*

Ιδιοκτήτης Nintendo ROM Site πληρώνει 12 εκατ. δολάρια λόγω πειρατείας

Ο Jacob Mathias και η γυναίκα του θα πληρώσουν το ποσό των 12 εκατομμυρίων (δολάρια), εξαιτίας της διανομής πειρατικών παιχνιδιών που έκαναν μέσω από δύο ROM sites.

Ένας κάτοικος από την Αριζόνα συμφώνησε, με απόφαση δικαστηρίου, να πληρώσει στη Nintendo το ποσό των 12 εκατομμυρίων (δολάρια), εξαιτίας της διανομής πειρατικών παιχνιδιών που έκανε μέσω από δύο ROM sites.

Σύμφωνα με το TorrentFreak ο Jacob Mathias και η γυναίκα του θα πληρώσουν το προαναφερθέν ποσό, έπειτα από συμβιβασμό , εξαιτίας των χιλιάδων παιχνιδιών Nintendo που προσέφεραν δωρεάν μέσω των LoveROMs.com και LoveRetro.co

Το Ιούλιο η Nintendo μήνυσε τον Mathias, ισχυριζόμενη πως λειτουργούσε τις δύο ιστοσελίδες και πως είχε κέρδη από την πειρατεία. Σύμφωνα με τη Nintendo το LoveROMs από μόνο του είχε περίπου 17 εκατομμύρια μηνιαίους επισκέπτες και είχε έσοδα μέσω online διαφημίσεων και δωρεών.

Ακολουθώντας το νομικό πλαίσιο, οι δύο ιστοσελίδες κατέβηκαν. Πλέον περιέχουν μια ανακοίνωση με την οποία ζητάνε συγγνώμη από τη Nintendo.

"Τα LoveROMS.com/LoveRetro.co αναγνωρίζουν πως προξένησαν κακό στη Nintendo, στους συνεργάτες και τους πελάτες της," λέει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση, η οποία προτρέπει τους επισκέπτες να πάνε στο Nintendo.com για να αγοράσουν γνήσια αντίτυπα παιχνιδιών.

Μέχρι στιγμής η Nintendo δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο για την υπόθεση. Όμως ο συμβιβασμός αυτός αποτελεί μία προειδοποίηση για τους υπόλοιπους πειρατές παιχνιδιών. Τον Αύγουστο ένα ακόμα ROM website, EmuParadise, σταμάτησε την διάθεση παιχνιδιών Nintendo, φοβούμενο τις νομικές διαδικασίες που θα κινούσε ο Ιαπωνικός κατασκευαστής video games.

Πως θα πληρώσει ο Mathias τα 12 μύρια; Το PCMag US επικοινώνησε μαζί του αλλά αρνήθηκε το οποιοδήποτε σχόλιο. Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, τόσο ο Mathias όσο και η γυναίκα του παραδέχτηκαν την παραβίαση των δικαιωμάτων της Nintendo και συμφώνησαν να μην το επαναλάβουν ξανά.

Όταν η Nintendo μήνυσε τον Mathias, η εταιρεία ζητούσε αποζημίωση 150.000$ για κάθε πειρατικό παιχνίδι και 2 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον για κάθε παραβίαση του trademark της Nintendo.

About Mike Viliotis