*

Helheim

Helheim Review

Λιτό, δωρικό, χομπίστικο…

3.5 Good
Helheim Review - Helheim
3.5 Good

Επιγραμματικά

Για game της μίας ή των δύο βραδιών, είναι μία αξιοπρεπής επιλογή.
Προτεινόμενη τιμή 9,99€

Κάποιες φορές, αυτό που έχουμε ανάγκη είναι ένα απλό παιχνίδι. Mind-numbingly βασικό, που κάνεις ένα πράγμα. Χωρίς κρυφά μονοπάτια, χωρίς ιδιαίτερο story, χωρίς side quests, χωρίς να καιγόμαστε μπροστά στην οθόνη για μισή μέρα… Ένα παιχνίδι που αποδέχεται αυτό που είναι και είναι ιδανικό μετά από μια δύσκολη μέρα που δε θέλουμε να σκεφτόμαστε και πολλά. Απλώς να περάσουμε λίγη ώρα και να ξελαμπικάρουμε. Αυτό ακριβώς είναι το Helheim, το hack’n’slash της Ιταλικής Not A Number, που κυκλοφόρησε το Φλεβάρη στο Steam.

Η ιστορία, αρκετά απλή: χειρίζεστε τη Hella, θεά του κάτω κόσμου της Σκανδιναβικής μυθολογίας. Οι καταραμένες ψυχές έγιναν διεφθαρμένες και σας φυλάκισαν. Μετά από την απόδρασή σας λοιπόν, πιάνετε το σπαθί σας, ξεκινάτε “όπως πάει ο δρόμος” και... give them hell! Ανά λίγα μέτρα συναντάτε checkpoints που σας γεμίζουν το HP και αντιμετωπίζετε εχθρούς, οι οποίοι με το πέρασμα του χρόνου όλο και αυξάνονται. Ποικιλία αντιπάλων και τακτικών, μην περιμένετε. Ό,τι κάνετε στην αρχή θα κάνετε και στο τέλος- θα σφάζετε ό,τι βρίσκεται μπροστά σας. Αυτό είναι ίσως και το μεγάλο μειονέκτημα του τίτλου, η ανυπαρξία έκπληξης.

Οι μάχες περιλαμβάνουν συνήθως μια βροχή σφαιρών και λοιπόν projectiles, από όλες τις κατευθύνσεις, τις οποίες τις απωθείτε είτε με το σπαθί σας (pun not intended...), είτε τις αποφεύγετε κάνοντας dash. Παράλληλα έχετε και τα special skills, τα runes, να σας βοηθούν. Να είμαστε ειλικρινείς, ποτέ δεν καταλάβαμε τί ακριβώς κάνουν τα περισσότερα, αλλά όπως και να έχει, για εμάς πιο χρήσιμα μας φάνηκαν δύο από τα πρώτα που ξεκλειδώσαμε. Αυτό που παγώνει το χρόνο και μια ασπίδα, που κάνει deflect τα βλήματα.

Παρότι η συνολική διάρκεια του τίτλου δεν πρέπει να ξεπερνάει κατά πολύ τις πέντε ώρες (τουλάχιστον στη normal δυσκολία), μη νομίζετε ότι είναι ιδιαίτερα εύκολο. Όσο προχωράτε, τόσο θα σφίγγει ο πήχης σας από το ανελέητο button smashing. Όπως προείπαμε, όχι λόγω της ικανότητας των αντιπάλων αυτής καθαυτής, όσο των αριθμών τους. Τα συχνά checkpoints μάλιστα βοηθούν στο να μην έχετε κανένα άγχος ότι μπορεί να επαναλάβετε κάποια δύσκολη μάχη. Σίγουρα δεν είναι κάτι ριζοσπαστικό στο genre ή ευφάνταστα πρωτότυπο, αλλά για να περάσει κάποιος λίγες ώρες είναι okay.

Οπτικά το Helheim, με τα ισομετρικά πλάνα του και χωρίς τη δυνατότητα χειρισμού κάμερας, θα το χαρακτηρίζαμε απλά καλό. Η μουσική πάλι, θα λέγαμε πως είναι ανεκτή αλλά πολύ generic, ενώ υπάρχει και λίγο voice acting- όχι ότι χρειάζεται περισσότερο πάντως. Από την εμπειρία μας δεν έλλειψαν και κάποια προβλήματα, όπως frame drops και μια μάχη που την περάσαμε... χωρίς να κάνουμε απολύτως τίποτα. Μετά από ένα ωραιότατο respawn μας, οι εχθροί απλά δεν εμφανίστηκαν ποτέ! Οι ελάχιστες απαιτήσεις όπως αναφέρονται στο Steam είναι Intel Core i5 3450 ή AMD FX 6400 επεξεργαστής, 4 GB RAM και Nvidia GTX 750 κάρτα γραφικών.

To review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για PC, η οποία μας παραχωρήθηκε από την 34BigThings.


VERDICT


Νομίζουμε πως η καλύτερη λέξη για να περιγράψει κανείς το Helheim, είναι “ξεκάθαρο”. Δεν πουλάει ούτε φανταχτερό και βαθύ story, δεν είναι κάτι συναρπαστικό οπτικά, η μουσική του δε λέει πολλά, δεν είναι κάτι πρωτότυπο και ριζοσπαστικό, ούτε πρόκειται να μείνει χαραγμένο στη μνήμη σας. Και δεν προσπαθεί να πείσει κανέναν για το ανάποδο. Είναι απλά ένα αγνό hack’n’slash για button smashing και τίποτα παραπάνω. Εμάς αυτή η τιμιότητα μας αρέσει. Και ειλικρινά, η εμπειρία μας μαζί του ήταν ικανοποιητική! Σίγουρα, δεν ανυπομονούσαμε να περάσουν οι ώρες ώστε να πιάσουμε το χειριστήριο και να χαθούμε στον κόσμο του, αλλά ακόμα και αυτά τα ολιγόωρα sessions που είχαμε, “μούδιαζαν” με την απλότητά τους (από άποψη gameplay) ευχάριστα το μυαλό μας, μέχρι η δυσκολία του -ή το πιάσιμο στο χέρι- να μας κάνει να το κλείσουμε.