκτόξευσης αποφασίστηκε από την 45η διαστημική πτέρυγα της Πολεμικής Αεροπορίας. Η βάση ανακήρυξε πως βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης της δημόσιας υγείας, δηλαδή πως σε αυτό το διάστημα θα πραγματοποιεί μόνο τις βασικές της υπηρεσίες με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχουν οι πόροι ή το προσωπικό στη βάση για να διαχειριστούν μια εκτόξευση. Ωστόσο, προγραμματίστηκε η εκτόξευση του πυραύλου την ίδια ημερομηνία, από το Cape Canaveral στη Φλόριντα.

Μέχρι να ελεγχθεί η εξάπλωση του κορονοϊού και ο αριθμός των κρουσμάτων να σταματήσει να αυξάνεται, η κατάσταση στη βάση Vandenberg δε φαίνεται να αλλάζει. Η απόφαση αυτή δημιουργεί προβληματισμό για την SpaceX και για την προγραμματισμένη αποστολή της μέσω συμφωνιών με ιδιώτες της NASA. Το διαστημικό όχημα SpaceX Crew Dragon αναμενόταν να εκτοξευθεί το Μάιο. Μπορεί ωστόσο να γίνει κάτι τέτοιο εν μέσω της πανδημίας;