*

PlayStation 5: Το κόστος παραγωγής ανά μονάδα υπολογίζεται στα 450 δολάρια

Το ακριβό σύστημα ψύξης και υψηλή ζήτηση για DRAM και NAND flash memory έχουν "φουσκώσει" το κόστος παραγωγής της κονσόλας επόμενης γενιάς.

Όσοι αγόρασαν Playstation 4 στον πρώτο καιρό κυκλοφορίας του θα θυμούνται ότι η κονσόλα κυκλοφόρησε το 2013 στα 399,99 δολάρια, με το PS4 Pro να κυκλοφορεί στην ίδια τιμή το 2016. Ωστόσο, το κόστος κατασκευής του PS5 φημολογείται ότι βρίσκεται στα 450 δολάρια, αφήνοντας τη Sony με μια δύσκολη απόφαση τιμολόγησης για την επόμενη κονσόλα.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το υψηλότερο κόστος κατασκευής του PS5 οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η πολύ μεγάλη ζήτηση για τα flash εξαρτήματα DRAM και NAND που απαιτεί κάθε PS5. Η Sony αγωνίζεται για περιορισμένο απόθεμα εναντίον όλων των μεγάλων κατασκευαστών smartphone που προετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν 5G συσκευές αργότερα φέτος. Η Microsoft θα διεκδικήσει επίσης το δικό της μερίδιο από το ίδιο απόθεμα για το Xbox Series X.

Η Sony θεωρείται επίσης ότι χρησιμοποιεί ένα σχετικά ακριβό σύστημα ψύξης για τη νέα κονσόλα της. Οι παίκτες θα είναι στην ευχάριστη θέση να ακούσουν ότι η Sony επέλεξε λύση ψύξης που εξασφαλίζει καλύτερη απορρόφηση της θερμότητας, αλλά με τον τρόπο αυτό, το κόστος αυξήθηκε σε λίγα δολάρια ανά κονσόλα. Συνήθως, το κομμάτι της ψύξης κοστίζει λιγότερο από ένα δολάριο ανά μηχάνημα.

Εάν 450 δολάρια είναι το πραγματικό κόστος κατασκευής του PS5, τότε η Sony έχει μια μεγάλη απόφαση να πάρει. Μπορεί να δοκιμάσει να πουλήσει την κονσόλα με κόστος 449,99 δολ΄ρια ή να δούμε αν η αγορά μπορεί να αντέξει τα $ 469,99 δολάρια και η εταιρεία να εξασφαλίσει κάποιο κέρδος. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει με την τιμή του PS4 Pro στα $399,99, να δεχθεί ένα οικονομικό χτύπημα σε κάθε κονσόλα και να ελπίζει να μειωθεί γρήγορα το κόστος παραγωγής κατά τα πρώτα χρόνια.

Βέβαια, η απόφαση αυτή θα καθοδηγηθεί σε κάποιο βαθμό από το κόστος του Xbox Series X. Η Sony θα είναι πρόθυμη τουλάχιστον να δώσει την ίδια κοστολόγηση με τον αντίπαλό της, αλλά μπορεί να μην είναι σε θέση να το κάνει, εάν η Microsoft γίνει επιθετική με την τιμή.

Σε άλλα νέα, να μην ξεχνάμε ότι η Sony αποκάλυψε πρόσφατα πως οι πωλήσεις του PS4 έχουν μειωθεί κατά 25%, καθώς μάλλον οι φαν προετοιμάζονται για το PS5. Στην αντίπερα όχθη, η Microsoft δείχνει να μην παίρνει τα μάτια της από την συνδρομητική υπηρεσία Xbox Game Pass, καθώς τώρα έκανε τα Quest ακόμα πιο ενδιαφέροντα.