*

Blizzard: Κάθε Φωνή Μετράει, απλά μην μιλάτε για πολιτική στα eSports

"Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: οι σχέσεις μας στην Κίνα δεν έχουν καμία επιρροή στην απόφασή μας," είπε ο πρόεδρος της Blizzard σε δήλωσή του.

Η Blizzard Entertainment αμύνεται για την απόφασή της να τιμωρήσει έναν αθλητή eSports, ο οποίος συμπαραστάθηκε στις διαδηλώσεις του Χονγκ Κονγκ, μέσω ζωντανής μετάδοσης. Ωστόσο, η εταιρεία αποφάσισε την μείωση της ποινής του παίκτη από ένα χρόνο σε έξι μήνες και του επέστρεψαν το έπαθλο από την διοργάνωση.

Η δήλωση της Παρασκευής από τον πρόεδρο της Blizzard, J. Allen Brack, εξηγεί την λογική της εταιρείας πίσω από την τιμωρία. Το κύριο συμπέρασμα: Η Blizzard θέλει να κρατήσει τα eSports μακριά από την πολιτική, με σκοπό να κάνει τις διοργανώσεις ανοιχτές σε όλους τους gamers, από όλες τις κουλτούρες.

"Κάθε Φωνή Μετράει και ενθαρρύνουμε του πάντες στην κοινότητά μας να μοιράζονται τις απόψεις τους στα πολλά μέρη που είναι διαθέσιμα για να εκφράζουν τους εαυτούς τους," είπε ο Brack. "Ωστόσο, η επίσημη μετάδοση πρέπει να αφορά το τουρνουά και να είναι ένα μέρος όπου όλοι είναι ευπρόσδεκτοι. Προς στήριξη αυτού, θέλουμε τα επίσημα κανάλια μας να εστιάζουν στο παιχνίδι."

Σύμφωνα με τον Brack, η στάση της εταιρείας δεν έχει καμία σχέση με τις δουλειές της στην Κίνα, σε μία περίοδο όπου η κυβέρνηση της χώρας καταδικάζει της διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ. "Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: οι σχέσεις μας στην Κίνα δεν έχουν καμία επιρροή στην απόφασή μας," είπε και πρόσθεσε: "Αν αυτό γινόταν από την αντίθετη πλευρά με τον ίδιο διχαστικό και σκόπιμο τρόπο, θα νιώθαμε και θα πράτταμε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο."

Ο παίκτης Ng Wai Chung, γνωστός με το όνομα Blitzchung, τιμωρήθηκε αρχικά με ένα χρόνο αποκλεισμό από τα τουρνουά Hearthstone της Blizzard επειδή είπε "Ελευθερώστε το Χονγκ Κονγκ, επανάσταση της γενιάς μας!" σε μία post-game συνέντευξη, σε ζωντανή μετάδοση. Επιπλέον, η Blizzard αφαίρεσε τα κέρδη του παίκτη από το συγκεκριμένο τουρνουά.

Μέχρι πρότινος, η Blizzard τιμώρησε τον Blitzchung για παραβίαση κανόνα του τουρνουά που απαγορεύει την προσβολή μιας "μερίδας ή ομάδας του κοινού" ή προσβολή της εικόνας της εταιρείας. Την Παρασκευή όμως η εταιρεία είπε πως θα μειώσει την ποινή. "Διαπιστώσαμε εκ των υστέρων, πως η διεκπεραίωσή μας δεν ήταν αρκετά επαρκείς, και πως αντιδράσαμε πολύ γρήγορα," είπε ο Brack.

"Στα καθεαυτό τουρνουά ο blitzchung *έπαιξε* δίκαια. Πλέον πιστεύουμε πως πρέπει να λάβει το έπαθλό του," είπε ο πρόεδρος της Blizzard, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε: "Αλλά το να παίζει δίκαια συμπεριλαμβάνει την κατάλληλη pre-και post-match συμπεριφορά, ιδιαίτερα όταν ένας παίκτης δέχεται αναγνώριση για μία νίκη, σε ζωντανή μετάδοση."

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μείωση, όχι όμως την αφαίρεση, της ποινής στον Blitzchung. "Υπάρχουν συνέπειες όταν πηγαίνεις την κουβέντα μακριά από τον σκοπό του event και όταν διαταράσσεις ή εκτροχιάζεις την μετάδοση," πρόσθεσε ο Brack.

Η Blizzard έκανε την δήλωση, αφού το κοινό ξέσπασε κατά της εταιρείας κατά την διάρκεια της εβδομάδας. Οι gamers απειλούσαν με μποϊκοτάζ των παιχνιδιών της εταιρείας. Εν τω μεταξύ, νομοθέτες των ΗΠΑ και υποστηρικτές του ελεύθερου λόγου κατηγορούν την Blizzard ότι βοηθά την κυβέρνηση της Κίνας, με το να λογοκρίνει ενεργά την υποστήριξη στις διαδηλώσεις του Χονγκ Κονγκ.

Η πρόσφατη δήλωση της Blizzard δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνους τους επικριτές της, οι οποίοι τόνισαν πως η εταιρεία εξέδωσε την ανακοίνωση απόγευμα Παρασκευής, όπου ίσως να μην την πρόσεχαν οι gamers και οι δημοσιογράφοι. Ο πρώην υπάλληλος της Blizzard και developer του World of Warcraft, Mark Kern, είπε σε tweet: "Δεν είναι σπουδαία δήλωση και το ξέρουν. Κάπως έτσι το θάβεις."

About Mike Viliotis