*

Πάροχοι VPN κλείνουν τους server τους στο Hong Kong για να προστατεύσουν τους χρήστες από νέο νόμο της Κινεζικής Κυβέρνησης για την ασφάλεια

Η Private Internet Access και η TunnelBear φοβούνται ότι οι VPN server τους θα μπορούσαν να κατασχεθούν σε περίπτωση που οι κινεζικές αρχές αποφασίσουν να κινηθούν σύμφωνα με το νέο νόμο για να τους κατασχέσουν.

(Photo by Billy H.C. Kwok/Getty Images)

Επικαλούμενοι την ασφάλεια των χρηστών, δύο πάροχοι VPN κλείνουν τους server τους στο Hong Kong αντιδρώντας στον νέο νόμο ασφάλειας της Κίνας για την πόλη.

Τόσο η Private Internet Access όσο και η TunnelBear αποφάσισαν να «τραβήξουν την πρίζα» στους VPN server που βρίσκονται στο Hong Kong λόγω των φόβων για πιθανή κατάσχεσή τους από τις τοπικές αρχές. “Ο νέος εθνικός νόμος ασφάλειας της Κίνας επιτρέπει στην αστυνομία να κατάσχει server που βρίσκονται στο Hong Kong χωρίς ένταλμα καθώς και να μπορεί να παρεμβάλλει τις επικοινωνίες επίσης χωρίς την έκδοση εντάλματος,” έγραψε η Private Internet Access σε μια ανάρτηση σε blog την Τρίτη.

Οι VPN server της εταιρείας δεν συγκεντρώνουν τα δεδομένα της δραστηριότητας των χρηστών. Πάντως, η Private Internet Access άφησε να εννοηθεί ότι στηρίζει την ψηφιακή ιδιωτικότητα.

Η TunnelBear επίσης ανακοίνωσε ότι δεν αποθηκεύει στους server της προσωπικές πληροφορίες χρηστών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ταυτοποίησή τους. “Εάν ο server κατασχεθεί, και εξαχθεί ο σκληρός δίσκος για ανάλυση, είναι εξ ολοκλήρου κρυπτογραφημένος,” έγραψε η εταιρεία σε μια ανάρτηση σε blog τη Δευτέρα. Οι μόνες ευαίσθητες πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες στο μηχάνημα είναι τα “configuration related keys,” τα οποία η TunnelBear θέλει να προστατεύσει.

Οι χρήστες με έδρα το Hong Kong θα εξακολουθούν να είναι σε θέση να συνδέονται και στις δύο υπηρεσίες VPN. Στην περίπτωση της TunnelBear, ο πάροχος κλιμακώνει τις επιχειρήσεις VPN στη Σιγκαπούρη και την Ιαπωνία για να αντισταθμίσει τις απώλειες από τον server στο Hong Kong.

“Θα αποκαταστήσουμε τη λειτουργία του server στο Hong Kong με την προϋπόθεση ότι θα προστατευθεί η ασφάλεια και η ιδιωτικότητα των χρηστών,” προσέθεσε.

Υπό το νέο κινεζικό νόμο για την ασφάλεια στην πόλη του Hong Kong, οι τοπικές αρχές έχουν τώρα ευρείες αρμοδιότητες να καταστέλλουν τις πολιτικές διαφωνίες στην πόλη και να φυλακίζουν τους ακτιβιστές ακόμα και με ισόβια. Σύμφωνα με το BBC, όσοι θεωρούνται ύποπτοι παραβίασης του νόμου θα παγιδεύονται με μικρόφωνα και θα παρακολουθούνται.

Ως αποτέλεσμα, οι χρήστες του Διαδικτύου στο Hong Kong συνέρρευσαν σε υπηρεσίες VPN για να προστατεύσουν την ψηφιακή τους ιδιωτικότητα. Ωστόσο, πολλοί κάτοικοι δεσμεύονται στην αυτό-λογοκρισία, και φροντίζουν να απαλλαγούν από προηγούμενες αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα υπό το φόβο των κινεζικών αρχών μήπως και χρησιμοποιήσουν μελλοντικά το περιεχόμενο για να τους ασκήσουν διώξεις.

Προς το παρόν, εταιρείες των ΗΠΑ ανάμεσά τους το Facebook και το Twitter τηρούν στάση αναμονής ως προς την ανταπόκρισή τους στα αιτήματα για δεδομένα της αστυνομίας του Hong Kong.