*

Το Ισραήλ απαντά στις κυβερνοεπιθέσεις με βομβαρδισμούς

Την Κυριακή, οι Ισραηλινές Μονάδες Άμυνας είπαν πως εμπόδισαν μία κυβερνοεπίθεση από τη Χαμάς. Ως απάντηση, οι στρατιωτικές μονάδες της χώρας βομβάρδισαν ένα κτήριο στη Λωρίδα της Γάζας.

To Ισραήλ απάντησε στην κυβερνοεπίθεση με αεροπορικό χτύπημα.

Την Κυριακή, οι Ισραηλινές Μονάδες Άμυνας είπαν πως εμπόδισαν μία κυβερνοεπίθεση από τη Χαμάς. Ως απάντηση, οι στρατιωτικές μονάδες της χώρας βομβάρδισαν ένα κτήριο στη Λωρίδα της Γάζας από το οποίο φημολογείται ότι έγινε η επίθεση των χάκερς. "Το HamasCyberHQ.exe αφαιρέθηκε," είπε η IDF σε σχετικό tweet.

Το συγκεκριμένο περιστατικό τονίζει το τρέχων ντιμπέιτ στην κυβερνοασφάλεια για το πως πρέπει να αντιμετωπίζουν οι χώρες τις κυβερνοεπιθέσεις: Μήπως ένα βομβαρδισμός είναι υπερβολικός;

Οι κυβερνήσεις απέφυγαν σε μεγάλο βαθμό να απαντήσουν στις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο με στρατιωτική δύναμη. Το 2015, οι ΗΠΑ δολοφόνησαν τον φερόμενο Ισλαμιστή χάκερ Junaid Hussain με αεροπορική επίθεση, αλλά δεν ήταν στόχος μόνο για τις δραστηριότητες του στον κυβερνοχώρο.

Αν'αυτού, πολλές χώρες ανταπέδωσαν επιβάλλοντας κυρώσεις με τις δικές τους κυβερνο-δυνατότητες. Αλλά πολλοί ειδικοί έχουν αμφισβητήσει το εάν τέτοιες τακτικές απλά ισοδυναμούν με ένα χτύπημα στα χέρια. Δεν βοηθά όταν οι διεθνής κανόνες σχετικά με τον κυβερνοπόλεμο παραμένουν αδιευκρίνιστοι.

Μέχρι στιγμή ο Ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με την φημολογούμενη κυβερνοεπίθεση της Χαμάς, λέγοντας πως αν κάνουν κάτι τέτοιο μπορεί να αποκαλύψουν τις κυβερνοδυνατότητες του στην Παλαιστίνια πολιτοφυλακή. Η IDF ανέφερε μόνο πως η κυβερνοεπίθεση εστίαζε στο να "βλάψει την ποιότητα ζωής των Ισραηλινών πολιτών", σύμφωνα με τη The Times of Israel.

O βομβαρδισμός έλαβε χώρα το Σαββατοκύριακο κατά την διάρκεια έντονων μαχών μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, όπου είχε ως αποτέλεσμα μπαράζ από πυραύλους και βομβαρδισμούς. Σύμφωνα με την IDF, 280 στόχοι στη Γάζα καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια των αντιπαραθέσεων. "Η Χαμάς δεν έχει πλέον κυβερνοδυνατότητες έπειτα από το χτύπημά μας," είπε εκπρόσωπος της IDF στη The Times of Israel.

About Mike Viliotis