*

11ο συνέδριο FOSSCOMM 2018

Το FOSSCOMM (Free and Open Source Software Communities Meeting) είναι το πανελλήνιο συνέδριο των κοινοτήτων ελεύθερου λογισμικού και λογισμικού ανοιχτού κώδικα. Το περιεχόμενο είναι ευρέως ενδιαφέροντος, από τεχνικά ζητήματα και workshops, μέχρι μεταφράσεις, νομικά θέματα, θέματα πολιτικής σχετικά με το ελεύθερο/ανοιχτό λογισμικό κ.α. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 2008 κι έως σήμερα έχει διοργανωθεί σε 6 διαφορετικές πόλεις.

Η διοργάνωση γίνεται από εθελοντές και η χρηματοδότησή του βασίζεται σε χορηγίες και δωρεές.Το συνέδριο φέτος θα γίνει στο Ηράκλειο της Κρήτης και θα φιλοξενηθεί στην πανεπιστημιούπολη που βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη. Πιο συγκεκριμένα, η οργανωτική ομάδα αποτελείται από το ΡΑδιοφωνικό ΣΤΑθμό ΠΑΝεπιστημίου Κρήτης (ΡΑ.ΣΤΑ.ΠΑΝ.Κ 96,7), το Σύλλογο Μεταπτυχιακών του τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών και το Labάκι Hackerspace.Η οργάνωση των ομιλιών του συνεδρίου θα γίνει σε ενότητες, οι οποίες περιλαμβάνουν ομιλίες και εργαστήρια. Αρχικά, έχουμε μία ενότητα για security (ασφάλεια) στην οποία συμμετέχει και η Ελληνική κοινότητα Open Web Application Security Project (OWASP), καθώς και ένα Cryptoparty όπου θα μάθουμε για τις τεχνολογίες προστασίας της ιδιωτικότητας και κρυπτογράφησης. Ακόμα, θα έχει ενότητες για Mobile & IoT (Internet Of Things), για Cloud & DevOps, καθώς και για την ανοιχτή αρχιτεκτονική RISC-V.

Το συνέδριο θα καλύπτει και θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος που δεν απαιτούν τεχνικές γνώσεις, όπως θέματα πολιτικής, νομοθεσίας, εκπαίδευσης, επιστήμης αλλά και ομιλίες που αφορούν την οργάνωση των κοινοτήτων. Για όσους θέλουν να κάνουν το πρώτο βήμα προς τις τεχνολογίες ελεύθερου/ανοιχτού λογισμικού θα υπάρχει και μια ενότητα για αρχάριους.

Το πρόγραμμα αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα και περιμένουμε αρκετές ακόμα εκπλήξεις και δραστηριότητες που θα γεμίσουν το διήμερο. Αν ενδιαφέρεστε να υποβάλετε ομιλία, η προθεσμία έχει πάρει παράταση μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου, ενώ οι εγγραφές για την παρακολούθηση θα είναι ανοικτές μέχρι και την ημέρα του συνεδρίου.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο επίσημο website της διοργάνωσης https://fosscomm2018.gr.