*

O ιδρυτής της WikiLeaks συλλαμβάνεται και παραπέμπεται σε δίκη

Ο Julian Assange, κατηγορείται ότι συμφώνησε να βοηθήσει την Chelsea Manning να σπάσει έναν κωδικό ασφάλειας σε υπολογιστές του Υπουργείου Άμυνας των Η.Π.Α για να αποκτήσει πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες, δήλωσαν Αμερικανοί επίσημοι.

(Photo by Jack Taylor/Getty Images)

Ο Ιδρυτής της WikiLeaks, Julian Assange, έφυγε με χειροπέδες από την πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο ώστε να δικαστεί για συνομωσία κατά του Αμερικανικού Υπουργείου ¨Αμυνας.

Είναι η πρώτη φορά που ο Assange βγαίνει από την πρεσβεία έπειτα από 7 ολόκληρα χρόνια, όπου και διέφυγε τον Ιούνιο του 2012 για να "γλυτώσει" την έκδοσή του στις σουηδικές αρχές. Ωστόσο ο πρόεδρος του Εκουαδόρ, Lenin Moreno, αφαίρεσε το άσυλο του Assange ύστερα από “πολλαπλές παραβιάσεις διεθνών συμφωνιών”, όπως αναφέρει το BBC

Εν συνεχεία, η κυβέρνηση των Η.Π.Α τον κατηγόρησε για συνομωσία που οδήγησε στη σύλληψή του και αναμένεται να γίνει η έκδοσή του στις Η.Π.Α με βάση το σύμφωνο έκδοσης που έχουν υπογράψει οι Η.Π.Α και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Assange κατηγορείται για συνομωσία διάρρηξης υπολογιστή (Hacking). Συγκεκριμένα το Υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγορεί ότι τον Μάρτιο του 2010 ο Assange συμφώνησε να βοηθήσει την Chelsea Manning, τότε αναλυτή πληροφοριών για τον αμερικανικό στρατό, να σπάσει έναν κωδικό στους υπολογιστές του Department of Defense ώστε να αποκτήσει πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα και να τα προωθήσει στην WikiLeaks.

Οι προσπάθειες του Assange όμως δεν ήταν πετυχημένες, αναφέροντας στην Manning σε προσωπικό μήνυμα ότι “δεν είχε καμία τύχη μέχρι τώρα” στο να σπάσει τον κωδικό. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης τονίζει τους κινδύνους και τις δυσκολίες που ενέχουν οι συγκεκριμένες πρακτικές, καθώς η Manning θα είχε πρόσβαση στα αρχεία με λογαριασμό άλλου προσώπου χωρίς να φαίνεται το σημάδι της πουθενά, καθιστώντας την διαδικασία εξιχνίασης της υπόθεσης εξαιρετικά δύσκολη.

Αν βρεθεί ένοχος ο Assange, θα δεχθεί ποινή 5 ετών φυλάκισης, αλλά μέχρι να μπορέσει να γίνει η δική θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσής του στις Η.Π.Α από το Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι που έχει αναλάβει το Γραφείο Διεθνών Υποθέσεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

H Manning συλλήφθηκε το 2010 και καταδικάστηκε σε 35 χρόνια φυλάκισης το 2013 για την διαρροή απόρρητων εγγράφων του State Department και του Αμερικανικού Στρατού στην WikiLeaks. Αυτή η ποινή έπειτα μειώθηκε από τον τότε πρόεδρο των Η.Π.Α Μπαράκ Ομπάμα στα 7 χρόνια. Η Manning όμως βρίσκετε και πάλι υπό κράτηση αφού αρνήθηκε να καταθέσει ενάντια στην WikiLeaks.

Όσο ο Assange παρέμενε στην πρεσβεία του Εκουαδόρ φαίνεται να έπαιζε ακόμα σημαντικό ρόλο στην WikiLeaks. Ο Προέδρος Moreno ανακάλεσε το άσυλο που παρείχε στον Assange εξαιτίας της ανάμιξης του στην διαρροή εγγράφων του Βατικανού τον Ιανουάριο.

Εκπρόσωπος του γραφείου δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών έπειτα από την αποτυχημένη έκκληση συνάδελφού της στις 5 Απρίλιου προς τον πρόεδρο του Εκουαδόρ να μην προχωρήσει στην άρση του ασύλου, έκανε νέα έκκληση για δίκαιη μεταχείριση του Assange τόσο κατά την δική, όσο και κατά την διαδικασία έκδοσής του.

About Zois Bekios Zannikos