*

Η Ρωσία θέλει να επιβάλει προ-εγκατάσταση των ρωσικών εφαρμογών σε όλες τις συσκευές που πωλούνται εντός συνόρων

Ένα νομοσχέδιο βρίσκεται υπό συζήτηση στη Βουλή της Ρωσίας το οποίο, αν περάσει, θα απαιτεί να ενσωματωθεί σε όλες τις συσκευές μία λίστα από εφαρμογές που έχουν κατασκευαστεί από Ρώσικες τεχνολογικές εταιρείες.

Σε κανέναν δεν αρέσει να έχει προ-εγκατεστημένες εφαρμογές σε μία συσκευή, ειδικά αν είναι αδύνατο να αφαιρεθούν, αλλά όπως φαίνεται η Ρωσία πρόκειται να επιβάλλει την περίληψη όλων των τοπικά ανεπτυγμένων εφαρμογών σε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές.

Σύμφωνα με το ZDNet, ένα νομοσχέδιο βρίσκεται υπό συζήτηση στη Βουλή της Ρωσίας το οποίο, αν περάσει, θα απαιτεί να ενσωματωθεί σε όλες τις συσκευές μία λίστα από εφαρμογές που έχουν κατασκευαστεί από Ρώσικες τεχνολογικές εταιρείες. Κάθε smartphone, tablet, υπολογιστής, server και smart TV που θα πουλιέται θα πρέπει να περιλαμβάνει τις εφαρμογές.

Γιατί να επιβάλεις εφαρμογές στις συσκευές; Σύμφωνα με αυτούς που προσπαθούν να περάσουν το νομοσχέδιο, "το νομοσχέδιο θα προστατεύσει τα συμφέροντα των Ρωσικών Διαδικτυακών εταιρειών και θα μειώσει την παρενόχληση από τις μεγάλες ξένες εταιρείες, που ασχολούνται στον τομέα της πληροφορικής." Το κατά πόσο ισχύει αυτό, εξαρτάται από το ποιες εφαρμογές θα γίνουν υποχρεωτικές, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμα τι είναι αυτές. Η λίστα των εφαρμογών θα διαφέρει ανάλογα τον τύπο της συσκευής.

Αναμένεται ότι το νομοσχέδιο θα περάσει καθώς έχει ήδη ψηφιστεί για μία φορά στην Κάτω Βουλή του Κοινοβουλίου. Δύο ακόμη ψήφοι απαιτούνται (ένας στην Κάτω Βουλή, κι άλλος ένας στην Άνω Βουλή) προτού ο Πρόεδρος Putin έχει την ευκαιρία να υπογράψει και να θεσπίσει τον νόμο. Αν περάσει, το νομοσχέδιο τίθεται σε ισχύ την 1η Ιουλίου του επόμενου έτους. Κάθε συσκευή που πωλείται μετά από αυτόν τον νόμο, χωρίς τις υποχρεωτικές εφαρμογές, θα έχει ως αποτέλεσμα την επιβολή προστίμου στον πωλητή που θα φτάνει μέχρι και τα 3.100 δολάρια. Συνεχόμενη αποτυχία περίληψης των απαραίτητων εφαρμογών θα έχει ως αποτέλεσμα την απαγόρευση, κάτι που σημαίνει ότι οι πωλητές θα βάλουν τις εφαρμογές χωρίς να αποτύχουν.

Η Ρωσία ενεργοποίησε πρόσφατα μία αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο έκδοση του διαδικτύου, η οποία θα της επιτρέψει την διακοπή της σύνδεσης σε περίπτωση κυβερνοεπίθεσης. Αν περάσει κι αυτό το νομοσχέδια, ίσως έχουμε ένα μέλλον στο οποίο η Ρωσία θα αποφασίσει να μην αλληλεπιδρά με το υπόλοιπο διαδίκτυο ενώ θα βασίζεται σε μία συλλογή από εφαρμογές που θα συντηρούνται μόνο από εγχώριους δημιουργούς.

About Mike Viliotis