*

Η Γερμανία σταματά την λειτουργία διακομιστών που φιλοξενούν τα "BlueLeaks"

Η ομάδα που δημοσίευσε το πακέτο δεδομένων καταγγέλει ότι οι εισαγγελείς στη Γερμανία ανάγκασαν τον πάροχο φιλοξενίας να κλείσει τον διακομιστή.

(Photo by Jan Woitas/picture alliance via Getty Images)

Οι γερμανικές αρχές έχουν κατασχέσει τον διακομιστή που φιλοξενoύσε τα αρχεία "BlueLeaks" , ένα πακέτο 269 GB αστυνομικών εγγράφων που διέρρευσαν τον περασμένο μήνα.

Η ομάδα Distributed Denial of Secrets (DDOS) χρησιμοποιούσε τον διακομιστή για να επιτρέψει στο κοινό να κατεβάσει τα αρχεία, αλλά οι εισαγγελείς στη Γερμανία επέβαλαν την διακοπή της λειτουργίας του, σύμφωνα με την Emma Best, δημοσιογράφο και συνιδρυτή της ομάδας. Η DDOS απέκτησε τα αρχεία από την "hacktivist" ομάδα Anonymous και διέθεσε τα αρχεία μέσω ενός αποκλειστικού ιστότοπου στις 19 Ιουλίου. Ωστόσο, ο ιστότοπος αυτός φαίνεται τώρα να είναι εκτός λειτουργίας.

Σύμφωνα με την Best, οι γερμανικές αρχές κατέλαβαν τον "κύριο δημόσιο διακομιστή λήψης" που φιλοξενεί το πακέτο των δεδομένων χωρίς να παρέχουν εξηγήσεις. Ο πάροχος φιλοξενίας είπε μόνο ότι η κατάργηση προήλθε από το "τμήμα εισαγγελίας Zwickau", το οποίο δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Η DDOS δημοσίευσε τα δεδομένα για να ρίξει φως στις αστυνομικές πρακτικές στις ΗΠΑ. "Ο διακομιστής χρησιμοποιήθηκε ΜΟΝΟ για τη διανομή δεδομένων στο κοινό" πρόσθεσε η Best. "Δεν είχε καμία επαφή με πηγές και δεν ασχολήθηκε παρά με το να διαφωτίζει το κοινό μέσω δημοσιογραφικών δημοσιεύσεων".

Ωστόσο, τα δεδομένα προέρχονται από παραβίαση στη Netsential, μια εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες διαδικτύου σε υπηρεσίες επιβολής του νόμου σε όλες τις ΗΠΑ. "Η Netsential μπορεί να επιβεβαιώσει ότι οι διακομιστές ιστού της παραβιάστηκαν πρόσφατα", δήλωσε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της. "Συνεργαζόμαστε με τις αρμόδιες αρχές σχετικά με την συμβάν και είμαστε πάντα στην διάθεσή τους να συνεισφέρουμε όπως μπορούμε".

Το Twitter αποκλείει επίσης τις αναρτήσεις συνδέσμων από τους χρήστες του που οδηγούν στα BlueLeaks, επικαλούμενο μια απόφασή του, που πάρθηκε το 2019 και απαγορεύει την κοινοποίηση παραβιασμένων υλικών στον ιστότοπο κοινωνικών μέσων. Σύμφωνα με το Twitter, το περιεχόμενο των δεδομένων περιέχει προσωπικές πληροφορίες διαφόρων ατόμων, όπου η δημοσίευσή τους θα μπορούσε να τους προκαλέσει προβλήματα.

Παρά την κατάσχεση του διακομιστή, η Best αφήνει να εννοηθεί ότι τα BlueLeaks δεν θα παραμείνουν εκτός σύνδεσης για πολύ. "Μην ανησυχείτε για όλα έχουμε ένα σχέδιο", έγραψε σε ένα tweet της. Επιπλέον, η DDOS έχει ξεκινήσει και τον διαμοιρασμό των δεδομένων αυτών μέσω αρχείων torrent.

Σε μία τελευταία ενημέωση που είχαμε η Γερμανικές υπηρεσίες παραδεχθήκαν ότι προχώρησαν σε αυτήν την κίνηση έπειτα απο απαίτηση της Αμερικανικής κυβέρνησης. Ο συγκεκριμένος σέρβερ βρισκόταν στην πόλη Falkenstein.