*

Nelke & The Legendary Alchemists: Ateliers Of The New World

Nelke & The Legendary Alchemists: Ateliers Of The New World Review

Ένας εορτασμός για τα 20 χρόνια Atelier.

3.0 Good
Nelke & The Legendary Alchemists: Ateliers Of The New World Review - Nelke & The Legendary Alchemists: Ateliers Of The New World
3.0 Good

Επιγραμματικά

Ένα ενδιαφέρον city building sim χαμένο μέσα σε ένα χλιαρό JRPG.
Προτεινόμενη τιμή 59,99€

H σειρά Atelier μετράει πλέον 20 (και βάλε) χρόνια ζωής, με τον πρώτο τίτλο της να εμφανίζεται στο PlayStation και το Sega Saturn. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και οι φανατικοί των JRPG στην Δύση είναι πολύ πιθανό να μην την έχουν ακουστά, καθώς η έξοδος των διάφορων τίτλων από την Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου γινόταν συνήθως με αρκετή χρονική καθυστέρηση ή δεν γινόταν καθόλου σε κάποιες περιπτώσεις. Επομένως, το Nelke & The Legendary Alchemists, ένας τίτλος που γιορτάζει συγκεκριμένα τις δύο δεκαετίες της σειράς, περιλαμβάνοντας και άπειρες αναφορές στο παρελθόν της, ίσως μοιάζει εκτός τόπου και χρόνου στις Δυτικές αγορές. Όσοι όμως μπουν στον κόπο να ασχοληθούν μαζί του θα διαπιστώσουν ότι έχει αρκετό ενδιαφέρον, ακόμα και για όσους δεν είναι γνώστες των προηγούμενων τίτλων.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα Atelier, η πρωταγωνίστριά σας δεν κατέχει την τέχνη της αλχημείας. Η Nelke είναι η νέα διοικητής της μικρής πόλης Westwald, την οποία και έχει αναλάβει να αναπτύξει. Ταυτόχρονα όμως έχει και μια προσωπική φιλοδοξία: να μάθει όσα περισσότερα μπορεί σε σχέση με τον τοπικό θρύλο του Granzweit Tree, προκειμένου να καταφέρει να εντοπίσει έναν χαμένο φίλο. Σαν σύνολο δεν μπορούμε να πούμε ότι η ιστορία θα αιχμαλωτίσει το ενδιαφέρον σας, αλλά είναι μια σχετικά επαρκής συνοδεία για το gameplay, δίνοντας του έναν -έστω επιφανειακό- λόγο ύπαρξης.

Ταυτόχρονα, οι χαρακτήρες οι οποίοι θα συναντήσετε είναι σίγουρο ότι θα ενθουσιάσουν τους λάτρεις της σειράς. Πολλοί χαρακτήρες από προηγούμενους τίτλους κάνουν την επανεμφάνισή τους, με έναν τρόπο που μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως fanservice, με την καλή έννοια πάντα. Τα μουσικά θέματα και το στυλ τους μένουν πιστά στην προέλευσή τους, η οποία περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα τίτλων, τόσο παλιών όσο και πιο πρόσφατων. Από την άλλη όμως, όσοι δεν είναι γνώστες της σειράς θα παραμείνουν εντελώς ασυγκίνητοι στους χαρακτήρες αυτούς, λόγω της γενικότερης ρηχότητας της αφήγησης.

Όσον αφορά το gameplay, το Nelke & The Legendary Alchemists τολμά να ξεστρατίσει από την κλασσική φόρμουλα και να δοκιμάσει να εισάγει κάτι καινούριο. Συγκεκριμένα, στοιχεία ενός city building sim. Η Nelke έχει ως κυριότερο στόχο να αναπτύξει τον αρχικά μικροσκοπικό οικισμό της σε μια μεγαλούπολη και αυτό μεταφράζεται στο χτίσιμο νέων κτηρίων, στη διαχείριση της παραγωγής, του εργατικού δυναμικού αλλά και του εμπορίου. Ένα αρχικά απλό αλλά σίγουρα αποτελεσματικό σύστημα, το οποίο αποδεικνύεται απρόσμενα εθιστικό χωρίς να μπορούμε να προσδιορίσουμε ακριβώς το γιατί.

Κάθε turn χωρίζεται σε δυο φάσεις, μια εργάσιμη ημέρα και μια ημέρα διακοπών. Κατά τη διάρκεια της εργάσιμης η Nelke μπορεί να χτίσει νέα κτήρια, να ορίσει τι θα καλλιεργήσουν οι φάρμες, θα φτιάξουν οι alchemists και θα πουλήσουν οι έμποροι καθώς και να στείλει άτομα σε αποστολές προκειμένου να μαζέψουν υλικά. Με το τέλος της ημέρας και την επιθεώρηση της σχετικής αναφοράς, είναι έτοιμη να αρχίσει τις διακοπές της.

Σε αυτές η Nelke μπορεί να επισκεφτεί τους κατοίκους της πόλης, ξεκλειδώνοντας νέα κτήρια και αυξάνοντας το friendship level τους. Εναλλακτικά μπορεί να ασχοληθεί με research projects, τα οποία δίνουν σημαντικές αμοιβές, ή να ερευνήσει μια νέα περιοχή. Σε αυτές η Nelke και το υπόλοιπο party της μαζεύουν χρήσιμα υλικά και πολεμώντας τέρατα. Το combat system είναι turn-based και τόσο απλό, που υπάρχει κυριολεκτικά η επιλογή να το βάλετε στο αυτόματο και να μην χρειαστεί να κουνήσετε ούτε το δαχτυλάκι σας!

Πέρα από τη μάχη όμως, οτιδήποτε άλλο κάνει η Nelke στις διακοπές ορίζεται από την μπάρα που δείχνει τον διαθέσιμο χρόνο της. Μια επίσκεψη σε κάτοικο την εξαντλεί κατά δυο μονάδες, ενώ στις εξερευνήσεις το party σας θα περπατάει κυριολεκτικά σε ευθεία γραμμή, μαζεύοντας αυτόματα ότι βρει, μέχρι να εξαντληθεί η εν λόγω μπάρα ή μέχρι να φτάσετε στο τέλος αυτής της περιοχής, ξεκλειδώνοντας την επόμενη. Αν ο χρόνος δεν είναι αρκετός για αυτό μπορείτε να προστάξετε όλη την ομάδα σας να τρέξει, όμως στην περίπτωση αυτή δεν θα μπορείτε πια να συγκεντρώσετε αντικείμενα και θα έχετε μεγαλύτερη πιθανότητα να βρεθείτε αντιμέτωποι με κάποιο τέρας.

Ως διαχειρίστρια, η Nelke θα πρέπει να φτάσει κάποιους στόχους σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αυτοί αφορούν την ανάπτυξη της πόλης και ξεκινώντας είναι σχετικά απλοί. Οι δευτερεύοντες στόχοι από την άλλη είναι σημαντικά πιο δύσκολοι, αλλά και προαιρετικοί. Το σύνολο του city building κομματιού, αν και δεν είναι τόσο πολύπλοκο όσο άλλοι τίτλοι του είδους, έχει τόσο βάθος όσο και ενδιαφέρον και είναι πιθανό να βυθίσετε ώρες επί ωρών σε αυτό με την λογική του ενός ακόμα turn. To κομμάτι των διακοπών από την άλλη, είναι σαν το αναγκαστικό διάλειμμα από την τηλεόραση που επέβαλλαν οι μαμάδες για να μη χαλάσουμε τα μάτια μας – χάσιμο χρόνου που θα προτιμούσαμε να ξοδεύουμε αλλού.

Τίποτα στα γραφικά ή τον ηχητικό τομέα του Nelke & The Legendary Alchemists δεν χρήζει ειδικής αναφοράς, καθώς κάθε στοιχείο κινείται σταθερά στην σφαίρα του μετρίου. Όχι τόσο άσχημα ώστε να έχουμε κάποιο σοβαρό παράπονο, αλλά μάλλον συνηθισμένα και βαρετά. Επιπλέον, ένα προσωπικό παράπονο από τον τίτλο ήταν η ποσότητα των menus που πρέπει να περάσει κανείς για να φτάσει σε μια συγκεκριμένη εντολή, πράγμα που θα μπορούσε σίγουρα να αποφευχθεί με προσεκτικότερο σχεδιασμό του UI.

To review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για PC, η οποία μας παραχωρήθηκε από τη CD Media.


VERDICT


Τo Nelke & The Legendary Alchemists αποτελεί μια δραστική αλλαγή από την κλασική φόρμουλα των Atelier games, ενσωματώνοντας city building στοιχεία και περιλαμβάνοντας μια πρωταγωνίστρια που δεν είναι καν alchemist. Τα νέα αυτά στοιχεία είναι σίγουρα το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του τίτλου, αλλά ο συνδυασμός του με άλλα πολύ λιγότερο ενδιαφέροντα -και ελαφρώς ασύμβατα- mechanics έχει ως αποτέλεσμα έναν τίτλο που είναι διασκεδαστικός τον μισό από τον χρόνο που ασχολείται κανείς μαζί του.