*

Τι είδαμε στο Microsoft Summit 2019

Οι εντυπώσεις μας από το 4ο Microsoft Summit event.

Επισκεφτήκαμε την εκδήλωση της Microsoft με θέμα την τεχνολογία και τις νέες καινοτομίες στον τομέα της πληροφορικής και των Cloud υπηρεσιών. Ακούσαμε τις λέξεις ΑΙ, cloud και big data περισσότερες φορές σε μία μέρα από ότι σε όλη μας τη ζωή και συναντήσαμε ανθρώπους που εμπλέκονται και εξελίσσουν συνεχώς τις τεχνολογίες που αποτελούν τους πυλώνες όλων των μεγάλων -και μικρών - εταιρειών παγκοσμίως.

Πέρα από τις παρουσιάσεις μεγάλων ονομάτων του χώρου, μιλήσαμε με αρκετούς developers που αναπτύσσουν και συμβάλλουν σε αυτές τις τεχνολογίες σε παγκόσμια κλίμακα και θα θέλαμε να κάνουμε μια ανασκόπηση αυτών που μας τράβηξαν την προσοχή λίγο περισσότερο.

Omilia

Η Omilia είναι μια εταιρεία που εξειδικεύεται στην ανάπτυξη λογισμικού κατανόησης - ναι καλά μαντέψατε - της ανθρώπινης ομιλίας. Φανταστείτε έναν ψηφιακό βοηθό, όπως το Google Assistant, ο οποίος κάθε φορά που σας μιλάει γίνεται πιο έξυπνος. Καταλαβαίνει τι θέλετε να πείτε ακόμα και αν δεν το εξηγείτε ξεκάθαρα και αντιλαμβάνεται πότε κάνετε πλάκα ή μιλάτε ειρωνικά. Και τώρα φανταστείτε αυτόν τον βοηθό να σας εξυπηρετεί όταν παίρνετε τηλέφωνο για κάποιο ραντεβού ή κάποιο τεχνικό πρόβλημα και να σας καθοδηγεί βήμα βήμα, αντί να μιλάτε στο τυπικό ρομπότ που ότι και να πείτε οι αποφάσεις του είναι λίγο πολύ προκαθορισμένες. Σκοπός της εταιρείας είναι να αναδιαμορφώσει την επικοινωνία μεταξύ ανθρώπου και μηχανής και το καταφέρνει ήδη σε πάνω από 15 χώρες, ενώ παρέχει τις υπηρεσίες της πολλές μεγάλες τράπεζες και εταιρείες τηλεπικοινωνιών

dot.cy

Η dot.cy επικεντρώνεται στον τομέα της εστίασης και του τουρισμού βοηθώντας τους παρόχους αυτών των υπηρεσιών να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες των πελατών τους. Αν για παράδειγμα κλείσετε ένα ξενοδοχείο για διακοπές οι υπηρεσίες τους θα μπορέσουν να διαμορφώσουν ένα εικονικό προφίλ το οποίο ανάλογα με τα ενδιαφέροντα σας θα μπορεί να σας προτείνει δραστηριότητες, εκδηλώσεις και εστιατόρια, τα οποία θα συμβάλλουν σε μια καλύτερη εμπειρία διαμονής.

VAIX

Η VAIX είναι μια εταιρεία που διαχειρίζεται δεδομένα χρηστών, τα οποία επεξεργάζεται με αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης με σκοπό μια πιο εξελιγμένη παροχή προτεινόμενων προτάσεων για τον κάθε πελάτη. Μπορεί με άλλα λόγια να αποκρυπτογραφήσει τα γούστα του εκάστοτε χρήστη και να του προτείνει σχετικά βιβλία και παιχνίδια τα οποία μπορεί να τον ενδιαφέρουν. Παρέχει επίσης υπηρεσίες για chat-analytics και alerts που βοηθούν τόσο τους χρήστες όσο και τις εταιρείες να διατηρούν τα chat τους ασφαλή χωρίς να χρειάζεται η φυσική παρουσία ενός διαχειριστή σε κάθε δωμάτιο. Η VAIX εστιάζει αρκετά και στον τομέα του computer vision, γνωστό και ως image recognition, μια τεχνολογία που επεξεργάζεται, αναλύει και καταλαβαίνει εικόνες και βίντεο σε πραγματικό χρόνο. Προφανώς οι δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας είναι απεριόριστες αλλά μια πολύ ενδιαφέρουσα ενσωμάτωση είναι η καταγραφή παιχνιδιών σε καζίνο με σκοπό την αποφυγή σφαλμάτων.


Επιγραμματικά


Η εκδήλωση μας έκανε να σκεφτούμε και να αναθεωρήσουμε αρκετές από τις απόψεις μας στον τομέα του cloud computing μιας και η ερώτηση πλέoν δεν είναι το αν, αλλά το πώς θα μεταφερθούμε προς το cloud. Η τεχνολογία αναπτύσσεται ραγδαία και δεν περιμένει κανέναν, για πρώτη φορά στην ιστορία ο άνθρωπος είναι ικανός να κατασκευάσει μηχανήματα πιο έξυπνα από αυτόν. Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να κάνουμε μια αναφορά στην ομιλία του Garry Kasparov, ενός ανθρώπου που δεν έχει άμεση σχέση με την τεχνολογία, αλλά παρόλα αυτά έχει ζήσει και έχει κατανοήσει πλήρως τις δυνατότητες της πληροφορικής. Η προσέγγισή του πάνω στο θέμα είναι ότι δεν υπάρχει λόγος να καταπιέζουμε και να φοβόμαστε την τεχνολογία φοβούμενοι ότι θα μας κλέψει την δουλειά σε πέντε χρόνια. Πέντε χρόνια για την ανθρωπότητα είναι ένα τίποτα, ο κύριος μας στόχος πρέπει να είναι η εξέλιξη. Όταν ρωτήθηκε για το αν είναι ασφαλές να εμπιστευόμαστε την τεχνολογία να οδηγεί το αμάξι μας, απάντησε: “Η τεχνολογία δεν είναι εχθρός μας, δεν θα ξυπνήσουμε μια μέρα στο Matrix ή στο Terminator. Δυστυχώς, κάθε χρόνο χάνονται χιλιάδες ζωές σε τροχαία, το AI θα μπορούσε να συρρικνώσει κατα πολύ αυτόν τον αριθμό. Σε πενήντα χρόνια, οι επόμενες γενιές θα κοιτάνε πίσω και θα μας αποκαλούν χαζούς που δεν εκμεταλλευόμασταν την τεχνολογία της εποχής μας.”

About Κώστας Δεσίπρης