*

Η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία αναζητά αυτόνομα αεροσκάφη διάσωσης

Η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ ψάχνει μια λύση για να διασφαλίσει την ασφάλεια των πιλότων της σε περίπτωση κατάρριψης, μέσω ενός μη επανδρωμένου σκάφους διάσωσης.

Αν και οι πιθανότητα κατάρριψης ενός αεροσκάφους πίσω από τις εχθρικές γραμμές είναι απειροελάχιστη στις μέρες μας, όταν συμβαίνει, μια ομάδα διάσωσης αποστέλλεται για να ανακτήσει το πλήρωμά του, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα περισσότερους ανθρώπους. Για αυτόν τον λόγο, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ αναζητά μια εναλλακτική λύση άνευ κινδύνου, με τη μορφή ενός μη επανδρωμένου σκάφους που θα μεταφέρει τους ανθρώπους με ασφάλεια.

Όπως αναφέρει το Task & Purpose, η Πολεμική Αεροπορία των Η.Π.Α. έχει κάνει έκκληση για ένα όχημα ανάκτησης και μεταφοράς προσωπικού, το οποίο θα είναι μη επανδρωμένο. Αυτή η αυτόνομη “πλατφόρμα" θα πρέπει να μπορεί να μεταφέρει έως και τέσσερα άτομα και εξοπλισμό 1.440 κιλών. Το αεροσκάφος θα χρειάζεται εμβέλεια τουλάχιστον 100 μιλίων, ταχύτητα πτήσης πάνω από 100 κόμβους και την ικανότητα προσγείωσης σε απρόσμενες τοποθεσίες.

Με την άρση της ανάγκης για πιλότο και πλήρωμα, ο κίνδυνος εκτέλεσης αποστολών αποκατάστασης μειώνεται σημαντικά. Κανένας άλλος δεν τίθεται σε κίνδυνο, ενώ παράλληλα επιτρέπεται η πραγματοποίηση αποστολών διάσωσης γρηγορότερα, επειδή το μόνο που χρειάζεται είναι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε κατάσταση αναμονής.

Η παράκληση της Πολεμικής Αεροπορίας καθορίζει επίσης ότι το αεροσκάφος πρέπει να παράγει χαμηλά επίπεδα θορύβου για να αποφευχθεί η ανίχνευση, ενώ θα πρέπει να είναι ικανό για άμεση απογείωση και προσγείωση (Short Take-Off and Landing). Και ας μην ξεχνάμε την δυνατότητα μεταφοράς εξοπλισμού και μικρών ομάδων από και προς το πεδίο της μάχης, καθώς και για τη διάσωσή τους σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά.

Με τα μη αεροσκάφη να διαδραματίζουν ήδη έναν σημαντικό ρόλο στην άμυνα, φαίνεται αρκετά πιθανό ότι η Πολεμική Αεροπορία θα έρθει αντιμέτωπη με αρκετές προτάσεις από τους συνεργαζόμενους μηχανικούς της, μιας και πολλές εταιρείες θα θέλανε αυτό το προνόμιο.

About Κώστας Δεσίπρης