*

Dreams Preview

Παιχνίδι χωρίς σύνορα.

Tο νέο δημιούργημα της Media Molecule (LittleBigPlanet, Tearway) αποτελεί την ιδανική πλατφόρμα για να εκδηλώσετε τις καλλιτεχνικές σας ανησυχίες και βλέψεις, αφού πρόκειται για ένα game-creator όπου επιτρέπει να φέρετε εν ζωή κάθε σας όραμα με τις απεριόριστες δυνατότητες που προσφέρει. Αυτό που μας αρέσει στο συγκεκριμένο τίτλο, είναι ότι πρόκειται για ένα “tool kit” κατά κάποιο τρόπο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους. Όχι με την ίδια επιτυχία βέβαια αφού οι αρχάριοι, σαν και του λόγου μας, το ποιο πιθανό είναι να δημιουργήσουν τερατουργήματα που θα προκαλέσουν το γέλωτα, πράγμα άκρως επιθυμητό, αφού και αυτό αποτελεί σημαντική παράμετρο της πλατφόρμας.

Εξαιρετικά χρήσιμο είναι και για επίδοξους developers που θέλουν να δουν τα αποκυήματα της φαντασίας τους να παίρνουν σάρκα και οστά, καθώς και για βετεράνους σχεδιαστές. Οι επιλογές είναι πολλές και για όλα τα γούστα. Animation, μουσική, ζωγραφική, sculpting, ταινίες, και όσον αφορά το κομμάτι του game designing οι προοπτικές είναι τεράστιες. Και τι δεν είδαν τα μάτια μας. Δημιουργίες παικτών που έχουν ξεφύγει από τις συνηθισμένες. FPS games, RPG, survival, horror games, interactive storytelling, ακόμη και αναδημιουργίες ήδη γνωστών παιχνιδιών (π.χ Super Mario) ιδωμένα μέσα από τη διαφορετική οπτική του εκάστοτε παίκτη και με τις δικές του συμπληρωματικές πινελιές.

Εδώ δεν υπάρχουν όρια στην επινοητικότητα ακόμα και με την απλή αλλά ορθή αισθητική που έχει υιοθετήσει. Αν πάλι δεν ενδιαφέρεστε να φτιάξετε κάτι δικό σας μπορείτε να χαθείτε στις συνθέσεις άλλων παικτών οι οποίες το μόνο σίγουρο είναι ότι θα σας εντυπωσιάσουν και θα διασκεδάσετε. Επιπλέον πρέπει να πούμε ότι το Dreams, μέσω της early access έκδοσής του, έχει ήδη θέσει τις βάσεις για ένα ενεργό και πολύ δημιουργικό community. Ταυτόχρονα ενθαρρύνει τη συνεργασία αφού μπορείτε να ανακατευτείτε με projects άλλων παικτών κάνοντας αλλαγές, εφόσον βέβαια το επιτρέπουν, να χρησιμοποιήσετε στοιχεία από τον κόσμο τους στο δικό σας, καθώς επίσης να συνεργαστείτε συμβάλλοντας στο αποτέλεσμα με τις δικές σας ιδέες.

Και χαιρόμαστε που όλη αυτή η δημιουργικότητα στηρίζεται και προωθείται με θεματικά events. Αυτά που συναντήσαμε εμείς είχαν θέμα την Άνοιξη και την Άγρια Δύση. Όχι ότι δοκιμάσαμε τις δυνάμεις μας στο διαγωνιστικό τομέα. Στην καλύτερη των περιπτώσεων το αποτέλεσμα των προσπαθειών μας σου άλλαζαν νοητικό επίπεδο… αρνητικά. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι η όποια ενέργεια συνοδεύεται από πολύ κόπο. Όμως η ομάδα της Media Molecule δεν σε πετάει στα βαθιά κοιτάζοντας σαν χαμένος τα εργαλεία και που ίσως υποψιάζεσαι τη χρησιμότητά τους. Φρόντισε η προετοιμασία των παικτών να γίνει σωστά με επεξηγηματικά tutorials που συνοδεύονται από το ανάλογο βίντεο, και στα οποία μπορείτε να ανατρέξετε ανά πάσα στιγμή.

Το σημείο που ατροφεί είναι ο χειρισμός του. Ο τρόπος που χρειάζεται να χειριστείτε το Dualshock 4 δεν ενδείκνυται για αυτές τις μακρόσυρτες διαδικασίες, καθώς μειώνει τη ροή και ελαστικότητα της τεχνική σας. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι δεν πρόκειται για το τελικό προϊόν, στο οποίο θα υπάρξουν αλλαγές, νέες προσθήκες και διορθώσεις.

Το περιεχόμενο της early access έκδοσης του Dreams καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την επιδοκιμασία μας για τον ολοκληρωμένο τίτλο που πρόκειται να κυκλοφορήσει. Οι προσδοκίες είναι υψηλές και οι εντυπώσεις που μας άφησε είναι ότι πρόκειται για μια προσπάθεια προσηλωμένη και απόλυτα πιστή σε αυτό που αντιπροσωπεύει. Μας αρέσει που δεν επιδιώκει να διαχωρίσει τους επαγγελματίες από τους επίδοξους δημιουργούς και τους casual παίκτες, αφού οι πάντες μπορούν να ασχοληθούν με τα πάντα. Στο μόνο ίσως σημείο που υποκύπτει, τουλάχιστον προς το παρόν, είναι ο κουραστικός χειρισμός του.

To preview βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για PS4, η οποία μας παραχωρήθηκε από την Sony Hellas.

H early access έκδοση του Dreams κυκλοφορεί από τις 16 Απριλίου για PS4, ενώ η τελική έκδοσή του αναμένεται να διατεθεί εντός του τρέχοντος έτους.