*

Η Google συνδέει Χιλή και Λος Άντζελες με το υποθαλάσσιο καλώδιο Curie

Το καλώδιο αποτελείται από τέσσερα ζευγάρια οπτικής ίνας 18Tbps, τα οποία εκτείνονται για 10.500χλμ, προσφέροντας 72Tbps σε bandwidth.

Το internet βασίζεται στα καλώδια οπτικής ίνας για να λειτουργήσει, ενώ για την σύνδεση διαφορετικών περιοχών του πλανήτη απαιτείται η εγκατάσταση υποθαλάσσιων καλωδίων για να ανταποκρίνονται στην ζήτηση του κόσμου. Πριν μερικές μέρες, η Google ανακοίνωσε την επιτυχής εγκατάσταση και δοκιμή, της πρόσφατης καλωδίωσης της με το όνομα Curie (Κιουρί).

Η Curie είναι η 13η, χρηματοδοτημένη από την Google, εγκατάσταση καλωδίωσης και συνδέει το Λος Άντζελες με την Χιλή. Το υποθαλάσσιο καλώδιο έφτασε τον Απρίλιο στην Χιλή όπου και συνδέθηκε προτού υποστεί οποιαδήποτε δοκιμή. Με τους ελέγχους να έχουν πλέον ολοκληρωθεί, η Google βρίσκεται στην διαδικασία σύνδεσης του με το δίκτυο της εταιρείας και αναμένεται να ξεκινήσει την μετάδοση των δεδομένων στο δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Το καλώδιο αποτελείται από τέσσερα ζευγάρια οπτικής ίνας 18Tbps, τα οποία εκτείνονται για 10.500χλμ. Κάθε 100χλμ υπάρχει ένας ενισχυτής (γνωστός κι ως repeater) για την ενδυνάμωση του σήματος. Πρόκειται για ένα ιδιωτικό καλώδιο, που η Google σκοπεύει να το χρησιμοποιήσει για Αναζήτηση, Cloud, Gmail και YouTube μετάδοση δεδομένων, το οποίο μπορεί να αντεπεξέλθει για δεκαετίες λόγω των 72Tbps bandwidth που μπορεί να προσφέρει.

Η Curie είναι η πρώτη υποθαλάσσια καλωδίωση που συνδέεται στην Χιλή σε 19 χρόνια και η Google ήδη εργάζεται στο πρώτο της παρακλάδι εντός Παναμά. Η μηχανική καλωδίων, η κατασκευή και η εγκατάσταση έγινε από την SubCom και όπως εξηγεί και το παραπάνω βίντεο, πρόκειται κατά κύριο λόγο για μία αυτοματοποιημένη διαδικασία, εκτός από το κομμάτι της φόρτωσης του καλωδίου στο πλοίο για να είναι έτοιμο προς εγκατάσταση.

Η Google ανακοίνωσε και τα δύο επόμενα projects υποθαλάσσιων καλωδίων. Το πρώτο είναι το Dunant (Ντυνάν), που θα συνδέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Γαλλία προσφέροντας 250Tbps bandwidth και υπολογίζεται ως το πρώτο υποθαλάσσιο καλώδιο που θα κάνει χρήση τεχνολογίας SDM (Space Division Multiplexing). Η δεύτερη καλωδίωση φέρει το όνομα Equiano (Εκουιάνο) και θα συνδέσει Πορτογαλία με Νότια Αφρική. Η Equiano υπόσχεται 20 φορές περισσότερη χωρητικότητα στο δίκτυο σε σύγκριση με το τελευταίο καλώδιο που εγκαταστάθηκε στην περιοχή και οι διακλαδώσεις θα επιτρέψουν σε περισσότερες Αφρικανικές χώρες να έχουν στο μέλλον αξιόπιστη σύνδεση στο διαδίκτυο.

About Mike Viliotis