*

Libra: Πως διαφέρει από το Bitcoin

Αυτή την εβδομάδα, οι επιτροπές της Βουλής και της Γερουσίας των ΗΠΑ ετοιμάζονται να κάνουν ακροάσεις σχετικά με το νέο κρυπτονόμισμα του Facebook, Libra. Με αυτή την ευκαιρία μπορούμε να ρίξουμε μία πιο προσεκτική ματιά στις ειδοποιούς διαφορές της τεχνολογίας και των στόχων που έχει το Libra με το Bitcoin.

Source: CryptoPotato

Αυτή την εβδομάδα δυο επιτροπές του Κογκρέσου, θα έχουν ακροάσεις για το κρυπτονόμισμα του Facebook, Libra.

Αυτές οι ακροάσεις είναι αναμφισβήτητα οι σημαντικότερες κρατικές παρεμβάσεις στα κρυπτονόμισματα. Οι γενικότερα αργές ρυθμιστικές κινήσεις από κρατικές υπηρεσίες όπως η SEC, FINRA και η FTC αναδεικνύουν τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στους ανακλαστικούς μηχανισμούς των κρατών απέναντι στις νέες τεχνολογίες. Ένα από αυτά τα προβλήματα είναι η δυσκολία που παρουσιάζουν τα μέλη των επιτροπών να κατανοήσουν τις νέες τεχνολογίες.

Πιο συγκεκριμένα, στο θέμα των κρυπτονομισμάτων υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνουν βεβιασμένες και αβάσιμες συγκρίσεις ανάμεσα στα διάφορα κρύπτο-νομίσματα.

Αν και το Bitcoin και το Libra είναι “κεφάλαια Crypto” τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν ως ψηφιακά νομίσματα δεν έχουν αλλά κοινά πράγματα μεταξύ τους. Βέβαια ο χαρακτηρισμός τους ως κρυπτονομίσματα είναι αρκετός ώστε αναπάντεχα να προκαλέσει την εξίσωση των δύο στο μυαλό του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump. Ο ίδιος έκανε την παρακάτω ανάρτηση στο Twitter η οποία προκαλεί αρκετά ερωτηματικά για το κατά ποσό η κυβέρνηση έχει την απαραίτητη κατανόηση ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Ένα καλό μέρος για να κατανοήσει κανείς τις διάφορες είναι το CryptoPotato, το οποίο ανάρτησε ένα σχετικό πίνακα.

Από μια γενικότερη προσέγγιση το Bitcoin είναι πλήρως αποκεντρωμένο με ένα τεράστιο αριθμό από nodes να συνθέτουν την υποδομή του παγκοσμίως. Εκτός αυτού, δεν χρειάζεται κανενός είδους άδεια για την παραγωγή του, καθώς οποιοσδήποτε με την τεχνογνωσία (που είναι διαθέσιμη online) και τον απαραίτητο εξοπλισμό μπορεί να το “εξορύξει.” Το βασικό πρόβλημα του Bitcoin είναι η ταχύτητα επεξεργασίας των εντολών, δηλαδή η ταχύτητα μεταφοράς των χρήματων, η οποία μπορεί να κρατήσει εως και μερικές ώρες. Σε αντίθεση το Libra αξιοποιεί μία κεντρικά ελεγχόμενη δομή ώστε να εξασφαλιστεί η ταχύτητα της επεξεργασίας των εντολών. Αυτή η δομή θα ελέγχεται από το Libra Association, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειάζεται ειδική εξουσιοδότηση για την επεξεργασία του κοινού ledger που αποτελεί το blockchain.

Τα ιδρυτικά μέλη του Libra Association είναι κατά βάση εταιρείες τεχνολογίας και χρηματοοικονομικών.

Ο τρόπος που τα δύο νομίσματα υπολογίζουν την αξία τους είναι επίσης διαφορετικό. Το Bitcoin λειτουργεί με μια σταθερή παροχή νομισμάτων και η τιμή του δεν εξαρτάται από το παραδοσιακό οικονομικό σύστημα. Το Libra όμως υποστηρίζεται από ένα συνολικό απόθεμα από διάφορα fiat νομίσματα (ευρώ, δολάριο, λίρες) και το Libra θα διαθέτει τόσα νομίσματα όση η συνολική αξία του αποθέματος του. Όποτε ο χρήστης ανταλλάσσει δολάρια, ευρώ, λίρες κλπ. για Libra, δημιουργείται επιτόπου το νέο Asset/νόμισμα. Μόλις ο χρήστης κάνει κάποια πληρωμή η μετατρέψει πάλι τα λεφτά του, τότε το νόμισμα καταστρέφεται.

Coin Center Bitcoin vs. Libra

Coin Center Bitcoin vs. Libra 2

Source: Coin Center

Οι παραπάνω πίνακες προέρχονται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Coin Center που ασχολείται ερευνητικά με τα κρυπτονομίσματα. Η φιλοσοφία σχεδιασμού του Bitcoin βασίζεται σε μια peer-to-peer ανταλλαγή χρήματων χωρίς την διαμεσολάβηση τρίτων ή οποιουδήποτε οικονομικού θεσμού. Το Libra σε αντίθεση στοχεύει στην εδραίωση ενός νέου ψηφιακού οικονομικού συστήματος με την 1:1 προσέγγιση του και την συμπερίληψη διαμεσολαβητών που θα εγγυούνται την αξία, την ασφάλεια και την σωστή διαχείριση του asset.

Το Coin Center παρομοιάζει το Bitcoin με ένα πολύτιμο αγαθό, όπως ο χρυσός. Η κατοχή του παρέχει άμεση αξία, κάτι που εξηγεί γιατί τα Bitcoin χρησιμοποιούνται πιο πολύ σαν επενδυτικό αγαθό αντί σαν νόμισμα για καθημερινές συναλλαγές. Το Libra θυμίζει περισσότερο ένα τραπεζογραμμάτιο, η αξία του καθορίζεται από την αξία του fiat νομίσματος στο οποίο βασίζεται. Η διαδικασία της ανταλλαγής από χρήστη σε χρήστη μπορεί να γίνει μόνο με την έγκριση όσων υποστηρίζουν το νόμισμα, δηλαδή των εταιριών που ανήκουν στο Libra Association.

Οι δύο επιτροπές θα έχουν μια τεράστια λίστα με ερωτήσεις. Από το πώς θα λειτουργεί το Libra, πώς θα προστατευθούν οι καταναλωτές, καθώς και τι είδους επιτήρηση και περιορισμοί θα πρέπει να ρυθμιστούν νομοθετικά. Μεγάλα ερωτήματα επίσης αποτελούν η δομή και η συσσώρευση εξουσιών της Libra Association, καθώς και πώς το Facebook σκοπεύει να επωφεληθεί από την νέα θυγατρική του, την Calibra.

Αυτό που δεν πρέπει με τίποτα να γίνει, είναι να επαναληφθεί μια κατάσταση όμοια με την ακρόαση του Mark Zuckerberg στο Κογκρέσο. Σε αυτή την περίφημη πλέον ακρόαση, τα μέλη της επιτροπής σπατάλησαν μεγάλο μέρος του χρόνου κάνοντας επιφανειακές ή άσχετες ερωτήσεις. Ελπίζουμε ότι με τον αριθμό τον ερωτήσεων τον οποίο επιβάλει η περιπλοκότητα του θέματος, οι επιτροπές δεν θα σπαταλήσουν τον χρόνο τους κάνοντας βεβιασμένες συγκρίσεις ανάμεσα στο Bitcoin και το Libra.

About Zois Bekios Zannikos