*

E3 2019: Τι ξεχωρίσαμε από τη συνέντευξη τύπου της Microsoft

Με το βλέμμα στο μέλλον.

Πριν ακόμη ξεκινήσει η συνέντευξη τύπου της Microsoft στην E3 ήταν δεδομένο ότι όλα τα φώτα της δημοσιότητας θα έπεφταν πάνω της, καθώς η Sony φέτος αποφάσισε να μην προχωρήσει στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου της. Σημασία βέβαια έχει η ουσία και όχι το θεαθήναι. Η περσινή παρουσία της εταιρείας ήταν χορταστική, ωστόσο η ζωή των κατόχων του Xbox One δεν άλλαξε δραστικά τους τελευταίους 12 μήνες. Και δεν άλλαξε γιατί δεν υπήρξαν νέα IP ή σημαντικά -έστω και console- exclusives. Το κάθε πέρυσι και καλύτερα ισχύει από το 2017, καθώς οι κάτοχοι του Xbox One ακούνε υποσχέσεις για το μέλλον που δεν υλοποιούνται ποτέ. Σήμερα ακούσαμε μερικές ακόμη υποσχέσεις από τη Microsoft και είδαμε δεκάδες νέα games με ορίζοντα κυκλοφορίας το 2020. To μόνο ηχηρό console exclusive που θα κυκλοφορήσει εντός του τρέχοντος έτους είναι το Gears 5, το οποίο θα διατεθεί στις 10 Σεπτεμβρίου.

Guns and no cars

Είναι κοινό μυστικό ότι τα τελευταία χρόνια η Microsoft επικεντρώνεται στο δίπτυχο “cars and guns” σε ότι αφορά τα console exclusives της. Φέτος ανακοινώθηκε η περίοδος κυκλοφορίας του Halo Infinite, η ημερομηνία κυκλοφορίας του Gears 5, καθώς και το crossover expansion Lego Speed Champions για το Forza Horizon 4. To expansion αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 13 Ιουνίου για PC και Xbox One. Παραδόξως δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση για το Forza Motorsport 8, καθώς η Turn 10 Studios θα κάνει ένα διάλειμμα φέτος. Η προσωπική μας εκτίμηση είναι ότι οι developers σκοπεύουν να αναπτύξουν το επόμενο κεφάλαιο της σειράς στη νέα κονσόλα της Microsoft, η οποία για την ώρα φέρει την κωδική ονομασία “Project Scarlett”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Halo Infinite θα συνοδεύσει το next-gen Xbox στο λανσάρισμά του, το οποίο θα λάβει χώρα τις γιορτές του 2020. Στην περίπτωση του Gears 5, η The Coalition επικεντρώθηκε στο νέο multiplayer mode του που θα φέρει τον τίτλο “Escape”. Τον Ιούλιο θα λάβει χώρα ένα multiplayer tech test, ενώ στην Gamescom θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε το horde mode. Να προσθέσουμε ότι όσοι κάνουν pre-order το Gears 5 θα αποκτήσουν πρόσβαση στο Terminator Dark Fate Character Pack. Εν τω μεταξύ, ξεκίνησαν και τα pre-orders για το Gears POP!, το οποίο θα διατεθεί για iOS και Android συσκευές.

Η Microsoft ανακοίνωσε το νέο expansion του State of Decay 2, το οποίο διατίθεται ήδη για PC και Xbox One (δωρεάν για τους συνδρομητές του Xbox Game Pass). Εάν κρίνουμε από τα όσα είδαμε στο τρέιλερ, το Heartlands αναμένεται να υιοθετήσει μια πιο story driven προσέγγιση. Επιπροσθέτως, μάθαμε -επιτέλους- την ημερομηνία κυκλοφορίας του Ori and the Will of the Wisps και είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε μια γεύση από το νέο Battletoads.

H ομάδα των Xbox Game Studios μεγαλώνει

Μετά τις Obsidian Entertainment και inXile Entertainment, οι οποίες εντάχθηκαν στο δυναμικό των Xbox Game Studios τον περασμένο Νοέμβριο, η Microsoft ανακοίνωσε χθες την... προσάρτηση της Double Fine του Tim Schafer στα first-party studios της. Παράλληλα, είχαμε την ευκαιρία να δούμε ένα τρέιλερ από το πολυαναμενόμενο Psychonauts 2, το οποίο ωστόσο θα κυκλοφορήσει και στο PS4. To ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του The Outer Worlds της Obsidian Entertainment που θα φτάσει στα ράφια των καταστημάτων στις 25 Οκτωβρίου. Ένα ακόμη first-party studio που παρουσίασε ένα μικρό δείγμα της δουλειάς του είναι η Ninja Theory, η οποία ανακοίνωσε το Bleeding Edge, ένα 4vs4 “combat action” game. Από εκεί και πέρα οι φήμες για το νέο Fable δεν επαληθεύτηκαν, ενώ ακόμη περιμένουμε να δούμε σε ποιο game εργάζεται η The Initiative του Darrell Gallagher, πρώην επικεφαλή της Crystal Dynamics.

H αιχμή του δόρατος

Η συνδρομητική υπηρεσία Xbox Game Pass επεκτείνεται πλέον και στα PC, ενώ η Microsoft ενοποιεί τις τρεις συνδρομητικές υπηρεσίες της (Xbox Game Pass Console Games, Xbox Game Pass PC Games και Xbox Live Gold) σε μια “υπερσυνδρομή”, η οποία θα κοστίζει 12.99€ τον μήνα. Να σημειωθεί ότι τo μηνιαίο κόστος του Xbox Game Pass PC Games ανέρχεται στα 3.99€. Μάλιστα, την δεδομένη χρονική στιγμή μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση και στις δύο συνδρομητικές υπηρεσίες με μόλις 1€. Η λίστα του Xbox Game Pass PC Games περιλαμβάνει κατά βάση games της Microsoft, ωστόσο αρκετοί publishers δείχνουν να στηρίζουν το όλο εγχείρημα. Μάλιστα το μέχρι πρότινος Epic Games Store exclusive Metro Exodus διατίθεται πλέον στο Windows Store. Όσοι ασχολούνται με την συλλογή των Achievements θα χαρούν να μάθουν ότι αρκετoί τίτλοι του Xbox Game Pass για PC υποστηρίζουν Xbox Achievements. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα Football Manager 2019, Battlefleet: Gothic Armada, Metro: Exodus και Wolfenstein II: The New Colossus.

To Xbox Game Pass αποτελεί την αιχμή του δόρατος της game streaming υπηρεσίας ProjectxCloud, η οποία θα κάνει soft launch τον Οκτώβριο, ένα μήνα δηλαδή νωρίτερα πριν το Google Stadia. Τον Οκτώβριο λοιπόν θα μπορείτε να κάνετε stream games από το Xbox One σας (θα λειτουργεί ως ProjectxCloud server), στις φορητές συσκευές σας.

Λίγο πριν το τέλος της συνέντευξης τύπου της, η Microsoft ανακοίνωσε τη νέα κονσόλα της, η οποία για την ώρα φέρει την ονομασία Project Scarlett. Σύμφωνα με τις δηλώσεις της εταιρείας, η υπολογιστική ισχύς του Project Scarlett θα είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από αυτή του Xbox One X. Θα μπορεί να τρέξει games σε 8K ανάλυση στα 120fps, υποστηρίζοντας ray tracing, ενώ θα είναι backwards compatible με όλες τις προηγούμενες γενιές οικιακών κονσολών της Microsoft. Οι χρόνοι φόρτωσης αναμένεται επίσης να ελαχιστοποιηθούν με την χρήση ενός SSD.

To 2020 θα είναι μια κομβική χρονιά

Κάνοντας τον απολογισμό των όσων έλαβαν χώρα στη συνέντευξη τύπου της Microsoft καταλήγουμε στο συμπέρασμα, ότι μια ακόμη χρονιά πάει στράφι τουλάχιστον όσον αφορά τα console exclusives. To όραμα της Microsoft είναι η προσέγγιση μιας ευρύτερης μάζας παικτών, μέσω συνδρομητικών και game streaming υπηρεσιών. Η ανακοίνωση της νέας κονσόλας πάντως είναι αρκετή για να καταλαγιάσει τις ανησυχίες των σκληροπυρηνικών παικτών του Xbox. Πόσο μάλλον όταν η κονσόλα αυτή θα συνοδεύεται από το Halo Infinite στο λανσάρισμά της.

About Pantelis Daskalelos