*

H SpaceX θα συνεργαστεί με τη NASA για την εκτροπή αστεροειδούς

Η NASA εργάζεται ήδη πάνω στην αποστολή Double Asteroid Redirection Test (DART), έτσι ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι στην περίπτωση που κάποιος αστεροειδής βρεθεί σε πορεία σύγκρουσης με τη Γη.

Αν και η ανθρωπότητα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις περισσότερες φυσικές καταστροφές, υπάρχουν κάποιες για τις οποίες δεν έχει προετοιμαστεί καταλλήλως. Μία από αυτές είναι και η σύγκρουση ενός αστεροειδή με τη Γη. Η NASA είναι αποφασισμένη να δώσει λύση στο πρόβλημα και για αυτόν ακριβώς το λόγο προχώρησε σε συνεργασία με την ιδιωτική εταιρεία αεροδιαστημικής τεχνολογίας SpaceX.

Ο καλύτερος τρόπος προετοιμασίας για την εκτροπή ενός αστεροειδή από την πορεία του είναι η εξάσκηση και αυτό ακριβώς σκοπεύει να κάνει η NASA με την αποστολή Double Asteroid Redirection Test (DART). H DART θα είναι η πρώτη διαστημική αποστολή που θα “επιδείξει πως ακριβώς μπορεί να γίνει η εκτροπή ενός αστεροειδούς από την πορεία του με τη χρήση της kinetic impactor (κινητικής σύγκρουσης) τεχνικής.” Στην προκειμένη περίπτωση ο στόχος είναι ο Δίδυμος B, o μικρότερος εκ των δύο αστεροειδών Δίδυμος.

Η NASA θα αναχαιτίσει τον Δίδυμος B τον Οκτώβριο του 2022, μέχρι τότε όμως θα πρέπει να προγραμματιστούν με ακρίβεια όλα τα βήματα της αποστολής DART, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η εκτόξευσή της. Για τον σκοπό αυτό η NASA θα συνεργαστεί με την SpaceX, η οποία θα εκτοξεύσει την αποστολή τον Ιούνιο του 2021 χρησιμοποιώντας έναν πύραυλο Falcon 9. H εκτόξευση θα πραγματοποιηθεί από το Space Launch Complex E της αεροπορικής βάσης Vandenbeng στην California.

H αναχαίτιση του αστεροειδή θα γίνει όταν αυτός θα βρίσκεται σε απόσταση 11 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, με την χρήση της τεχνικής κινητικής σύγκρουσης. Η αποστολή θα συγκρουστεί πρακτικά με τον αστεροειδή με την ελπίδα ότι θα τον εκτρέψει από την πορεία του.

Το κόστος της αποστολής κυμαίνεται στα 69 εκατομμύρια δολάρια και είναι σχετικά μικρό αν αναλογιστούμε ότι σε περίπτωση επιτυχίας της δοκιμής η Γη θα είναι ασφαλής από ανάλογους κινδύνους.

About Pantelis Daskalelos