*

Η Dyson σχεδίασε και κατασκεύασε αναπνευστήρα μέσα σε 10 μέρες για τον αγώνα έναντι του κορονοϊου

10.000 από αυτούς τους αναπνευστήρες θα δοθούν στην υπηρεσία δημόσιας υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τον CEO James Dyson να δηλώνει πως μπορούν να 'κατασκευαστούν γρήγορα, αποτελεσματικά και σε μεγάλες ποσότητες'.

Η βρετανική κατασκευαστική εταιρεία Dyson, πιο γνωστή για τις ηλεκτρικές της σκούπες χωρίς κάδο, σχεδίασε και κατασκεύασε ένα νέο αναπνευστήρα μέσα σε μόνο 10 μέρες.

Ονομάζεται “CoVent”, σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε για την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς η Μεγάλη Βρετανία προσπαθεί να σταματήσει τη διάδοση του κορονοϊού. Οι αναπνευστήρες αποδεικνύονται βασικοί για τους ασθενείς με βαριά συμπτώματα, καθώς τους βοηθούν να αναπνεύσουν μεταφέροντας οξυγόνο στους πνεύμονες και απομακρύνοντας το διοξειδίου του άνθρακα από αυτούς.

Σύμφωνα με την The Guardian, 10,000 αναπνευστήρες θα δοθούν από την Dyson στη βρετανική κυβέρνηση, η οποία θα προσπαθήσει να αυξήσει το συνολικό αριθμό των διαθέσιμων αναπνευστήρων από οριακά πάνω από 8,000 σε τουλάχιστον 30,000. Εκατοντάδες μηχανικοί έχει αναφερθεί πως δουλεύουν ώστε να δημιουργήσουν αναπνευστήρες από την αρχή, αλλά οι συσκευές αυτές δεν έχουν δοκιμαστεί ακόμα ιατρικά. Παρ'όλα αυτά, εργαζόμενοι στην Dyson δήλωσαν στο BBC πως έχουν ένα “πρωτότυπο που λειτουργεί, έχει σχεδιαστεί και κατασκευάστηκε από την αρχή, έχει δοκιμαστεί σε ανθρώπους και είναι ‘έτοιμο για χρήση’”.

Παρά το ότι η Dyson δεν έχει καμία άμεση σχέση με εμπειρία στον ιατρικό τομέα, υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ των ήδη υφιστάμενων προϊόντων της εταιρείας και του νέου αυτού σχεδίου, με συσκευές όπως “ψηφιακές μηχανές, μπαταρίες, αναλύσεις ροής αέρα και φίλτρα HEPA”. Η Dyson, όμως, δε δουλεύει μόνη της. Έχει συμπράξει με το Technology Partnership — που περιγράφεται από την εφημερίδα The Guardian ως " μια συνάθροιση επιστημών και εφευρετών με έδρα το Cambridge" — εκ των οποίων κάποιοι έχουν ιατρική εμπειρία.

"Ο νέος [αναπνευστήρας] μπορεί να κατασκευαστεί γρήγορα, αποτελεσματικά και σε μεγάλες ποσότητες" δήλωσε ο CEO James Dyson σε ένα company-wide email, σύμφωνα με το CNN, ενώ ο νέος αναπνευστήρα μπορεί να "ανταποκριθεί στις εξειδικευμένες ανάγκες" αυτών που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό. "Η βασική πρόκληση για μας ήταν το πως θα σχεδιάσουμε και θα παραδώσουμε ένα καινούργιο, εκλεπτυσμένο ιατρικό προϊόν σε μεγάλη ποσότητα και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Ο αγώνας πλέον είναι στο πως να το προχωρήσουμε στην παραγωγή" είπε ακόμα ο Dyson.

Ο αγώνας αυτός, όμως, είναι “μαραθώνιος, όχι αγώνας ταχύτητας” σύμφωνα με το γενικό διευθυντή του NHS Providers Chris Hopson. Μιλώντας στο πρόγραμμα Today του BBC, δήλωσε πως “αναπνευστήρες που εξασφαλίζονται και παραγγέλνονται τώρα από όλο τον κόσμο είναι αρκετά χρήσιμοι, αλλά η έλλειψη αναπνευστήρων για αυτή την στιγμή που μιλάμε αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα".