*

Οι επεξεργαστές 10nm της Intel καταφθάνουν τον Ιούνιο, σχέδια για 7nm το 2021

Επιτέλους η εποχή των 14 νανομέτρων φτάνει στο τέλος της, αλλά απ' ότι φαίνεται η τεχνολογία των 10nm δεν θα μείνει για πολύ μιας και υπάρχουν ήδη πλάνα για την μετάβαση στα 7nm.

Οι επεξεργαστές 10nm της Intel καταφθάνουν τον επόμενο μήνα, αλλά υπάρχουν ήδη πλάνα για τσιπ 7nm μέχρι το 2021. Την περασμένη Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση επενδυτών για το 2019 στη Santa Clara, όπου ο Dr. Murthy Renduchintala, επικεφαλής μηχανικός της Intel και πρόεδρος της ομάδας τεχνολογίας και αρχιτεκτονικής συστημάτων, αναφέρει λεπτομερώς τι θα ακολουθήσει για την εταιρεία. Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται οι -κατα πολύ αργοπορημένοι- επεξεργαστές 10nm, οι οποίοι πρόκειται να βγουν στην αγορά τον Ιούνιο.

Τα πρώτα τσιπ 10nm θα είναι για φορητές συσκευές και θα ακούνε στο όνομα "Ice Lake". Η Intel δήλωσε ότι οι Ice Lake θα προσφέρουν τριπλάσιες ασύρματες ταχύτητες, διπλάσια ταχύτητα κωδικοποίησης βίντεο και γραφικών, ενώ θα είναι δύο φορές πιο αποδοτικοί σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Το πότε ακριβώς θα δούμε αυτές τις επιδόσεις στις νέες συσκευές παραμένει ακόμα αβέβαιο, αλλά η Intel δήλωσε ότι οι συνεργάτες της θα έχουν τους νέους επεξεργαστές μέχρι το τέλος του 2019, κάτι το οποίο έχει δηλώσει ήδη από τον Ιούλιο του 2018.

Περισσότερα προϊόντα 10nm θα εμφανιστούν τόσο στην consumer, όσο και στην enterprise αγορά με τους Agilex FPGAs, Nervana NNP-I AI και το network SoC "Snow Ridge" για δίκτυα 5G να κάνουν την εμφάνιση τους το 2020. Το πιο ενδιαφέρον από όλα είναι η GPU γενικής χρήσης, η οποία θα επωφεληθεί ιδιαιτέρως από την τεχνολογία των 10nm.

Είναι καλό να βλέπουμε ότι η Intel δεν εγκαταλείπει την ανάπτυξη της τεχνολογίας 10nm, ωστόσο η εταιρεία θα στρέψει πολύ σύντομα την προσοχή στην αρχιτεκτονική 7nm. Ο Renduchintala μίλησε επίσης για τα σχέδια της Intel για την λιθογραφία 7nm αλλά και για το πρώτο προϊόν, που όμως θα αργήσει τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμα, και θα είναι μια GPU γενικής χρήσης για data centers, όπου απαιτείται τεράστια υπολογιστική ισχύ για εφαρμογές AI. Αργότερα, η Intel σίγουρα θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία 7nm σε όλα της τα προϊόντα με σκοπό να καλύψει την υπόσχεσή της για 20% αυξημένη απόδοση ανά watt".

About Κώστας Δεσίπρης