*

The Midnight Sanctuary

The Midnight Sanctuary Review

Ένα καθαρόαιμο horror Visual Novel από την Cavyhouse που απευθύνεται κυρίως στους φίλους του ξεχωριστού αυτού είδους.

3.5 Good
The Midnight Sanctuary Review - The Midnight Sanctuary
3.5 Good

Επιγραμματικά

Ένα καλό σενάριο που, κατά τη γνώμη μας, θα μπορούσε εύκολα να υποστηρίξει ένα πιο interactive gameplay.
Προτεινόμενη τιμή 9,99€

Ιδιαίτερο genre τα Visual Novel games. Δεν είναι για όλους- ειδικά στην Ελλάδα. Μιλάμε πάντα για τα καθαρόαιμα ε… Όχι όσα έχουν μπασταρδευτεί με Adventure, Puzzle ή άλλα στοιχεία για να είναι θελκτικά στις μάζες, όπως για παράδειγμα το πρόσφατο Punch Line ή το Danganronpa. Αυτά που απλά παρακολουθείτε την εξέλιξη της ιστορίας έχοντας από σχεδόν μηδενική έως ελάχιστη συμμετοχή. Τεχνικά θεωρούνται παιχνίδια, ουσιαστικά… είναι ταινίες. Όπως καταλάβατε, το The Midnight Sanctuary, της developer εταιρίας Cavyhouse, είναι ένας 101% Visual Novel τίτλος, o οποίος διατίθεται για PC, PS4 και Switch.

Δεν έχουμε πολλά βάσει των οποίων να κρίνουμε, πλην του σεναρίου και του τεχνικού τομέα. Περιληπτικά, όσον αφορά στο story, βρισκόμαστε στην Ιαπωνία της δεκαετίας του 1920. Ο γιος του αρχηγού ενός απομονωμένου και βαθύτατα θρησκόληπτου χωριού προσκαλεί την- κατά μία έννοια- λαογράφο πρωταγωνίστριά μας, με σκοπό τη διερεύνηση και συλλογή τοπικών θρύλων και γεγονότων ώστε να συντάξουν έναν τουριστικό οδηγό και να αυξήσουν την επισκεψιμότητα της περιοχής, αλλά και να την εκσυγχρονίσουν.

Κατά την διάρκεια της έρευνας λοιπόν, θα αποκαλυφθούν κρυμμένα μυστικά και θα μάθουμε ότι η θολή πραγματικότητα των μύθων βρίσκεται θαμμένη στην ερμηνεία των φαινομενικά ασήμαντων λεπτομερειών. Από την ενασχόλησή μας (ή παρακολούθηση αν προτιμάτε) μπορούμε να πούμε ότι η όλη εμπειρία χωρίζεται στα δύο: στο πρώτο, ελαφρώς αδιάφορο, μισό κατά το οποίο γίνεται το build up της υπόθεσης και στο δεύτερο, όπου τα plot twists βοηθάνε να ανέβει ο ρυθμός και αυξάνεται το ενδιαφέρον μας.

Στο τεχνικό κομμάτι και συγκεκριμένα στον τομέα των γραφικών, αντιλαμβανόμαστε την προσπάθεια των δημιουργών για ένα αρτιστικό αποτέλεσμα (“…blur the line between realism and surrealism” όπως αναφέρεται στη σελίδα του παιχνιδιού στο Steam), όμως εμείς τα βρήκαμε κουραστικά και αργήσαμε να τα συνηθίσουμε. Δεν είναι τόσο το απλοϊκό 3D όσο το μοτίβο που επιλέχθηκε για την απεικόνιση των χαρακτήρων. Ουσιαστικά πρόκειται για διάφανα “κενά” στη σχεδίασή τους, τα οποία λειτουργούν ως παράθυρα σε ένα σχεδόν επιληπτικά εμπριμέ background, σαν wallpaper, το οποίο παραμένει σταθερό μεν, αλλά με την κάθε κίνηση δημιουργείται μια συνεχής ψευδαίσθηση ροής.

Μπορεί στο εικαστικό κομμάτι να διαφωνήσαμε με το The Midnight Sanctuary, λειτουργικά όμως δεν παρατηρήθηκαν bugs, glitches και λοιπά προβλήματα, εκτός ορισμένων (και όχι συχνών) clippings. Το rig μας, με επεξεργαστή i5-4460 και GPU την R9 380 της AMD, αρκούσε για να κυλήσουν όλα ομαλά σε Full HD ανάλυση, ενώ υπάρχουν και οι επιλογές των 720p και 540p. Άλλωστε δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικός τίτλος, με τα minimum requirements ν’ αναφέρουν απλώς και αορίστως τρίτης γενιάς Intel Core ή ισάξιο και κάρτα γραφικών συμβατή με... DirectX 11. Να τονίσουμε εδώ ότι αναμένεται σύντομα να κυκλοφορήσει και σε VR έκδοση, τόσο για PC όσο και για PS4. Στην πρώτη περίπτωση, recommended θα ήταν μία GTX 970 (ή R9 290) σε συνδυασμό με i5-4590 (ή FX-8350).

Ηχητικά, το voice acting (ιαπωνικό μόνο) είναι εξαιρετικό ενώ και η ατμοσφαιρική μουσική του έχει κάποιες αρκετά καλές στιγμές, αν και συνήθως επαναλαμβάνεται. Για χειρισμό δεν υπάρχει κάτι να πούμε, μόνο το mouse θα σας χρησιμεύσει και το αριστερό κουμπί- και αυτό κυρίως αν δεν βάλετε τους διαλόγους στο auto.

Verdict

Το The Midnight Sanctuary αντιπροσωπεύει στο έπακρο το είδος στο οποίο εντάσσεται. Είναι καθαρά ένα οπτικό διήγημα στο οποίο δε θα έχετε την παραμικρή συμμετοχή, οπότε αν κάτι τέτοιο σας ξενίζει καλό θα ήταν να το αποφύγετε. Για όσους όμως είναι ανοιχτοί στην εμπειρία των ατόφιων Visual Novel, η μυστικιστική, σχεδόν πεντάωρη και ελαφρώς horror ιστορία έχει ενδιαφέρον, όμως οπτικά ίσως αργήσετε να συνηθίσετε το αρτιστικό ύφος της εν λόγω δημιουργίας.